2007-02-02

seattle

eszerint a hír szerint (via towleroad) seattle-ben négy egymással kapcsolatban lévő olyan férfit találtak, akik többszörösen gyógyszerrezisztens hiv-törzzsel fertőzöttek. mind a négyen rendszeres metamfetamin-használók, rendszeresen folytattak védekezés nélküli szexuális életet egyszerre több partnerrel. (ilyet én is nem egyet ismerek budapesten.) a többszörös gyógyszerrezisztencia egyelőre még mindig nagyon ritka, de soha nem kizárható. ez is az oka annak, amiért a már fertőzöttek és terápiában részesülők részére is javasoljuk az óvszer használatát, mert az egyébként hatásos gyógyszerkombinációt összezavarhatja egy rezisztens törzzsel történő felülfertőződés.
seattle-ben legyetek különösen óvatosak!
meg a magnumban is.

(sajnos a hiv+ ma nem megy, és feltehetően még pár napig nem fog menni, mert megdögölt a szerver.)

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

a polirezisztencia mindenhol előfordulhat, tehát mindenhol kell vigyázni. óvszer nem csak a HIV miatt kell, ezt is mindenki tudja.
Mely osztályokra voltak rezisztensek a férfiak?

Névtelen írta...

ők előbb meg fognak halni??

Névtelen írta...

a helyzet az, hogy mivel sokkal kevesebb a gyógyszerválasztékuk, ezért a vírusellenes terápia ideje lecsökken. de nem feltétlen jelenti a korai halálozást, mert pl. ha mondjuk 4 osztályból 3-ra rezisztensek, az egy osztály, amire nem azok, az megteheti a munkáját és hatásos lehet. figyelembeveendő, hogy idővel egyre több új kutatás van, ami kifejezetten a polirezisztens betegeket célozza meg, pár ilyen gyógyszer van már(pl. Fuzeon).
egyszerűsítve: a hatékony terápia idejét lecsökkentheti, ezáltal az életesélyeket is rombolhatja, tehát tényleg vigyázni kell.
ennek a lehetősége akkor merül fel, ha valaki legalább 3 féle menüt(gyógyszercsoportot) kipróbált és egyik sem vitte le kellőképpen a vírusát, holott a gyógyszerfegyelmével nem volt gonf. ilyenkor indokolt a rezisztencia teszt elvégzése is.

shivamantra írta...

a hírek csak azt írják, hogy több gyógyszerosztályra rezisztensek. namost összesen négy gyógyszerorsztály van használatban, ugye. mindent összevéve feltehetjük, hogy hamarbb fognak meghalni - de minél hamarabb? ahhoz előbb tudni kellene, hogy ki mikor hal meg. egyelőre azt sem tudjuk, hogy te meddig élsz, ugye?