2007-05-03

vakcina

ez itt egy érdekes írás a eatg honlapján arról, hogy miért olyan nehéz hiv elleni vakcinát kidolgozni. annak ellenére, hogy jelenleg mintegy 30 különféle leendő vakcinával folyik kísérlet, látnunk kell, hogy a feladat hatalmas kihívásokat állít a kutatók elé.
az első probléma a hiv genetikai felépítésében rejlik. a vírus - lévén viszonylag egyszerű és ezért nagyon ellenálló - rendkívül gyorsan szaporodik a fertőzött szervezetben. a fertőzött cd4-es sejtek nagy sebességgel termelik az újabb és újabb vírusokat, amelyek azonban nem minden esetben azonosak az eredeti vírussal: különféle, előre megjósolható és egyedi mutációk következnek be a felépítésében. a vakcinák nehezen tudnak mit kezdeni az ilyen mutációkkal. a vakcina lényege, hogy az immunrendszert előre felkészítse a leendő kórokozókra, és ez csak akkor működik, ha a kórokozó hasonlít eredeti önmagára, amit a hiv esetében nem lehet garantálni. hasonló okok miatt van szükség új influenza-oltásra minden évben, az éppen aktuális változatnak megfelelően.
a következő probléma az immunrendszer felépítéséből adódik. miközben a kutatók ismernek néhány hiv-specifikus antitestet, amik megjelennek a fertőzöttek szervezetében, a fertőzés pontos hatása az immunrendszerre nem teljesen feltárt terület. különösen, hogy nem ismerünk olyan dokumentált esetet, amikor valaki kigyógyult volna a hiv-fertőzésből, és az olyanok esetében, akik a szokásosnál tovább maradnak egészségesek hiv-fertőzés mellett (long term non-progressors) sem figyelhető meg semmi különös az immunrendszer működésében, ezért a kutatók nem pontosan tudják meghatározni, hogy mit is kellene elérni ebben a működésben ahhoz, hogy a hiv-et le lehessen küzdeni a fertőzés után.
harmadszor az okoz nehézséget, hogy a hiv magát az immunrendszert, és azon belül is a cd4-es sejteket veszi célba. ezeknek a sejteknek eredetileg az a feladata, hogy értesítsék, aktiválják az immunrendszer többi elemét, hogy vegye fel a harcot a kórokozók ellen. ha éppen ezek fogynak el a hiv miatt, akkor a szervezet képtelen védekezni a hiv és más fertőzések ellen. olyan vakcina lenne tehát működőképes, ami kellő hatékonysággal védi meg a cd4-es sejtek épségét. csakhogy ennek a módszertana még nem pontosan ismert.
negyedszer különös nehézséget okoz a kísérletekben, hogy a hiv kizárólag embereket fertőz meg, ugyanis más állatok nem rendelkeznek cd4-es sejtekkel. a makákókat fertőző siv (simian immunodeficiency virus) kissé máshogy működik, mint a hiv, és a majmok is máshogy reagálnak: például a majmok cd4-esnek megfelelő sejtjeinek száma soha nem csökken nullára, hanem egyszerűen elpusztulnak aids-szerű betegségben. ma már léteznek olyan ritka, laboratóriumban tenyésztett, genetikailag módosított egerek, amelyek rendelkeznek cd4-es sejtekkel, de ezek is tökéletlen modellt nyújtanak.
az utolsó nehézség pedig magával a vakcina felépítésével, immunogenetikai struktúrájával kapcsolatos. különösen nagy feladatnak tűnik annak pontos eldöntése, hogy a hiv melyik alkotóelemeit érdemes beépíteni és milyen vivőanyagba. erre mostanában leginkább az adenovírusok (nátha) és a poliovírusok tűnnek a legalkalmasabbnak, és a legtöbben három hiv-re jellemző fehérjét igykeznek alkalmazni, amiket megmutatva az immunrendszernek talán sikerülhet valamilyen védettséget kialakítani.

na, hol vagyok?

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

hát ez eléggé lehetetlennek tűnik.
B.

Névtelen írta...

Semmi sem lehetetlen! A francba is, EMBEREK VAGYUNK!!!!

Névtelen írta...

hiába vagyunk emberek, ezek a dögök ügyesebbek :-) egyébként buták, mert ha meghalunk, ők is meghalnak. ez olyan mint a zokni es a lyuk története... :-)
B.

Névtelen írta...

Nemtom hol vagy, de jó helynek tűnik. Na nézzük... tengerjáró hajó, tölcsértorkolatnak látszó nagy víz,, lombosfás növenyzet, keresztény formájú templomtornyok, elég domborzat ahhoz, hogy Dániát kiejtse....

shivamantra írta...

jó nyomon jársz. a város, ahol vagyok, nem délen van.

Névtelen írta...

eSSSSS, mint...