2007-01-19

meddig?

van ez az új dán vizsgálat, ami azzal foglalkozott, hogy meddig lehet élni hiv-fertőzés mellett.

figyelem mindenki, aki ezen idegesíti magát!

szóval az van, hogy most 35 év. egy 25 évesen megfertőződött személy szabályos terápia mellett nagy eséllyel túléli a 60. életévét. ugyanakkor ez még mindig számottevően kevesebb, mint amire fertőzés nélkül lehet számítani, abban az esetben az átlagos várható élettartam 76 év. az életesélyeket tovább csökkenti a hepatitisz-c társfertőzés fennállása.

1995. és 2005. között vizsgálták a dán klinikákon 3.990 hiv-fertőzött és 379.000 egészséges ember adatait. a legfontosabb különbség a halandóság arányaiban mutatkozott. amíg a hiv-fertőzés mellett átlagosan viszonylag sokáig lehet élni, addig 1.000 hiv-fertőzött emberév alatt 25 ember hal meg, míg 1.000 egészséges emberév alatt csak 4,7 ember. az is kiderült, hogy a korral előrehaladva sokkal nagyobb az esélye a halandóságnak, mint a nem fertőzöttek esetén. 25 és 50 éves kor között 1.000 emberéven belül 12 személy, míg 65 és 70 év között 54 személy hal meg.

gyakorta az 1. típusú cukorbetegséghez hasonlítják a hiv-fertőzést, hogy ugyanúgy lehet élni mindkét betegséggel. de kiderült a vizsgálat során, hogy hiv-fertőzés mellett bár tényleg sokáig lehet élni, de nagyobb az esélye az elhalálozásnak.

30 megjegyzés:

Névtelen írta...

Shiva!

Köszönöm a cikket mind az eredeti, mind a magyar nyelvűt.
Én úgy emlékszem, hogy régebbi topicodban 24 év túlélést írtál. Az egy másik számítás volt akkor?
Mi a különbség a kettő között?

Nagyon érdekesnek tartom a cikket, és bizony van is valóságalapja.
Nyilván idősebb korban (60 felett) automatikusan romlik az immunrendszer, még nem HIV-fertőzöttek esetén is nagy lehet a halálozás esélye egy szövődmény miatt.

Mo-on a férfiak átlagéletkora viszont csak 66 év, jó, hogy a dánoknál ez 76. Így szerintem el lehet azt mondani, hogy majdnem annyi ideig élhet egy huszonévesen megfertőzött ember, mint amelyik nem fertőződött.

Bizony, a hepatitis fertőzés nem egy jó pont a kezelés szempontjából sem (menüválaszték csökkenése, ellenjavallat, stb...), de ugyanúgy egy másik meglévő betegség: pl. korán felfedezett rák is ronthatja a túlélési esélyt.

Az is több mint valószínűleg igaz, hogy a cukorbetegséghez hasonlítják manapság a HIV-et( a megfelelő kezelés és a korai stádiumban való felfedezés mellett).

Na, de nem ismétlem az eredeti cikket, B-nek csak annyit, hogy éltesse ez a cikk vagy valami más!:))

Névtelen írta...

Érdekes! De valahogy nem hiszek benne..

Névtelen írta...

mindenkinek az lenne a legjobb, ha B nem lenne hiv-fertőzött...

szerintem ezek az adatok nagyon bíztatóak és megnyugtatóak.

Névtelen írta...

Wie viel HIV-positiv menschen leben in Danemark?

shivamantra írta...

Es gibt etwa 4400 HIV-Infizierte in Dänemark. Warum auf Deutsch, wenn Du mit der Grammatik Probleme hast?

Névtelen írta...

én ebből egy kukkot sem értettem!

Névtelen írta...

sok penzt aldoztak arra a kutatasra ami kimutatja, hogy a HIV pozitiv emberek korabban halnak meg, es nagyobb eselye az elhalalozasnak? :-)))))))))))
Ezt en innen, a TV elott ulve is megmondtam volna, es sokkal kevesebb penzert is...
A statisztikakra meg tojok, ezt korabban kifejtettem. senki sem statisztika, mindenki egyen. valaki sokaig el vele, valaki nem.

azert koszonjuk a cikket Shiva!!!
B.

Névtelen írta...

na jó, most megpróbálom ezt úgy olvasni, hogy nem a meghalásról szól, hanem a sokáigélésről.

Névtelen írta...

Ez is egy újabb példa arra, hogy az esetek túlnyomó többségében sikeresen kezelhető betegségről van szó. A diabetes-es hasonlóság is megállja a helyét, mivel nekik is meghatározott időpontonként kell beadniuk az élethez szükséges inzulinadagot.

