2007-03-10

európa

az euractiv honlapján találtam ezt az összeállítást, ami egy kicsit az európai hiv/aids helyzetet járja körül. 1998. óta európában megduplázódott a hiv-fertőzöttek száma, és az új esetek fele a 15 és 25 év közötti korosztályból kerül ki.
a jelenlegi német elnökség egyik prioritása a hiv/aids elleni harc. ennek jegyében több konferenciára, találkozóra is sor kerül ebben a félévben: brémában a jövő héten, liszabonban júniusban.
lassanként magyarországon is történik pár dolog, de lehet, hogy csak remélem, aztán elfogy a lendület.
néha borzalmasan elegem van. néha úgy érzem, hogy semmi értelme az egésznek, és nem is nagyon látom át a helyzetet, hanem csak hülyét csinálok magamból, kockáztatom az egzisztenciámat, és valami olyasmiért küzdök, ami maroknyi embert is csak félig érdekel. nem is tudom.

9 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ne mondj ilyeneket!

Névtelen írta...

Kitartás Shiv, ez az egyetlen hely ahol lehet foglalkozni a prevencióval!
Egy kérdés: a vérszegénységről nem igazán találtam semmit az oldaladon, pedig van a hiv-nek ilyen irányú "mellékhatása" is. pl. hemolitikus anémia, vagy esetleg nem jól tudom?

Névtelen írta...

Anémiát önmagában a HIV is kiválthat, főleg tünetes vagy rosszabb immunrendszer esetén.
Ez azt jelenti, hogy a hemoglobin, a fehérvérsejtek és a hematokrit szám és ezek százalékos aránya(hemoglobinnál nincs) csökken.
Viszont a gyógyszerek mellékhatása is kiválthat anémiát, főleg a gyógyszerszedés első pár hónapjában, illetve krónikus gyógyszerszedésnél hosszabb idő elteltével. Valakinél csak kismértékű romlást okoz és nagyon átmenetileg, még valakinél még mellékhatásként sem jelentkezik.
Leginkább az NRTI típusú vegyületek okozzák ezt a mellékhatást(amit pedig minden beteg kap kezdőkombinációban és általában élete végéig), ilyenek pl. az AZT, illetve Combivir(AZT+Epivir), ez az egyik leggyakoribb kezdőtag.

Névtelen írta...

Shiva azt hiszem itt mindenki nagyon nagyra ertekeli amit csinalsz, es vegtelenul halasak vagyunk neked.
Sajnos aki ide eljut, az a megelozes szempontjabol nem igazi celcsoport, a tudatlanokat kellene megtalalni valahogy.
Sajnos en is ugy erzem, hogy nehany eve teljesen eltunt a tvbol/radiobol minden hivvel (vagy ugy egyaltalan felelos nemi elettel es/vagy std-kkel) kapcsolatos ismeretterjesztes, neha elvetve egy-egy radiomusor vagy interju, de ennyi..

Névtelen írta...

Prevenciós emlékeim '96 előttiek, az általános iskolába volt egy az aids-el kapcsolatos kiállítás, utána középsuliban semmi és a fősulin szintén semmi!
K

Névtelen írta...

Az én emlékeim 93-94 előttiek...akkor még javában általános iskolába jártam...amikor gimibe kerültem, akkor voltak felvilágosító órák osztályfőnöki órán, de AIDS-ről szó sem esett. Megvetettek velünk egy szexuális felvilágosításról szóló könyvet, amiben ugyan volt szó a nemi betegségekről, de csak pár oldalon. Amikor az egyetemre kerültem, ott sem volt prevenció...vajon tényleg a HAART-tal függ össze a prevenció visszaszorulása vagy más okai is vannak? Az AIDS(és más STD-ék) terjednek,ez kétségtelen, de akkor miért nem beszélnek róla?Mert már jobban a kezelési lehetőségek?

Névtelen írta...

http://www.inforadio.hu/hir/kulfold/hir-109685
Jó ilyet olvasni!

K

Névtelen írta...

Shiva, tudod, hogy mi mind melletted állunk. És az sem igaz, hogy csak maroknyi embert érdekel amiért küzdesz.

Névtelen írta...

Shiva, tudod, hogy mi mind melletted állunk. És az sem igaz, hogy csak maroknyi embert érdekel amiért küzdesz.