2007-01-12

eurosurveillance


de még mielőtt elutazom, iderakom az eurosurveillance tanulmányát az európai hiv/aids epidemiológiai helyzetről. nem könnyű olvasmány, de megéri. az eurosurveillance az európai unió bizottságának fertőző betegségekkel foglalkozó elemző, statisztikai szervezete.

33 megjegyzés:

Névtelen írta...

én nem találtam nehéz olvasmánynak, pláne, hogy az ábra elég szemléltelő

Névtelen írta...

Vajjon mi is leszünk egyszer pirosak?

Névtelen írta...

Észtországban és Portugáliában nagyon sokan fertőződnek. Ezen meglepődtem. És Anglián is.

Nagyon tanulságos írás.

Szerintem akkor leszünk pirosak, ha többen elmennek végre tesztre, mert ez a mostani adat, csak a jéghegy csúcsa lehet, nem? Nyugati országokban biztos többen járnak tesztre.

Névtelen írta...

Nyugaton biztos többen járnak szűrésre és ott másfajta megítélése lehet a melegségnek, a prostitúciónak, a promiszkuitásnak, a drogfogyasztásnak és ezáltal a nemi betegségeknek is. Nyugati országokban mindenhol van gyógyszer, igaz nálunk és az összes többi EU országban is, de a hozzáállás, a pozivitás identitása ott szerintem "kedvezőbb", ha lehet ilyet mondani, de nem csodálnám, ha ezt valaki megcáfolná gyorsan.
Amúgy a Balti államok és a tőlünk keletebbre lévők, onnan jön a hullám! Magyarország csak látszólag enyhén fertőzött.
Portugália és Anglia: köztudott, hogy sok a fertőzött, engem inkább az lepett meg, hogy volt szocialista szomszédos országaink viszonylag enyhén fertőzöttek és az a gyanúm azért, mert ott is a "magyar", közép-kelet európai mentalitás él.
Pirosak mi még soká leszünk...

Névtelen írta...

A tőlünk keletebbre lévő országokból semmilyen hullám nem jön egyelőre mivel ott az intravénás drogosok alkotják a fertőzöttek jó részét. Nálunk pedig a melegek, miközben drogost alíg szűrtek ki annak ellenére, hogy sokukat rendszeresen szűrik. Tény, hogy nálunk viszonylag kevesen használnak iv. drogot a volt SzU országaihoz képest.
Sokkal több fertőzés jött be Magyarországra nyugatról, mint keletről. Elsősorban külföldi ill. magyar melegek hozták be a fertőzést nyugatról, de a legtöbb fertőzést ma már magyarok adják át magyaroknak.
Magyarország nem csak látszólag enyhén fertőzött. A becsült számok is jóval tízezer alatt maradnak ami még mindig alacsonynak számít. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem sok. A többi közép-kelet európai országban hasonló a helyzet a magyarországihoz.
Annyi biztos, hogy ha mindenki elmenne szűrésre megugranának a számok nálunk is.

Azért az elgondolkodtató, hogy az EU-ban évente egy közepes nagyságú magyar városnyi embert szűrnek ki...


Shiva!

A 110-es magyar adat 2005-ből korrigált adat vagy egyszerűen fölfelé kerekítés? Az Epinfo szerint 106 személyt szűrtek ki 2005-ben.

Az hogy lehet, hogy Spanyolországból és Olaszországból nincs adat? Szerintem ez nagyon gáz! Úgy tudom azokban az országokban is sok a fertőzött. Te tudsz valami konkrétat ebből a két országból?

Névtelen írta...

Az szerintem is gáz, hogy Spanyolországról és Olaszországról nincs adat, pedig szerintem abban a 2 országban sem rózsás a helyzet.

Hazánkban valóban alig van IV drogfogyasztó, akit kiszűrtek, de
tőlünk keletebbre lévő országok sem mind IV miatt fertőződtek, hanem pl. a prostitúció is veszélyt jelenthet, ha nem is most, de a későbbiekben.

Hazánkra inkább azt mondanám, hogy habár tényleg enyhén fertőzöttnek számít, de önmagában véve az veszélyes, hogy többen vannak nálunk olyanok, akik nem tudnak a státuszukról (vagy nem akarnak tudni) és ezek további embereket fertőznek meg. Önmagában véve egy magas regisztrációs szám elborzasztó lehet, ez tény és való, de lehet, hogy a "nem tudott" állapotok száma ennél még elképesztőbb.

Véleményem szerint a 110-es adat korrigált lehet, ilyen korrekció nem csak a 2005-ös évre volt, hanem máskor is. Felfelé nem igen szoktak ilyenben kerekíteni, bár az is érdekes, hogy a 110 az mostanra derült volna ki??? Úgyhogy bármi meglehet ebben a tekintetben...

Névtelen írta...

Szegény oroszok..

Névtelen írta...

És én még oroszt tanulok, kivel fogok tudni majd beszélgetni???

