2007-09-19

mószerolás

én fogok mószerolni most kollegát. nem szívesen teszem, de kénytelen vagyok. azt írja ma a bors magazin - kicsit újra előcsócsálva ezt a régebbi hírt -, hogy laczó zoltán, "a plussz egyesület elnöke szerint szükséges a kontroll. – meg kell fontolni bizonyos korlátozásokat. a bevándorlásnak kell, hogy legyenek egészségügyi feltételei. ezekre azért is szükség van, mert a befogadó ország felelôsséget vállal új lakóiért, kezelnie kell őket".
tisztesség ne essék szólván, ez nem átgondolt vélemény. az egész világon hiv-vel élők és nem fertőzöttek ezrei harcolnak azért, hogy mindenki számára elérhető legyen a hiv-kezelés. hogy ha valaki úgy dönt, hogy magyarországon akarja megtalálni a boldogulását, vagy pláne, ha valaki talán még hozzá is tud járulni magyarország sikeréhez, sokszínűségéhez, közös tehetségéhez, akkor ez ne azon múljon, hogy hiv-fertőzött-e. és mi lesz a többi betegséggel? miért pont a hiv-fertőzés legyen tiltott? a rák kezelése sokkal, nagyságrednekkel drágább. a kábítószeres függés kezelése összehasonlíthatatlanul kisebb hatékonysággal sikeres és méregdrága. vagy még sorolhatnám. miért pont a hiv?
és miért kell egy elismert, nemzetközi hírű embernek, aki magyarországon az elsők között vállalta fel nyíltan a hiv-fertőzöttek ügyét, és aki olyan sok jót tett, mint dr. laczó, nos miért kell neki butaságokat beszélnie? vagy szerinte nagyon rendben lenne, ha őt meghívnák teszem azt németországba tanítani az egyetemre, hogy ha nem kaphatna állást, mert teszem azt, hiv-fertőzött? vajon rábólintana szó nélkül?
ehh. sajnálatos módon ráadásul ez a hír ma eljutott több külföldi portálra is. tucatnyi levelet kaptam, hogy ez hogyan is van most nálunk, hogy megőrült-e a plussz egyesület, vagy hogy akkor most ide lehet-e utazni egyáltalán és ilyenek. jaj, de kár volt ezért a pár átgondolatlan mondatért.
értem én azt is, hogy dr. laczó talán a kezelés elérhetőségét és ingyenességét félti a bevándorlóktól. klasszikus, konzervatív és rövidlátó álláspont. az állam soha egy percig sem lesz hálás a magyar hiv-fertőzötteknek azért, hogy segítenek a határon kívül tartani azokat a hiv-fertőzötteket, akik itt akarnak letelepedni vagy hosszabb távon élni, tanulni. a kezelés elérhetősége és ingyenessége a magyar hiv-fertőzöttek számára a legkevésbé sem függ attól, hogy él-e itt még tíz-húsz fertőzött máshonnan.
(mondjátok csak, van az idejárók között plussz-tag?)

16 megjegyzés:

Névtelen írta...

egyetértek.
aznap, amikor ez a hír először előkerült, írtam az mdf-nek, mint az ötlet kiagyalójának egy levelet arról, hogy ez meglehetősen leegyszerűsítő hozzáállás és veszélyes, amire a pettkó andrás válaszolt. a válasza lényegileg abból állt, hogy dehát maguk az érintettek is ezt akarják. nem kezdtem el vele vitatkozni, hogy a magyarországi fertőzöttek ebben nem különösebben érintettek, nem magyaráztam el, hogy én is ferőzött vagyok (lehet, hogy formattáltatta volna a vincseszterét, hátha küldtem neki valami vírust), inkább annyiban hagytam az egészet. politikus, az egész arra volt neki jó, hogy megjelenjen a sajtóban. az, hogy mennyi kárt okoz ezzel, az nem érdekes neki.
de örülök, hogy nemcsak én gondolom így.

Névtelen írta...

pettkóandrás monnyon le
(torgyánjózsef)

Névtelen írta...

Hat...nem ertem az embereket!

Névtelen írta...

az emlitett szervezet a pozitivak nagyon kicsinyke szegmensét fedi le...
igy szerintem ne nagyon dobálózzon a vélemyényével...
nyilatkozzon a saját nevében!!!

Independence írta...

Teljesen egyett értek veled, Shiva. Amit mondott a Laczó Zoltán rövidlátó kijelentés. Jó, a pozitívaknak csak kis részét képviseli, de az a baj, hogy Magyarországon kivül nem nagyon tudják hány embert képvisel. Jobban kelett volna el gondolkoznia Laczónak. Egyik betegség se lehet kizáró indok, szerintem.

