2007-06-30

megvagyok


viszonylag sok napja nem jutok hozzá, hogy ide írjak. mindazonáltal jól vagyok, csak nagyon sokat kellett dolgoznom. az a helyzet, hogy olyan munkám van, hogy hol van, hol meg nincs. régen szabadúszónak neveztek; nem tudom, olyan van-e még. mindegy, a lényeg, hogy ha van munka, akkor csinálni kell, mert nem lehet biztosan tudni, hogy a jövő héten mennyi lesz, és ha nem dolgozom, akkor nem is keresek, szóval nincs fix fizetésem, vagy ilyesmi.
nyaralni is csak majd később megyek, most inkább dolgozom.

a mellékhatásoktól kevésbé szenvedek - ezt kérdezte valaki még régebben. három hónapja szedem újra a gyógyszereket, és most már nem olyan vészes a helyzet. időről időre elővesz a borzalmas hasmenés, de távolról sem olyan rossz, mint volt, szóval mondjuk nem fosom össze magam az utcán, ami régen azért standard probléma volt.

nyár van, nyár, röpke lepke meg minden, gondolom, basztok fűvel-fával, úgyhogy kezdjük mindjárt ezzel a szifiliszes hírrel! az egyesült államok járványügyi hatósága megállapította, hogy a mostanában tapasztalható egyre nagyobb számú szifiliszfertőzés mögött egy különösen virulens szifilisztörzs terjedése figyelhető meg, amit főként hiv-fertőzött meleg és biszexuális férfiak hordoznak. a sziflisz általában is a hiv-fertőzés prekurzora, előrejelzője. nagyon gyakran egyszerre kapja meg a fertőzött mindkettőt, ugyanis társfertőzésként kifejezetten erősítik egymás hatását. ezért nagyon elgondolkodtató, hogy magyarországon a melegek között szintén rendkívül nagy arányban fordul elő a szifilisz (szerintem a francnyavalya még mindig sokkal jobban hangzik). minden nyilvános szűrés alkalmával újra és újra számos szifiliszes esetet találnak, pedig az szintén könnyen megelőzhető óvszerhasználattal.

adyval is a szifilisz végzett, a különbség csak az, hogy a régebben forgalomban lévő szifilisztörzsek sokkal lassabban alakítottak ki gyógyíthatatlan leépülést, míg ez ma már sokkal gyorsabban megy. penicillinnel könnyen gyógyítható. az ott egy elsődleges szifiliszfertőzésben szenvedő talp.

13 megjegyzés:

Névtelen írta...

ilyen talpat nem szeretnék. nagyon ijesztő.

Névtelen írta...

Shiva,

erről tudsz valamit bővebben??

http://idw-online.de/pages/de/news215860

k

Névtelen írta...

Én ezt a társfertőzéses dolgot soha nem értettem. Miért lenne a HIV fertőzés prekurzora a luesz?
Amikor HIV tesztre mentem gondolom nem véletlenül csinálták meg azonnal a luesz tesztet is. Gyerekek, homályosítsatok már fel, legyetek szíves! (ok-okozati összefüggések)

Névtelen írta...

Ady Csinszkától (Boncza Berta) vagy Lédától (Dióssyné Brüll Adél) kapta a luest? esetleg valamelyik más barátnőjétől? Erről mit lehet tudni?

Névtelen írta...

A hiv szűrésen végeztetnek szifilisz tesztet is??

Névtelen írta...

A HIV szűrésen akkor végeztetnek szifilisz tesztet, ha Te ezt külön kéred. Viszont minden gondozásba vett HIV-fertőzöttnél csinálnak szifilisz tesztet(hepatitis B,C,EBV,Toxoplasmosis,CMV szerológia tesztek mellett).
Szifilisz szűrésen viszont tudtommal kötelező a HIV-szűrés is, pláne ha a szifilisz teszt pozitív.
A kezeletlen HIV erősíti a szifiliszt, ugyanakkor a kezeletlen szifilisz sem tesz jót az immunrendszernek. Együttes beszerzése különösen bomba lehet a szervezetnek. A szifiliszt HIV-esetében ezért 3-4 injekcióval kezelik(neuroszifilisz ellen is), a szokásos 2 helyett.

Névtelen írta...

Ady egyikőjüktől sem, ez csak egy fiatalkori kaland volt, úgy tudom, valami táncosnőtöl kapta. (Mihályi Rozlia csókja)

Névtelen írta...

A!
Köszönöm az infót. Érdekes, hogy Ady egyik kedvenc költőm és az életéről is olvastam, de erről infókat nemigen találtam. Mivel régen a szifilisz lappangási ideje hosszabb volt, (bár Ady fiatalon halt meg), így elképzelhető hogy fiatalkori a fertőződése.

Névtelen írta...

Azt a mindenit! Elég csúnya dolog ez a lues! De most mondok valamit, ami hülyén fog hangzani: csúnya, de hozzáállás kérdése. Anno a nagy francia költők, művészek még igyekeztek is elkapni. Sokuk művészetét vitte a csúcsra a hátramaradó idő tudatos megtervezése és a lázas alkotómunka. Nem hiába "az Ördög sarkantyúja".

Névtelen írta...

Azért én inkább kihagynám...

shivamantra írta...

éppen az a különbség az akkori és a mai szifilisztörzsek között, hogy míg akkor évtizedekben lehetett mérni a végső stádium kialakulásáig hátralévő időt, addig ez ma már csak néhány év. a végeredmény szellemi leépülés, vakság, bénulás.
úgyhogy kedves pista, ha neked ez kell, hát rajta, szifiliszt elég könnyű ma szerezni. a szifiliszes verseskötetedet pedig nagyon szívesen kiadom, bár gyanítom, nem ebből leszek gazdag, de nekem megéri.

shivamantra írta...

egyébként meg hogy jön ide az ördög sarkantyúja, vagy maugham vagy gaugin?

Névtelen írta...

nekem a szifilisz kezelésénél elvégzett hiv teszten derült ki, hogy pozitiv vagyok. állitólag azért is voltak olyan csúnya sebek rajtam. nem kivánom senkinek!