K

Névtelen írta...

senki sem tudja, mikor hal meg, és ez így szép.
szerintem kár az embernek azzal keseríteni az életét, hogy visszafele számol, akár hiv+, akár más, akár semmi.

Névtelen írta...

Aha, főleg ha semmi :-)Mindenesetre az elet elmulik mindenkinek. Ez biztos, vagy megsem? a teny, hogy a multban minden elo ember valamikor meghalt, meg nem jelenti azt, hogy en is meg fogok halni :-)
A cukorbetegseges hasonlat jo. a Cukorbetegnek a csokirol kell lemondaniuk a HIV+-oknak meg a szexrol :-)))
B.

Névtelen írta...

B!

A cukrosoknak sem kell lemondani a csokiról, ugyanúgy mint a +-nak sem a szexről! Elég sok diabetikus terméket forgalmaznak már, a szex esetén pedig tudjuk mi a szitu..

K

Névtelen írta...

Igen, nem kell lemondani a szexről(védekezni meg lehet tanulni) és a cukorbetegnek is ott van a diabetikus csoki, bár én nagyon messze vagyok a cukorbetegségtől, de imádom a diabetikus termékeket.

Vackornak igaza van, senki nem tudja mikor hal meg, kár modelleket erre felépíteni és számolni, meg statisztikát nyúzni.
Habár ez a topic érdekes, de túlzottan alapozni nem érdemes, mert nem ettől a tanulmánytól fognak sokáig életben maradni a fertőzöttek.

Névtelen írta...

Lieber Shivamantra!
Wie viel HIV-Infizierte gibt es in Dänemark? Klingt dieser Satz besser? Vielen Danke für die Information.
Du sollst mir hilfsbereiter sein, wenn ich mit der Grammatik Probleme habe, weil ich aus Frankreich komme. Sei mir nicht höhnisch, bitte! Seit einem Monat lerne ich Deutsch in der Schule.
Ich hoffe, dass Du einen schönen Urlaub hattest.
N.

Névtelen írta...

A kezelés hiányában mennyi ideig él egy Hiv fertőzött

Névtelen írta...

(általában)..

shivamantra írta...

lieber n. ich kann deine fragen gerne beantworten, aber ich schlage vor, dass du mir einen brief an shivamantra@gmail.com schreibst. ich wollte dich keinesfalls beleidigen. mein französisch ist gar nicht mehr gut genug um mit dier in dieser sprache zu korrespondieren (je le trouve trop difficile), aber entweder auf deutsch oder auf englisch bin ich gerne bereit dir zu helfen. (ich war nicht im urlaub, sondern geschäftlich unterwegs.)

shivamantra írta...

kezelés hiányában az immunrendszer eredeti állapotától függően 3-8 évig lehet életben maradni. a vége különösen ronda.

Névtelen írta...

hogy B. korábbi kérdésére visszatérjek: mindenki meg fog halni. furcsa, hogy erre B csak akkor döbbent rá, amikor hiv-fertőzött lett.

B: úgy tűnhet, mintha filozófiai gondolatokat vetnél fel, miközben csak az unalom csúcsára segíted ugyanazt az egy elcsépelt gondolatot.

vackornak igaza van, ugy szép, hogy nem tudjuk. és úgy kell próbálni olvasni a dolgokat, hogy tessenek. ezt stan mondta, nem én. de tetszik ez is.

Névtelen írta...

shiva, en hallottam olyanrol, aki husz eve kezeles nelkul el!
B.

Névtelen írta...

"a vége különösen ronda" kezeles nelkul, irja shiva.
De kezelessel nem ugyanolyan vagy hasonloan ronda???????????? vagy mashogy ronda??
B.

shivamantra írta...

igen, vannak olyanok, akik esetében nagyon lassan alakul ki a betegség. őket long term non progressornak nevezzük, ilyenek magyarországon is ismeretesek. nagyon ritka, de nem kizárt eset.