Névtelen írta...

Tudtommal Shivának kellene tudnia oroszul, meg mindenkinek, akinek kötelező volt az orosz nyelv tanulása. Nekem már rég nem volt az! Azt nem tudom megítélni, hogy hálistennek vagy sajnos nem!

Szerintem, amelyik ország már most piros, hát az még inkább pirosodni is fog:((((

Névtelen írta...

Úgy látszik, megállt itt az élet!
Csak nehogy ez örökké tartson... A blogírók hajlamosak erre..
Ne így legyen!

any írta...

A blogírónak még 2 nap igazolt távolléte van. És ha ott van, ahol gondolom, akkor maradhatna még néhány igazolatlan napot ráadásnak, ráfér.
Az orosz pedig szép nyelv.

Névtelen írta...

A blogírónak bármennyi igazolt és igazolatlan napja lehet, hiszen ő rendelkezik kizárólag a blogjával.
Majd visszajön és ír nekünk oroszul:)

Névtelen írta...

Amig nincs Shiva, felteszek egy kerdest, ami folyamatosan bennem van, de valamiert tegnap ujult erovel kezdett nyomasztani:

Hogyan tudjatok ti, HIV+ emberek (meg én :-) feldolgozni, hogy egy elkurt este/ora/pillanat alatt elbasztatok az eleteteket??? (ez azokra nem vonatkozik, akik veratomlesztessel, vagy hosszu parkapcsolatban stb. kaptak el, hanem akik ad hoc szexualis/drogos kapcsolatbol)

Nekem még felfogni sem sikerult, nemhogy feldolgozni, pedig mar masfel evem volt eddig ra...
B.

Névtelen írta...

kár kihegyezni ezt a dolgot arra, hogy ez egy pillanat műve, hisz minden kórokozó egy pillanat alatt jut be a szervezetbe. és legtöbben nem tudjuk, hol és mikor.

mi lehet a különbség abban, ha az ember hosszú párkapcsolatban kapja el a vírust vagy ha egy gyors szex közben a wc-ben, vagy droggal, vagy máshogy... ugyanaz a megoldandó probléma: meg kell tanulni élni vele. magadat vagy másokat okolni, hibást keresni, elvétett pillanaton töprengeni késő és felesleges. nem lesz jobb tőle semmi.

Névtelen írta...

Előttem lévő jól írja, az elkapás módja nem változtat a későbbi állapoton. Egy pozitív leginkább azt nem tudja elfogadni, AHOGY elkapta a fertőzést. Pedig az ahogynak már sok köze nem lesz ahhoz, hogy pl. hogyan változnak az eredményei, mikor fog gyógyszert szedni, mikor lesz tünetes,usw...éppen ezért sajnos sok jelentősége nincs és nem segít a probléma megoldásában, éppen ezért kellene előre nézni és most már jobban figyelni magunkra.
B kérdése egyébként teljesen jogos és elgondolkodtató, de érdemben úgysem halad vele az ember, ha pl. tudja, hogy tű által lett fertőzött vagy egy bokor mögött.

Névtelen írta...

Szerintem ket dolgot osszekavartak anonymusok :-) En nem vitatom, hogy a betegseg elkapasanak mondja, es pillanata nem befolyasolja a betegseg lefutasat stb.
Kerdesemet leegszerusitem: Ti meg tudtok magatoknak bocsajtani, hogy elcsesztetek a sajat eleteteket?
ez a kerdes leegyszerusitve.
B.

Névtelen írta...

én, személy szerint soha nem haragudtam magamra, hogy elkaptam...
és így a kérdésed irányomban értelmét veszti... :)
hogy elcseszett lenne?? mitől az?
enélkül is lehet elcseszett, nem kell ahhoz a HIV...

és hogy te miért nem tudsz vele megbékélni??
az a te személyiséged, leked és annak gubancainak függvénye...

shivamantra írta...

na sziasztok. nem tudok oroszul, nem csesztem el az életemet, tudom, hogy fertőződtem meg, a 110 kerekítés a becsült adatok alapján, a spanyolnak meg olasznak utánanézek, a többi meg most nem jut eszembe, de mindjárt.

Névtelen írta...

Shiva nem tud oroszul? Ez döbbenet számomra, hiszen amikor kisdiák volt, akkor még javában kötelező volt az orosz nyelv tanulása egészen az érettségiig. Akkor ezek szerint Shiva nem hazánkban gyerekeskedett.

A spanyol és az olasz statisztika jöhet akár spanyol vagy olasz nyelven is, ha már oroszul nem megy:)))

Mondjuk én sem tudok oroszul, de az annak "köszönhető", hogy amikor általános iskolás harmadikos lettem, akkor hazánkban történtek bizonyos dolgok és már nem az orosz könyvet borítottuk, hanem az angolt vagy a németet:)

shivamantra írta...

tanultam oroszul, de nem tudok. panyimajes?

Névtelen írta...

