2007-02-01

vérem


voltam tegnap vérvételen. a cd4-em 704, a százalékom 28,5%, a vírusszámom jövő héten lesz meg, és annak alapján döntjük el, hogy újra kell-e kezdenem a gyógyszert, vagy sem.

egy kicsit izgulok, de csak kicsit.

közben újból fellángolt a vita, hogy minek van több értelme: korán elkezdeni a kezelést vagy inkább későn. erre vonatkozóan ismét több vizsgálat is indul. abban ugyanakkor most egyelőre egyetértés van, hogy a terápia megszakítása nem ajánlott. az én esetem annyiban kivételes, hogy én nem a szokásos körülmények között kezdetem el a kezelést (nagyon korán, még akut fázisban), és a szokásos gyógyszerszünetnél (1-3 hónap) jóval tovább is bírom gyógyszer nélkül (most 14. hónapja).

na meglátjuk.

14 megjegyzés:

Névtelen írta...

ez nagyon jó! biztos a Virus is jo lesz!
B.

Névtelen írta...

Én azt nem értem, hogy miért kellene gyógyszert szedni ilyen stabil immunrendszer esetén(hiszen a gyógyszerszedés idejét elsősorban a CD4 és a CD4+ határozza meg)? A vírusod eddig is jó volt, történetesen ha most jelentősen nőne is, akkor sem vagy még szerintem klinikai/laborérték szempontból olyan állapotban, hogy újból szedni kellene.
Azt tudjuk, hogy korán kezdted el a gyógyszerszedést(akut fázisban), de ennek olyan sok köze már nem kellene legyen ahhoz, hogy befolyásolja a krónikus stádium terápiáját.

Hogy mikor kezdje el egy pozitív a gyógyszerszedést? Na ezt valaki jól mondta: ez már művészet:)
Persze vannak nyomatékosító tényezők, de ennek sok más háttere is van.

Névtelen írta...

Shiva!

Én úgy tudom az STI-nél nem 1-3 hónapra tervezik a holidayt, hanem sokkal hosszabb időszakra. Hiszen 1-3 hónap kihagynásnak nincs sok értelme, ezidő alatt nem indul be a vírustermelődés annyira, hogy egekbe szökjön újból és az immunrendszer sem tud úgy leromlani, hogy megint el kelljen kezdeni. Tudtommal, azok a krónikus betegek, akik gyógyszerszünetet tartanak, azok inkább évekre terveznek és általában 1-3-5, de akár 7 évnek is el kell telnie, hogy a laborértékek megkongassák a vészharangot(erről olvastam pár külföldi magazinban, ahol STI-s pozitívok vallanak arról, hogy s mint megy a soruk a szünet alatt)

Névtelen írta...

azt mondd meg légy szíves, hogy kell érteni azt, hogy "bírom".
(ott, hogy: és a szokásos gyógyszerszünetnél jóval tovább is bírom gyógyszer nélkül)

shivamantra írta...

a bírom alatt azt kell érteni, hogy nem romlik le jelentősen az immunológiai állapotom.
a gyógyszerszünet ma már egyáltalán nem ajánlott és nem is szokásos. mindenkit eltanácsolunk tőle, akit csak lehet. a rövid gyógyszerszünetek értelme lehet a mellékhatások csökkentése vagy egy párhuzamos terápia (pl. interferon HCV fertőzés esetén) lefolytatása lehet. több éves gyógyszerszünet mostanában nem szokásos. a betegek túlnyomó része előírásosan úgy kezdi el a terápiát, hogy a cd4-e 350 körül van. ehhez képest a hosszabb gyógyszerszünet túl kockázatos. itt tartunk ma, az én esetem semmilyen szempontból nem mérvadó.

Névtelen írta...

Igen, én is úgy gondolom, hogy a Te eseted semmilyen szempontból nem mérvadó, és én is személy szerint a gyógyszerszünet ellen lennék, bár ismerek nem egy olyan embert hazánkban, akik krónikus gyógyszerszedésük alatt tartanak holidayt és nem kényszerűség miatt(mint pl. HCV vagy TBC terápia, terhesség, stb miatt)
A többéves gyógyszerszünet inkább nyugaton és az USA-ban szokás, míg nálunk, akármilyen fura, de sok HIV-fertőzött inkább csak 200-250-es CD4 körül kezdi el első ízben a terápiát, sőt van aki bőven 200 alatt, így náluk az immunrekonstrukció mértéke is elég változó lehet, Mo-on így inkább a később kezdeni, de folyamatosan szedni módszer divatos.
Felvetetted a kérdést, ki mikor kezdi el a terápiát, mikor érdemes? Nos, úgy gondolom Magyarországon a betegek nagy része 150-300 közötti CD4 esetén kezdi el a terápiát, bár ha nagyon magas a vírus és már 500 alatt van a CD4, akkor az orvos felajánlhatja előbb is, ezzel viszont sokan nem élnek...
Van egy másik csoport hazánkban, akik már tünetesen kerülnek az osztályra, így laborérték ide vagy oda, nekik muszáj azonnal elkezdeni.

Shiva igen jól bírja, mert ez az immunstátusz meglehetősen jó, talán egy HIV-negatívéhoz is nyugodtan lehet hasonlítani. Éppen ezért nem értem, hogy nála miért nem ez alapján lövik be a következő gyógyszeres időszak elkezdését??? Egyáltalán mit mondott Neked az orvos, milyen laborértékek esetén fogja megpengetni??? Itt most konkrét számokra gondolok.

Névtelen írta...

Gratula!!

Névtelen írta...

úgy néz ki Shiva nem akar válaszolni arra h mikor kell újra szednie a gyógyszereket pedig engem is érdekelne milyen számokkal akarják elindítani

shivamantra írta...

holnap (pénteken) lesz kész a vírusszámom, akkor majd eggyel többet tudunk arról, hogy hogyan vagyok. ha teszem azt milliós vírusszámom van, akkor megint gyógyszert fogok szedni, és nem várom meg, amíg lepusztul a cd4-em. ne is kezdjetek vitatkozni.

Névtelen írta...

nyilván milliónál elkezdi az emberke, de annak meg oly kevés a valószínűsége, százezernek is
a CD4-ed is van olyan jó hogy no para!
az érdekes az, hogy vírus nem csütörtöki napokon szokott lenni? Bár haj de rég és ritkán mérnek Nekem vírust, de csütörtök dereng

Névtelen írta...

Szia Shiva,

Nem számoltál be a vírusszámodról, hogy alakult?

K

shivamantra írta...

sajnos még mindig nem tudom. először kellett várni egy hetet, mert egy hetet mindig kell várni a labor furcsa munkarendje miatt. aztán nem volt teszt-kit. aztán volt, de romlott volt. aztán elromlott a gép is, amivel a vizsgálatot csinálják. szóval nem tudom, majd jövő héten (feb. 19. körül) kiderül.

shivamantra írta...

és még mindig nem tudom, hogy mennyi a vírusmennyiségem. három hete várok egy nyomorult eredményre... néha csak nem értem az egészet.

Névtelen írta...

nekem is volt amikor 3 hetet kellett várni aztán ki sem vártam, hanem a legközelebbi vérvételnél megkérdeztem
olyat is hallottam, hogy valakitől újra kellett vért venni, mert az eredménye pukk!!