kedves b, bár a türelmem végtelen, de lassan kihozol a béketűrésemből. ha nem ismernélek személyesen, azt gondolnám, hogy szándékosan a bolondját akarod járatni velem és a többiekkel, vagy hogy ijesztően ostoba vagy. javaslom, hogy esetleg írj egy saját blogot, vagy keress szakértő segítséget (tudom, hogy már megtetted, de látnivalóan nem hat - keress újat). amint már mondtam korábban itt is és személyesen is, nincs jogod ahhoz, hogy mások életét, küzdelmét, reményeit és bizalmát elvedd, megkeserítsd és megkérdőjelezd. ha meg akarsz halni, akkor tedd méltódsággal. ha csak tamáskodni akarsz, vagy ha csak azt szeretnéd, hogy foglalkozzunk veled amolyan hálás közönségként, akkor keress egy önismereti vagy terápiás csoportot. annak semmi értelmét és célját nem látom, hogy itt minden poszt minden szavába beleköss, hogy lehetetleg kérdéseket tégy fel, amik közül sokra te magad is tudod a választ, és közben mindenkit itt ugráltass azzal, hogy folyton téged győzködjünk, hogy nem, nem úgy van, és hogy szedd össze magad. ha nem megy, akkor ne szedd össze magad, de ne várd el tőlünk, hogy folyamatosan rád figyeljünk. nekem például van egy csomó más dolgom, és isten látja lelkemet, igazán megpróbáltam segíteni neked - nem mondhatod, hogy nem. az pedig végképpen nem megy, hogy közben a telefonban úgy teszel, mintha mindez itt meg sem történne. ez így nincs rendben.

Névtelen írta...

Cool.
b.

Névtelen írta...

B!

A kezeletlen HIV lefolyása egyénenként nagyon változó lehet.
Ahogy Shiva is írja, vannak akiknél kezeletlenül 20-25 év után sem alakul ki a betegség(ilyen hazánkban is van, de ez a fertőzött populáció kb. 5%-nál kisebb arány és nagyban függ attól, hogy milyen altípussal, vírustörzs fertőződött).
És bizony vannak olyanok is, ez megint kb. kevesebb mint 5%-ot jelent, akiknél 2-3 év alatt kialakul a betegség.
A nagy átlagnál(80-85%-nál) ez az időtartam 5-12 évet jelenthet.
A laborértékek alapján(CD4, CD4+, vírusszám) vannak valószínűségi mutatók (sajnos már nem emlékszem melyik angol nyelvű honlapon volt, de Shiva biztos tudja), ott az van leírva, hogy bizonyos CD4 szám és vírusszám esetén bizonyos időtartamon belül(pl. 3 vagy 6 éven belül), mennyi az esélye a betegség kitörésének. Ezt viszont sosem szabad alapul venni, mert csak becslés és nem egy teljes populáció vizsgálata alapján készült.
Abban igaza van Shivának, hogy ha valakinél kezeletlenül folyik le a HIV, akkor nagyon csúnya lehet az utolsó időszak(ami kb. fél-egy évet jelent).
Gyógyszerrel sokkal "szebb" a HIV lefolyása, ugyanis a gyógyszerek mellékhatásai csak ritkán tudnak olyan fájdalmas és elviselhetetlen állapotot előidézni, mint az AIDS.

B!
Mint magánember annyit kérdeznék, hogy van-e valami célod, amikor negativisztikus dolgokat írsz a blogra (mondjuk én szívesen olvasom bárki véleményét, mégha nem is értek vele egyet), de azonkívűl milyen célból írsz?
Kívánom, hogy találd meg az élet szép dolgait, mert vannak! Erre éppen most kéne rájönnöd, ha már ilyen világvége hangulatod van.

Névtelen írta...

Ha kezelteti valaki magát, minimum meddig élhet, mert eddig csak a maximumokról beszéltünk..

Névtelen írta...

mindig olyan kérdéseket tesztek fel, hogy nem lehet megválaszolni egyértlműen.

ha valaki kezelteti magát, meddig élhet, függ attól

- hogy amikor elkezdi magát kezeltetni, milyen állapotban van az immunrendszere,
- vannak-e már tünetei, visszafordíthatatlan betegségei, esetleg rezisztens vírustörzsei,
- következetesen szedi-e a gyógyszert,
- hány éves,
- van-e öröklött hajlama bizonyos betegségek kialakulására,
- vannak-e más betegségei,
- lelki állapota milyen,
- dohányzik-e,
-fogyaszt-e alkoholt,
- egészségesen táplálkozik-e,
-sportol-e

stb. stb.

Ha mindezek közül a legjobb esetet nézzük, szerintem el lehet élni 35 évig simán, ha pedig a legrosszabbat, akkor rögtön meghalsz.

Névtelen írta...

