2007-03-08

langerin

holland tudósok olyan fehérjéket fedeztek fel az emberi nemi szervek nyálkahártyájában, amelyek megakadályozzák a hiv behatolását, úgymond felzabálják a vírusokat. ezzel magyarázzák azt, hogy a hiv a többi vírushoz és kórokozóhoz képest sokkal kisebb hatékonysággal fertőz.
míg a hpv (human papillomavírus) 100%-ban fertőző, tehát minden találkozás a hpv-vel transzmissziót okoz, addig a hiv esetében ez az arány csak 1%, ha a szokásos heteroszexuális, vaginális közösüléseket nézzük. tehát szexuális úton statisztikailag minden századik esetben sikerül átadni a vírust. ma már tudjuk, hogy a hpv-fertőzés okozhatja a méhnyakrákot.
a langerinnek elnevezett fehérjéket a langerhans sejtek termelik. feltehető tehát, hogy az emberi szervezet hatékony természetes antivirális védelemmel rendelkezik.
igaz ugyan, hogy az elmúlt 25 év alatt több, mint 22 millió ember halt meg hiv-fertőzés miatt keletkezett aids-betegségben, mégis a fertőzés terjedése nagyon alacsony hatékonyságú a többi betegséghez képest.
eddig azt gondolták az orvosok, hogy a hiv nagyon könnyen megfertőzi a langerhans sejteket, és ezek segítségével jut el a távolabbi nyirokcsomókban pihenő cd4-es sejtekhez. de kiderült, hogy nem ez a helyzet, hanem csak akkor következik be a fertőzés, ha nagyon nagy mennyiségű vírus van jelen, vagy ha a langehans sejtek működése gyenge.
mindez természetesen nem vonatkozik arra az esetre, ha a hiv egyenesen a véráramba kerül valamilyen sérülésen keresztül.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

ez pont olyan, mint a filmekben az izgalmas nyomozás, ahogy feltérképezik a gyanúsított viselkedését, kapcsolatait, szokásait, rejtekhelyit. remélem, a végén elkapják.