2007-02-20

még tévé

ebben a rövid ismeretterjesztő klipben dr. becky kuhn hiv/aids orvos beszél a legelterjedtebb hiv-vel, aids-szel kapcsolatos tévhitekről, hiedelmekről. sajnos ez is angolul van, de azért érdekes végighallgatni. nézni nem annyira érdemes, mert egyáltalán semmi nem történik benne, viszont hasznos.

dr. kuhn ezekről beszél. először elmondja a tévhitet, majd megcáfolja azt. én is ezt teszem itt lejjebb:
1) a hiv nem okoz aids-t (dehogynem).
2) az antiretrovirális gyógyszerek miatt többé nem kell aggódni a hiv miatt (dehogynem).
3) ha már hiv-fertőzött vagy, akkor nem kell többé biztonságos szexet gyakorolnod (dehogynem).
4) orális szexszel nem lehet hiv-fertőzést szerezni (de lehet, csak ritkábban).
5) egyetlen szexuális kapcsolat nem elég a hiv-fertőzéshez (dehogynem).
6) két nő szexuális (leszbikus) kapcsolatában nem lehet átadni a hiv-fertőzést (dehogynem, csak ritkábban).
7) ha már hiv-fertőzött vagy, de a vírusmennyiséged alacsony vagy kimutathatatlan, akkor nem tudod továbbadni a fertőzést (dehogynem, csak ritkábban).
8) a hiv terjed csókkal, öleléssel, kézfogással (ugyan, dehogy).
9) a hiv-fertőzést meggyógyítja, ha szűzlánnyal hálsz (nem - ezzel a hülyeséggel már foglalkoztam régebben).
10) minden hiv-fertőzött előbb-utóbb megbetetgszik aids-ben (nem, azaz egyelőre nem tudjuk).

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

mi alapján választották ki ezeket a súlyos téveszméket? na jó, lehetne folytatni a sort, mert még ezenkívűl sok van, de tényleg érdekes volt, engem nem zavart, hogy angolul, sőt!

Névtelen írta...

a 10. viszont igaz, legalabbis nagy valoszinuseggel igaz. persze az embert elotte elutheti a busz.
B.

Névtelen írta...

A 10-es általában igaz, de nem minden esetben ugyanis a kezeletlen HIV-fertőzöttek kb. 5%-a sosem betegszik meg AIDS-ben vagy csak olyan hosszú idő után, hogy előtte valami másban meghal.
A kezelt HIV-fertőzöttek így legalább 5%-ra(a logika alapján), ugyanezt elmondhatjuk, hogy sosem alakul ki náluk az AIDS. Van rá egy angol szó, majd Shiva leírja, valami long term akármi. A lényege, hogy ezek a fertőzöttek olyan vírustörzzsel fertőződtek(általában HIV-2), aminek a lappangási ideje egy egész életre szól. Ezeknek az emberkéknek a vírusszámuk még kezeletlenül is méréshatár alatt vagy picivel fölötte van. De vannak olyanok is, akiknek ugyan magasabb a vírusszámuk, de a betegség mégsem tör ki náluk. Érdekes dolgok ezek, dehát ennyire "változatos és egyedi" a vírus mindenkiben.
Meg nyilván függ a kortól is, ha valaki 60 évesen fertőződik meg, lehet nem éri meg az AIDS stádiumot, míg egy 20 évesen kiszűrtnek sokkal nagyobb az esélye. Vannak, akik azt is merik kockáztatni, hogy aki időben HAART-ban részesült, annál soha nem alakul ki szövődmény, tehát gyógyszerrel akár addig is el lehet élni, mint egy átlag ember.
Ezek a vélemények erősen megoszlóak.

shivamantra írta...

akik sokáig nem romlik az állapota, long term non-progressornak, vagy slow progressornak nevezzük. magyarországon pl. meglepően sok ilyen van, feltehető, hogy az a vírustörzs, ami itt "van forgalomban", nem annyira virulens.
semmilyen módon nem lehet azonban megmondani, hogy egy-egy ilyen nem vagy lassan progrediáló fertőzés meddig marad egyensúlyban. előbb utóbb mindenkinek el kell kezdenie a gyógyszert.
nem tudom pontosan, minek alapján választották ki ezeket a témákat, de az biztos, hogy a napi levelezésemben a megkeresések 90%-a ugyanezen kérdések körül forog.

Névtelen írta...

long term non progressor vagy slow progressor...valóban egy idő után nekik is eljön a kezelés ideje, de valószínű náluk az AIDS nem fog bekövetkezni. Hazánkban tényleg relatíve "sok" ilyen fertőzött van, ez azért érdekes, mert az ilyen fertőzöttek nemigen jellemzőek európaiakra (hacsak nem afrikaitól fertőződtek vagy HIV2 hordozóval).
Én tudok olyanról is, aki 1985 óta jár a Lászlóba és még mindig nem szed gyógyszert!

Névtelen írta...

én azt hittem, hogy a hiv 2 az gyorsan progrediál.

Névtelen írta...

A HIV2-nek hosszabb a lappangási ideje, a HIV1-nek rövidebb. Még virulencia, felépítés, no meg epidemiológiai és terápiás szempontból van különbség a két törzs között, de ebbe nem mennék bele.
A HIV1 szinte mindenhol, főleg Európában és az USA-ban elterjedt, míg a HIV2 leginkább Afrikában, annak is a nyugati részén dominál.