2007-02-12

vakcina vizsgálat

a népszabadságban találta stan ezt a cikket. ez pedig az egyik eredeti jelentés a washington postból. ebből azt is megtudjuk, hogy a merck gyógyszergyár kísérleti vakcinájáról van szó. a tesztben közel 3.000 egészséges ember vesz részt, a kísérlet során azt vizsgálják, hogy a kontroll csoporthoz képest vajon kisebb arányban fertőződnek-e meg a vizsgált személyek. mint minden ilyen kísérlet, úgy ez is számos etikai megfontolást vet fel. például az ilyen kísérletekben részt vevő személyek rendre sokkal kevésbé kockázatkerülők, mint a normális életben. ezen az egyébként igen alapos felvilágosító munka és monitorozás sem segít.
az adenovírus-alapú (közönséges náthavírus) vakcina lényege, hogy a hiv-re jellemző fehérjéket (gag) "megmutatja" a t-sejteknek anélkül, hogy azok megfertőződnének. az ilyen módon felkészült immunrendszer képes védekezni a hiv-fertőzés ellen, ahogy ez más fertőzések esetén is történik. a szokásos hiv-fertőzés lefolyása esetén is van természetes immunreakció, csak a hiv sokkal gyorsabban szaporodik annál, hogy az immunrendszer lépést tudna tartani vele.
a módszer kockázata, hogy az immunválasz nem elég erős, illetve hogy a hiv egy idő után "kikerüli" ezeket a t-sejteket, és rezisztenssé válik.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

húha..