2007-02-26

biztonság

feltűnt nekem a kommentek között, hogy mérlegeltétek az óvszerek biztonságát, különösen azt, hogy van-e biztonságosabb és kevésbé biztonságos óvszer.

olyan téma ez, ami időről időre előkerül, és sok félreértésre ad okot, pedig képzeljétek, kutatás is készült ebben a témában!
a szakirodalom azt mondja, hogy tulajdonképpen mindegy, milyen óvszert használsz. a city university 2001-es kutatása megállapította, hogy az átlagos, közönséges (olcsó) óvszerek éppenolyan hatékony védelmet nyújtanak anális közösülés esetén is, mint a vastagabb óvszerek, amiket kifejezetten erre a célra árulnak. azok számára, akik latex-allergiában szenvednek (ritka, de van ilyen), léteznek és magyarországon is kapható poliuretán kondomok, amik szintén hatékonyak, és a latexszel ellentétben nem ártanak nekik az olajos síkosítók (babaolaj, masszázsolaj, vazelin, crisco, vaj, testápoló - gazdag a felhasználók képzelete).
a latexkondomok esetében nagyon fontos, hogy vizes alapú vagy szilikonos síkosítót használj, mert az olajos síkosítók kikezdik az óvszer anyagát, és az könnyen elszakadhat, kilukad. főleg anális szexnél fontos ez, hiszen ott nagyobb az igénybevétel. a vizes alapú sikosítókból többre van szükség, mert folyamatosan száradnak, és egy idő után kellemetlenül ragadósak lehetnek.
szintén anális szex esetén kerülendők a nonoxynol 9-cel kezelt óvszerek. ez a spermicid anyag (ami tehát elöli a spermiumokat az ondóban) erősen irritálhatja az ánusz nyálkahártyáját, ami így könnyebben megsérül, kidörzsölődik. az ilyen sebesülések a hiv-fertőzés elsődleges "bejáratai" olyan férfiak esetében, akik más férfiakkal létesítenek szexuális kapcsolatot. ugyanilyen okokból nem javasolt a bordázott vagy a bütykös óvszer használata, vagy ha igen, akkor sok síkosító mellett.
szeretkezés közben érdemes többször ellenőrizni, hogy a kondom a helyén van-e, és hogy nem sérült-e meg. elélvezés után pedig úgy húzd vissza a partneredből, hogy a hímtagod tövénél megfogod, hogy a merevedés elmúlásával ne csúszhasson le, ne maradjon a partneredben.
az óvszerek vastagságánál tehát sokkal fontosabb a minőségük, illetve a jól megválasztott és használt síkosító.
és persze az óvszer csak akkor ér valamit, ha használod is. a zsebben felejtett óvszer nem véd semmi ellen.
(a gmfa itt haszált oldalait a továbbiakban gyakran fogom idézni a velük kötött megállapodás alapján).

10 megjegyzés:

Névtelen írta...

minek kell a melegeknek szexelni, ha a szexualitas celjat, a gyermeknemzest nem teljesitik, ostoba csürhe..

shivamantra írta...

ez vicc vagy komoly? mindegy, asszem törölni fogom.
különben természetesen mindez a vaginális szexre is vonatkozik mutatis mutandis.

Névtelen írta...

de kedves Shiva, kik terjesztik ma leginkabb a hiv virusát?
a valasz nagyon egyszeru, a melegek. ha a melegek befejeznék onpusztito eletmodjukat(ha nem hiszed el, ajanlom neked a chat.hu erotika oldalat), leredukalhato lenne a fertozes, bar mar nincs sok remeny. igenis, a melegek szurtak el, nem szemely szerint, hanem kozossegben, mikor ilyen intenzitassal elterjesztettek ezt a betegseget. ha mindenki hetero lenne bben az orszagban, akkor is terjedne, de nem ilyen merteku intenzitassal, es ez a lenyeg. ha jot akartok magatoknak, egy megoldast tudok javasolni, es az a heteroszexualissa valas, es egy partenr mellett eles(monogamia). csak igy tudjatok megmenteni szuletendo gyermetekeiteket a betegsegtol, vagyis onnon magatoktol. sajnalom, de ez a realitas!

Névtelen írta...

Szegyellem magam az elottem szolo neveben, pedig nem vagyok meleg. Ahanyszor szuresre megyek, mindig tobb meleget latok, mert ok legalabb tesznek _valamit_. Ezzel szemben szamtalan heterot ismerek akik dugnak a vakvilagba mindenkivel, nem vedekeznek, egyszeruen csak szerencsejuk van, mert az analis szex kockazatosabb, es a ferfi-ferfi kapcsolatban nincs ott a no, aki tobbnyire gatat szab a mertektelen egyejszakas szexnek.
Shiva talan jobb lenne, ha ezt az egesz threadet torolned, mert ertelmetlen ezen igy vitazni.
Mas: OEK.hu publikalta a 2006-os fertozottsegi adatokat itt: http://www.oek.hu/oekfile.pl?fid=1416

Névtelen írta...

Hála istennek nincsen "sok" új fertőzött, de ennek elég jelentős hányada lehetett aidsosan kiszűrve, ami bennem félelemre adhat okot a jövő adatait illetően..
Egyébként ez tényleg egész jó, neked Shiva mi a véleményed erről?

Névtelen írta...

Tud valaki valamit arról az egyedüli nőről, aki 2006-ban aids következtében halt meg? Ki volt ő? Hogy élt? Mióta élt fertőzötten? Válaszóljatok kérlek a kérdésemre, mert nagyon izgat a dolog, és iszonyúan sajnálom a szerencsétlent..

Névtelen írta...

még a szavam is elállt! de most már gyanús, szerintem a globális felmelegedést is ti csináljátok. közösségben!
jézusom.

Névtelen írta...

az első meg a harmadik veszedelmes ostoba tulok ugyanaz a személy, ugye? ez egyszerűen siralmas. az ember nem is tudja, hol kezdje a megdöbbenést.
milyen lenne, ha annyiszor lehetne baszni, ahányszor gyereket akarunk, vagy fordítva, az összesből születne egy gyerek? á, nem érdemes végigmenni..
shiva, szerintem ne töröld, amilyen szomorú ez, olyan tanulságos. ez a "realitás".
az ilyen embereket kéne valahogy "leredukálni". vagy még javaslom nekik a felvilágosulttá és intelligenssé "válást".

shivamantra írta...

tulok. hihihi.

Névtelen írta...

sajnos a HIV heteroszexuális úton is terjed és sajnos nem minden heteroszexuális monogám.
Sajnos világviszonylatban a heteroszexuális fertőződés a leggyakoribb, annak ellenére, hogy a melegek még így is többen járnak szűrésre