2007-07-03

kivágja

többen is felhívtátok a figyelmemet erre a hírre, aminek egy másik összefoglalóját megkaptam independence-től is, illetve aminek további összefoglalója olvasható itt. ez utóbbi fogalmaz a legóvatosabban, amennyiben azt mondja, hogy esetleg a távoli jövőben gyógyszer lehet abból a felfedezésből, aminek a lényegét a blikk cikke is leírja.
a felfedezés lényege egy olyan enzim, ami képes a vírus a gazdasejthez történő kötődésének folyamatát megfordítani, vagy pontosabban visszaféle "lejátszani", és így a vírus örökítő anyagát "kimetszi" a gazdasejt dns-láncából.
a felfedezés legfontosabb eleme, hogy az eddigi hiábavaló próbálkozásokkal ellentétben pontosan sikerült megállapítani, hogy a hiv örökítőanyaga hol és hogyan kötődik a cd4-es sejt dns-láncához. miközben az eddigi gyógyszerek csak arra képesek, hogy a már meglévő és egyelőre nem gyógyítható hiv-fertőzést kordában tartsák, lelassítsák, addig egy ezen a technológián alapuló gyógyszer esetleg képes lehet arra is, hogy a hiv-fertőzést meggyógyítsa.
ugyanakkor egyértelmű, hogy még sok évnyi kutatás szükséges ahhoz, hogy ebből a molekulából gyógyszer legyen. egyelőre az állatkísérletek sem indultak el. addig javaslom továbbra is az óvszer használatát.

13 megjegyzés:

Névtelen írta...

franc egye meg ezt az egész faszságot, már elegem van az örökös rettegéstől, hogy rohadna meg a világ!

Névtelen írta...

Szerintem ebből megint nem lesz semmi. valamiben végül úgyis meg kell halni.
Azért drukkolok, hogy talán elérnek valami eredményt, bár meggyőződésem, hogy ez a mi életünkre már nem lesz kihatással.
B.

Névtelen írta...

pedig ebből gyócccer lesz belátható időn belül, ha hisz benne B., ha nem

Névtelen írta...

azt irtak, hogy ebbol nem lesz gyogyszer, hanem ebbol kezeles lesz legfeljebb!
B.

Névtelen írta...

Shiva, az óvszer használatát ne csak addig javasold amíg fel nem találnak valami tutit!
Utána is szükség lesz rá, különben az összes nemi úton terjedő golyva reneszánszát fogja élni és azok között is van néhány nagyon gázos.

Névtelen írta...

Hélóbéló kedves B! Szerinted az mekkora előrelépés, hogy ennyire sikerült feltérképezni a vírus működését? Ha a friccek nem csinálnak belőle gyógyszert, csinál majd más. Nem kell hozzá sok idő.

Ez a mostani egy baromi nagy lépésnek ígérkezik a HIV elleni küzdelemben, arról a tudásról nem is beszélve, ami mögötte áll. Én abszolút bizakodó vagyok.

Névtelen írta...

Új mechanizmusú kezelésnek tűnik így elsőre, és nem legalább 10 év, míg lesz belőle valami! Nem az ellenszer szerintem, hanem csak egy modern kezelési eljárás. A kezelés pedih nem jelenti a kigyógyítást.

Névtelen írta...

amit olvastam, azok szerint, ez sem lesz képes a vírust eltüntetni a szervezetből, mindenesetre tényleg úgy tűnik, hogy egy fontos előrelépés.
Az, hogy gyógyszer nem lesz, azt úgy értettem, hogy az intézet honlapján írják, hogy ebből nem gyógyszer készül, hanem kezelés lenne, tehát kivennének belőled sejtet, aztán visszaültetnék, valami ilyesmiről volt szó.
B.

Independence írta...

B,

Abban igazad van, hogy HA ebböl lesz valami több, akkor kezelés lesz. De ez a kezelés a génkezeléshez és a géntechnikához tartozik. Ez egy nagyon, de nagyon fiatal része az orvostodumánynak. Mivel ez meg nagyon új, nagyon sok bukkanó lehet még, mire kifejlesztik a kezelést. Szerintem igéretesnek tünik ez a módszer, de nagyon sok kutatás és fejlesztés kell még ehhez, amíg valódi, használható kezelés lehet majd belőle.
Azt gondolom, hogy az a 10 év reális első becslés a tudósok részéröl. De ha problémába ütköznének a tudósok, könnyen lehet hogy 20 év, vagy több, lesz belőle....

Névtelen írta...

Independence,

ezt irtam en is, hogy ez a mi eletunkben mar nem lesz aktualis
B.

Névtelen írta...

attól függ hány éves a fertőzött, jó, nem csak attól, hanem hogy milyen az állapota, kezelik-e most, stb... De egy most huszonéves vagy harmincas életében ez még aktuális lehet, persze ideálisabb esetben.

Névtelen írta...

Én meg csak azt tudom mondani, amit néhány sorral fentebb: bizakodó vagyok, mert egyre többet tudunk a vírus működéséről, tulajdonságairól. Gondoljatok csak bele, mennyi fogást találtak már a tudósok, milyen sok helyen lehet ma már beavatkozni a vírus szaporodásába! Szerintem nemsokára összeáll a kép, és valamelyik doki rátalál arra az egyszerű gyógymódra, amit nem kell évtizedekig fejlesztgetni. Én optimista vagyok.

Névtelen írta...

jó neked sheng! :-)
B.