Névtelen írta...

shiva a rak kezelese lehet, hogy dragabb, viszont nem egy elore ismert allapot tobb evtizedes kronikus kezeleserol van szo. ha valaki rakos, es durvan kezelni kell (sugar/kemo/kes) nem telepedik at mashova, es legfokepp hamar meghal (vagy meggyogyul). ne hasonlitsuk ezzel ossze.
a kabitoszereseket (nem az alkalmi drogosokat) nem lehet egyertelmuen szurni (ha lehetne, akkor igenis BE SE ENGEDJEK OKET az orszagba, hogy az en(te) adombol gyogyitsak majd oket, az o valasztasuk, hagyjak abba, ha ide akarnak jonni).
a hiv egy fertozo betegseg, ezzel az erovel a tbc-seket sem engedik be, oket miert nem? majd megigerik, hogy nem kohognek senkire.. ez is diszkriminacio.
mindezek ellenere en sem gondolom, hogy ez egy atgondolt velemeny, es nem ertek vele egyet, viszont az erveiket megertem.

shivamantra írta...

nem, semmilyen ilyen jellegű megkülönböztetésre nincs elfogadható indok vagy magyarázat. az egészséghez való jog emberi alapjog, és ezt nem vonhatjuk meg valakitől csak azért, mert nem itt (vagy az eu-ban) született. ha valaki itt él, akkor adót is itt fizet. az előítéletek és a megkülönböztetés ellen a hiv-státusztól függetlenül küzdenünk kell mindig, mindenkor. különösen visszatetsző pedig ez a vélemény ehy olyan ember szájából, aki maga is érintett.

Névtelen írta...

Roviden: az emlitett ur 1 barom!

Névtelen írta...

hiányérzetem van, valami kimaradt a cikkből...:(

http://www.blikk.hu/cikk.php?cikk=63657


k

Névtelen írta...

laczó egyes elmondások alapján(plusszos tag): hiú, nagyképű, felületes ismeretei vannak a HIV-ről, pedig régóta fertőzött, ezen kivül imád szerepelni és azt hiszi fasza egy csávó

Névtelen írta...

Laczónak valóban nem kellene a pozitívok nevében nyilatkoznia, főleg nem hülyeségeket.
Egyébként a pozitívoknak sem jó, ha hagyják, hogy egy valós tevékenységet már régen nem folytató, szinte csak papíron létező és csekély tagsággal rendelkező, örökös belviszályoktól sújtott civil szervezet vezetője nyilatkozzon a nevükben, "képviselje" őket, vagy hivatkozzon rájuk. A plussz egyesület nem reprezentálja a magyarországi HIV-pozitivokat, hiszen többségükkel semmilyen kapcsolata sincs.
Nem baj, hogy van a plussz, de nem kellene szerepet téveszteniük. Lássunk tisztán! A magyarországi HIV-pozitívokat jelenleg semmilyen szervezet nem képviseli.
Shiva véleménye nem mószerolás. Az ilyen megnyilvánulások ellen fel kell lépni.

Névtelen írta...

I'm sure the best for you IcAwCAIQ [URL=http://www.camera--lenses.com/]canon ef 75-300mm[/URL] with confident OTBXIQnB [URL=http://www.camera--lenses.com/ ] http://www.camera--lenses.com/ [/URL]

Névtelen írta...

you love this? hvcoQeBB [URL=http://www.cheapguccireplica.tumblr.com/]gucci outlet[/URL] and get big save NxZTGxFo [URL=http://www.cheapguccireplica.tumblr.com/ ] http://www.cheapguccireplica.tumblr.com/ [/URL]

Névtelen írta...

order an KvaRoZHF [URL=http://www.cheapdesigner--handbags.weebly.com/]fake designer handbags[/URL] , for special offer DKZklPOP [URL=http://www.cheapdesigner--handbags.weebly.com/ ] http://www.cheapdesigner--handbags.weebly.com/ [/URL]

Névtelen írta...

check this link, nSbEvOps [URL=http://www.cheapdesigner--handbags.weebly.com/]knock off purses[/URL] to get new coupon NmmPIqkj [URL=http://www.cheapdesigner--handbags.weebly.com/ ] http://www.cheapdesigner--handbags.weebly.com/ [/URL]

Névtelen írta...

you will like WIOTnJVj [URL=http://www.cheapdesigner--handbags.weebly.com/]designer knock off purses[/URL] for gift kvscIguG [URL=http://www.cheapdesigner--handbags.weebly.com/ ] http://www.cheapdesigner--handbags.weebly.com/ [/URL]