2007-05-23

hep c

hát én ezt nem nagyon értem. ezt a kombinációs terápiát már hosszú évek óta alkalmazzuk. az interferon lecserélése peginterferonra is már évekkel ezelőtt megtörtént. a peginterferon (pegylated interferon) annyiban különbözik az interferontól, hogy a molekulához egy polietilén-glikol molekulát ragasztanak, így könnyebben és nagyobb mennyiségben szívódik fel. a hatóanyag ugyanakkor nem változik.
a kutatók mind a mai napig nem tudják pontosan, hogy az interferon és a ribavirin együttese pontosan hogyan és miért hat a hepatitisz c ellen. az interferon kezelést eredetileg a hiv ellen dolgozták ki, de hatástalannak bizonyult, ellenben véletlenül kiderült, hogy a hepatitisz c ellen hat. nem minden esetben hatásos sajnos, sok betegnél a kezdeti jó reakció ellenére később ismét felszaporodik a vírus a májban. ezért végeznek először havonta, majd félévente, évente, végül kétévente vizsgálatot. sajnos a kétéves eredmény után sem biztos, hogy a fertőzés nem tér vissza újra.
a hiv mellett a hepatitisz c fertőzés az egyik leggyakoribb társfertőzés. ráadásul a hiv és a hcv együttes megléte a kezelést is bonyolítja és az életkilátásokat is rontja, bár tudni kell, hogy mindkét betegség csak nagyon lassan vezet tünetekhez vagy komoly károsodáshoz. a hcv esetében 15-20 év telik el általában, mire májcirózis vagy májrák alakul ki.
a hcv kezelésében a legújabb kutatások már az interferon+ribavirin utáni időszakot vizsgálják. mivel lehet vajon kiváltani ezt a kombinációt, ami a betegek számára rendkívül nehezen tolerálható? a kezelés sokáig tart, nagyon sok kínos mellékhatással jár (láz, gyengeség, depresszió) és egyáltalán nem biztos, hogy hatásos.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

JAJ!

Névtelen írta...

ez a Hepatitis C elég szar ügynek tűnik, legjobb elkerülni, mint a HIV fertőzést.
de a cikket a te leírásod tükrében én sem értem.
B.