2007-02-08

interleukin

egy ideje köröz már ez a hír, a magyar sajtóban is előkerült pár napja. stan kérdezte, hogy kiraktam-e már, de azért nem raktam ki, mert annyira semmitmondó és igazából nem fontos. ugyanis ilyen jellegű kísérletből gyakorlatilag minden nap több száz folyik szerte a világban. van, amelyikről tudomást szerzünk, és van, amelyikről soha sem.

ebben az esetben azt láthatjuk, hogy az adott molekula (interleukin 7, ami az egyik az összesen 30 különféle interleukin molekulából). az interleukinok olyan citokinek, vagyis jelzőmolekulák, amelyeket a sejtek azért választanak ki, hogy segítségükkel egymásnak és saját maguknak üzenjenek és utasításokat adjanak. az interleukinok kutatása nagy és fontos terület, sok daganatos és autoimmun-betegség gyógyítását remélik az orvosok az alaposabb ismeretektől.
mindez azonban még évtizedekig tart. minden száz kutatásba vont molekula közül jó, ha egyből lesz valaha gyógyszer. a kutatás folyamata pedig általában legalább egy évtizedet igényel. úgyhogy erre sajnos még nem építhetünk.
engem még az is érdekel, hogy hogyan lesz a naponta ötven hasonló hír közül éppen ez fontos. azt hiszem, a szerkesztőknek mindegy - csak keresnek valamit, ami érdekesen hangzik.

(a képen egy interleukin 1b molekula látható, sajnos a 7-es képét nem lelem sehol.)

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nálunk évek óta a kezelés része az Interleukin-2 terápia, a fertőzöttek egy része átesik az orvosi néven inkább proleukin vagy aldesleukin terápián. Olyanoknak javallott, akiknek nagyon alacsony a CD4 számuk vagy a hatékony HAART mellett sem érnek el immunrekonstrukciót és a legtöbb esetben igen hatékonynak bizonyul (jelentősen nő a CD4, persze alacsony vírusszám mellett)
Ugyanezt az interleukin terápiát már alkalmazták pl. bőr, veserák esetében is. Többet nem írnék erről feleslegesen, csak ha valakit részleteiben is érdekel.

shivamantra írta...

engem érdekelne.

Névtelen írta...

Konkrétan mi?
Inkább kérdezz, úgy könnyebb szelektíven válaszolni.
Bizony vannak ennek a kezelésnek is mellékhatásai, de csak a kezelés időtartama alatt, utána spontán vagy tüneti kezeléssel elmúlnak.
A leggyakoribb mellékhatások: láz, kiütés, izomfájdalom, hidegrázás, tehát tipikusan influenzaszerű tünetek.
Egy kezelés általában 5 napig tart, 12 óránként kapja a fertőzött injekció formájában.
A kezelés után szorosabban ellenőrzik a CD4 számot. Akinél rövid időn belül javulás látható, ott a terápia szinte biztos hatékony. Annál, akinél semmilyen javulás nincs, 8-12 hét elteltével sem, akkor érdemes megismételni a kezelést. Vannak olyanok, akiknél egy darabig van javulás, de utána csökken megint a CD4, ilyenkor megint indokolt a kezelés.
Vannak kritériumok, amikor a kezelés hatékonyabb lehet, mint pl.
- méréshatár alatti vírus esetén
- 5 napos kezelés során
- minél magasabb a kiinduló CD4, annál nagyobb javulásra lehet számítani
- ha nincs tünetes stádiumban a beteg
- fiatalabb kor, rövidebb HIV-státusz szintén "segíti"
a kezelés hatékonyságát

Ugyanúgy nehezen becsülhető meg, hogy a CD4 mennyi időre, milyen mértékű és milyen dinamikai változást produkál. Valakinél elég egy terápia is és beindul az immunrendszer működése, míg másoknál többször ismétlik a kezelést.
Na egyelőre legyen elég ennyi