Na igen, ezek valóban fontos tényezők, talán a legfontosabb az, hogy tünetmentesen kezdje el az ember, legyen 100%-os, vagy majdnem annyi a gyógyszerszedési fegyelme, vannak-e más betegségei(pl. hepatitis, rák ronthatja az esélyeket).
Végülis az életmódon még gyógyszerszedés megkezdésekor is lehet változtatni, bár minél előbb annál jobb (pl. nem iszik, dohányzik az ember, egészségesen él, stb), viszont a bejutott vírustörzsön vagy más meglévő betegségen már nem nagyon lehet változtatni.
B! Ha érdekel, hogy mik azok a konkrét betegségek, státuszok és mik azok a szempontok, amik befolyásolják a HIV lefolyását, a kezelés hatékonyságát, akkor szívesen leírom még Neked.
Szeretem, ha okosodsz, de ne élj vissza mások segítőkészségével, hogy utána negativisztikusan beszólogatsz.

Névtelen írta...

Akkor íme a tényezők, melyek befolyásolhatják a HIV lefolyását:

- fertőződés módja( a vírus mely életszakaszában történt a fertőződés)
- kezdeti virus-set point, azaz mennyi vírust kapott a fertőzött fél a fertőződés pillanatában
- részesült-e a fertőzött a fertőződés korai, akut szakaszában ART/HAART kezelésben
- milyen CD4 számmal, immunrendszerrel, laboreredményekkel rendelkezett a fertőződés pillanatában
- milyen vírustörzs, altípus fertőzte meg (esetleges polirezisztencia lehetősége)
- akitől a fertőzést kapta, az milyen állapotban/stádiumban volt, részesült-e kezelésben
- a fertőzöttet milyen stádiumban szűrték ki (akut, tünetmentes, tünetes, AIDS)
- mennyire tartja be a gyógyszerszedési szabályokat, diétás, étkezési előírásokat
- milyen az életmódja(vannak-e káros szenvedélyei , táplálkozás, mozgás, rendszeresség)
- van-e valamilyen más fertőző betegsége (bármilyen eredetű, legyen az vírus, gomba, baktérium, protozoa)
- szociális, társadalmi háttere
- lelki, pszichés állapota
- általános egészségi állapota(van-e valamilyen más betegsége)
- genetikai adottságok, fertőzésekre, betegségekre való hajlam
- mennyire időben kezdi el a kezelést
- életmódbeli változások beiktatása, követése
- mennyire tartja be a kontrollra való járást
- más betegségek elleni szűrővizsgálaton, orvosi ellenőrzésekre milyen gyakorisággal jár, védőoltások szerepe
- életkor
- nem
- fizikai erőnlét, állapot
- a kezelés okozta mellékhatások
kivédése, enyhítése mennyire sikeres
- voltak-e előzőleg más súlyos betegségei és azok kezelése mennyire sikeres
- szed-e más gyógyszert, kontraindikáció lehetősége
- más laborértékek eredménye

Persze, ezek közül sokat nem tud az ember utólag változtatni, míg más tényezők betartása önmagán múlik.

A csökkent ellenállás okai, illetve a kezelés hatékonyságát befolyásoló állapotok/betegségek:

- 60 év feletti életkor
- 6 hónapnál alacsonyabb (kiváltképp 1 hónapnál alacsonyabb) életkor
- a fertőződéskor meglévő Hodgkin-limfóma, leukémia, myeloma multiplex, sclerosis multiplex vagy más rosszindulatú daganatos betegség megléte
- szisztémás kortikoszteroid kezelés
- más immunszupresszió vagy citotoxikus terápia
- genetikai vagy fejlődési defektus
- malnutrició, éhezés, felszívódási zavarok, táplálkozási zavarok, bulémia, anorexia
- más immunhiányos állapot, pl. hipogammaglobulinémia, angioimmunoblasztos limphadenopathia, vagy minden más betegség, melyet nem a HIV idéz elő


Azt mondják, ha valakit időben elkapnak és rendesen szedi a gyógyszereket, nincs más betegsége és odafigyel magára, akkor minimum 10-15 évig biztos elél.
De egyértelműen senki nem tudja milyen a lefolyása a HIV-nek adott ember esetén, szélsőséges esetekre is lehet példa.

B!

Ne de nem is írok többet, remélem kielégített valamelyst a válasz, de ezt csak Neked küldöm, Shiva ne is lássa, mert nagyon haragszik érte, ha "ideokoskodok és esetleg valami más közhelyes dolgot ismétlek".

Névtelen írta...

Köszi, de szerintem kevertél valakivel, mert nem en tettem fel a fenti kerdest :-)))mindenesetre jol osszefoglaltad
B.

shivamantra írta...

nagyon megnyugtatónak tartom, hogy míg hat hónappal ezelőtt mindenki csak kérdezett (talán egy kivétellel), addig most már egy csomóan mondtok is dolgokat. sokat okosodunk így együtt. jaj, de elérzékenyültem!