2007-09-08

különbségek


már a kombinációs hiv-terápia bevezetése óta állandó téma, hogy van-e különbség a nők és a férfiak között, ami a terápia hatékonyságát, illetve a betegség progresszióját illeti. ugyanis anekdotális adatok szerint a nők hamarabb lesznek betegek, és rosszabbul reagálnak a kezelésre. egy új vizsgálat az egyesült államokban azonban megmutatta, hogy a terápia hatékonyságában tulajdonképpen nincs különbség, sőt a nők esetében egyértelműen jobban hat sok gyógyszer. ugyanakkor kiderült, hogy férfiak esetében általában korábban kezdik meg az orvosok a gyógyszeres terápát; a terápia megkezdése után nem mutatkoztak szignifikáns eltérések a virológiai/immunológiai eredményekben nők és férfiak között; a nők általában kevésbé tartják be a gyógyszerszedési fegyelmet; nők gyakrabban tartanak nem tervezett, véletlenszerű gyógyszerszünetet. ezek lehetnek az okai annak, hogy a végső eredmények statisztikailag azt mutatják, hogy a nők rosszabbul reagálnak a kezelésre.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

A nők fogékonyabbak a HIV-vel szemben, nagyobb rizikónak vannak kitéve, ugyanakkor a HIV progressziója lassúbb bennük, mint a férfiakban. Tehát a férfiak ált. valóban előbb kezdenek gyógyszert szedni. Nők normál CD4 sejtszáma is magasabb, mint mondjuk egy vele egyidős férfiénál, és a terhesség első heteiben tarthatnak gyógyszerszünetet is, ha indokolt(a magzatra való teratogén hatás miatt)
Afrikában pl. 5-ször több az esélye, hogy a nő fertőzött lesz, míg máshol ez az arány általában 2-szeres.
Én úgy tudom a terápiára nagyjából ugyanúgy reagálnak, de a kezelési együttműködésük (adherence) valóban gyengébb és a mellékhatások is kifejezőbbek lehetnek náluk, sőt opportunista fertőzések esetén hamarabb lerobbanhatnak és a szövődmények drasztikusabbak lehetnek. Ugyanakkor bizonyos opportunista fertőzésekre a nők kevésbé fogékonyak(pl. Kaposi-szarkóma, Molluscum contagiosum)

Névtelen írta...

Ezen most meg vagyok egy kicsit rökönyödve. A férfiak alacsonyabb várható életkorát többek közt azzal magyarázzák, hogy ők nem ügyelnek annyira az egészségükre, mint a nők. Most meg itt van, hogy de fegyelmezettebbek... érdekes.

shivamantra írta...

anyu, a hiv-fertőzött nők túlnyomó többsége, mondjuk 98%-a nem rendezett családi körülmények között élő, középosztály beli családanya, akinek be kell illesztenie a betegséget az egyébként kiegyensúlyozott életébe. hanem mondjuk roma származású prostituált, aki sajnos rászokott a heroinra. vagy nincstelen anya hat gyermekkel nyugatafrikában, akit a férje fertőzött meg, és a gyerekek is betegek. vagy munkanélküli, heroinfüggő orosz nő észtorszgából, aki németországban keresne menedékjogot. vagy gyermekkorú prostituált vietnámból. vagy gyermekkorában injekcióval fertőződött román nő, aki mostanában lesz felnőtt. úgyhogy más a mérce, vagy mondjuk az inerciarendszer.

Névtelen írta...

Jó, de akkor ez megint újabb pislogás, a hiv-fertőzött férfiak ugyanis (kis netminta alapján feltételezve) társadalmi státusz szerint sokkal jobban szóródnak, de különben meg egyszer már írtál az új rizikós csoportról, a független jómódú középkorú nőkről, hát lehet, hogy húsz év múlva kiegyenlítődnek a különbségek...