2007-02-06

szomatizálj!

nagyon örülök, hogy ezt idekommentelte anonim aranka, mert már nekem is meg volt jelölve, hogy iderakjam.
azt mondja a szóban forgó amerikai vizsgálat, hogy átlagosan magasabb cd4-es számmal élnek azok, akik nyíltan felvállalják a szexuális orientációjukat és a hiv-fertőzésüket. azt hiszem, ezen nincs mit csodálkozni. hogyan is gondolhatnánk, hogy test és lélek különválasztható. tudjátok: ép testben ép lélek és ilyenek.
a rendkívül bonyolult és hosszadalmas pszichológiai vizsgálat részletes leírásától itt eltekintek. a lényeg, hogy statisztikailag szignifikáns különbség mutatkozik a betegség lefolyásában azok között, akik vállalják önmagukat (melegséggel és hiv-fertőzéssel együtt), és azok között, akik nem.
a kutatók ugyanakkor óva intenek attól, hogy valaki fejjel rohanjon a falnak, és azonnal elmesélje fűnek-fának, hogy mi van vele. a hangsúly inkább azon van, hogy aki harmóniában él önmagával és a környezetével, annak job esélyei vannak az egészségesebb életre. ez eléggé magától értetődőnek tűnik, de most már számok is bizonyítják.

13 megjegyzés:

Névtelen írta...

Statisztikától függetlenül,inkább arra lettem volna kíváncsi, hogy mi okozza ezt a jelentős CD4-különbséget "openminded" és "nem openminded" fertőzöttek között, azaz MIÉRT erősebb az immunrendszerük az előbbi csoport tagjainak.
Azzal teljesen egyetértek: nehogy most mindenki rohanjon fűhöz-fához
"coming out-olni" meg "come to terms with his/her HIV-status and sexaul orientation szituációt improvizálni", ugyanis visszafelé is sülhetnek a dolgok, abból a szempontból, hogy milyen fogadtatás vár ezekre a bejelentésekre.
Nekem egy HIV-szakorvos azt is mondta egyébként, hogy nincs sok köze a lelki dolgoknak a CD4 alakulásában, ez inkább magánügy, ki hogyan bírkózik meg vele.

Névtelen írta...

hát, gondolom, orvosa válogatja.
nekem az logikusnak hangzik, hogy aki békében él önmagával, jobban van.
persze simán lehet, hogy valakinek az a béke, ha nem tud a környezete a HIV-pozitív státuszáról.

Névtelen írta...

Lemme egy kérdésem!
Az 1345 (2006 szeptember.30-as) Hiv+ beteg közé beleszámolják a halottakat is, vagyis jelenleg kb 100 Hiv+ beteg van Magyarországon?

Névtelen írta...

ezt nem ertem?
miert lenne 100 hiv+? eddig meghalt 1245?? hat en ilyen szamrol meg nem hallottam...
B.

Névtelen írta...

1000

Névtelen írta...

Igen, beleszámolják az elhalálozott fertőzötteket is. 2006 év végéig kb. 285 pozitív halt meg a 21 év alatt a kb. mostanra már majdnem 1360-1370 fő regisztáltból.
Jelenleg hazánkban így durván 1100 fertőzött él, de szakemberek az összes fertőzött számát ennek 2,3, de akár 5-szörösére is saccolják.
Figyelembe kell még venni, hogy a László Kórházban nincsenek még 1000-en sem bejelentve, és azt is, hogy pl. ezévben sok anonim fertőzöttet is szűrtek ki, ezek az emberkék akár kétszer is bekerülhettek a statisztikába.
A ma élő fertőzöttek közül kb. 230-nál diagnosztizáltak valamilyen AIDS-el összefüggő betegséget.
A ma élő fertőzöttek közül pedig kb. 450-en részesülnek antiretrovirális terápiában.
Sok fertőzött van még, aki valamilyen oknál fogva nem jelenik meg a László Kórházban.

Névtelen írta...

és akik nem jelennek meg a lászló kórházban, azok vajon mit csinálnak helyette?

Névtelen írta...

elmennek külföldre, vagy nem kezeltetik/ellenőriztetik magukat. nem kötelező a Lászlóba járni.
B.

Névtelen írta...

Ahogy B is írja, vagy külföld, vagy vidéki nemibeteggondozó vagy nem járnak sehova, vagy Mária utca. Ezeket lehet elképzelni. És bármennyire meglepő, de nem mindenki rohan a Lászlóba, ha megkapja a leletet, sőt lehet egyáltalán nem is megy el

shivamantra írta...

sokan valóban bécsben kezeltetik magukat, olyan is van, aki brüsszelben, és olyan is, aki londonban. ráadásul némi utánajárás és ügyintézés árán lehet más országban is élni az európai unión belül.

Névtelen írta...

de ott másképp kezelnek vagy ugyanúgy, csak jobban hangzik?

Névtelen írta...

A magyarországi gondozattak közül azért esnek ki sokan a László gondozása alól, mert külföldre mennek vagy eleve onnan jöttek, itt derült ki róluk és továbbálltak.

Stan? Hogy érted, hogy másképp kezelnek-e? Nálunk lévő gyógyszerek megfelelnek a fejlett országban lévő választékkal(Németo, USA, stb...)
Persze egy kezelés nagyon beteg és orvosfüggő dolog, ha magándolgokra gondolsz.

shivamantra írta...

ugyanazt a kezelést kapják, de semmilyen veszélye nem merül fel annak, hogy kiderült rólad a fertőzésed. itt a váróban folyton találkozol emberekkel, mindenki sasol, hogy ez ki, az ki. meg aztán bécsben sokszor igenis jobbak a feltételek: kevesebbet kell várni a vizsgálatok eredményére, az orvos kicsit jobban ráér, nem annyira lepusztult a környezet. ezek fontosak lehetnek, ha egy életen át kell élned egy fertőzéssel. szerintem csak kevesek mennek oda azért, mert az sikkesebb.