Ja, az más, hogy tanultál, de nem tudsz:) Így mondjad:)
És miért nem tudsz? Nem tetszett vagy nehéznek találtad?

Névtelen írta...

na jo, akkor ezzel egyedul vagyok ugy latszik. Bar azt sem ertem, hogy miert gondoljatok, hogy nem csesztetek el az eleteteket... en egeszseges voltam, es beteg lettem. a tarsadalom szelere taszitodtam, lerovidult az eletem sok evvel, es minosegileg is jelentosen le fog romlani rovidesen, pedig meg eleg fiatal vagyok. mi ez ha nem elcseszes?????
persze mashogy is el lehet cseszni, ezt nem vitatom.

any írta...

A korosztályunkból minden száz oroszt tanulóra jutott egy olyan, aki valamennyire tudott is oroszul. Azt az egyet meg hülyének nézte mindenki.

Szerintem mindenki úgy van vele, B., mint te, hogy ha tehetné, visszacsinálná. De nem teheti, akkor meg minek rágja magát naphosszat. (Akik be nem kötött biztonsági öv, vagy magas szikla, vagy medencébe fejes után lesznek nyomorékok, azok is így vannak vele. Hogy egyetlen rohadt pillanat.)

Névtelen írta...

B-nek:
te tényleg a társadalom szélére taszítódtál? ez hogy történhetett meg? elmondtad valakinek, akinek nem kellett volna? bántanak? atrocitások érnek? hátrányt szenvedsz?

mitől fog rövidesen leromlani az állapotod és mikor? és mit jelent a rövidesen? 20 év?

Névtelen írta...

Én arra akarok rájönni,mivel már nem kellett oroszt tanulnom, hogy miért volt ilyen népszerűtlen a nyelv? Mert kötelező volt, vagy nehéz, vagy csúnya, vagy mert politikai vonzatai voltak?
Ma már annyi ember tanul angolt, németet vagy más nyelvet, és sokan szeretik, tudják, holott most is lassan minden iskolában legalább egy, de most már akár kettő, három idegen nyelv is kötelező. Azért kérdezem, hogy nyelvi vagy politikai okai vannak?

any írta...

Erre nem nagyon tudok válaszolni. Én kimondottan szerettem az oroszt. Divat volt utálni; gyanítom, hogy politikai okokból. (A matematikát is sokan utálták, de abban nem látok semmi politikát, azt szerintem csak azért, mert nem lehetett bemagolni, muszáj volt hozzá gondolkodni :D)

shivamantra írta...

én azért nem tanultam meg oroszul, mert nagyon unatkoztam oroszórán. a többi nyelvórán nem unatkoztam annyira. aztán amikor már megtanultam mindenféle más nyelveket, akkor azt mondta a tanárom, hogy nem kell oroszórára járnom. tapasztalatom szerint azoknak, akik nem éltek ebben benne (mármint az átkosban), ma már nagyon nehéz megérteni, hogy mennyire nem vette ezt komolyan senki. nem volt ebben semmi politika, én 12 évesen nem politikai szempontok szerint éltem az életemet.

Névtelen írta...

Köszönöm az "átkosban élők" hozzászólását, valószínűleg már nem is fogom átélni azt az időszakot és tényleg nehéz elképzelni. Persze ezzel nem azt akarom mondani, hogy szívesebben tanultam volna oroszul, mint mondjuk angolul, németül, franciául, olaszul vagy bármi más nyelven.
De akkor laza lehetett az a tanár is, akinél már nem kellett oroszra járni:)

Névtelen írta...

az orosz nyelv nem csúnya és nem is különösen nehéz. a baj inkább az volt, hogy ha meg is tanulta valaki a nyelvet, aligha volt esélye, hogy elutazzon valahova és használja is. a szovjetúnióba nem lehetett menni, a többi országban meg utálták, mert szintén kötelező volt.

Névtelen írta...

en szeretem az oroszt, de en sem tudtam megtanulni, pedig tagozatos voltam. nincs orosznyelverzekem :-)
Anonymnak:
HIV+ -okra nincs szukseg a vilagban (errol korabban volt szo). Es minden fertozottnek leromlik valamikor az allapota, nyilvan a CD4tol, meg a virusszamtol, gogyszermellekhatasoktol, rezisztenciatol, oportunista fertozesektol fuggoen. Errol szol a HIV pozitiv elet. (mar amennyire ez elet...)
B.

Névtelen írta...

Persze minden pozitív állapota leromlik valamikor, de amíg jól van(márpedig ma már több évtizedig is jól lehet), addig használja ki a lehetőséget, hogy tanul, dolgozik, társadalmi életet él, sportol, utazik és még lehetne sorolni.B!!! Te nem akarod ezeket kipróbálni ??

Névtelen írta...

B nem akar kipróbálni semmit. ezt már észrevehetted. boldogtalanul fog meghalni, sok év múlva. bár, mint egy másik helyen olvastam, lehet, hogy örökké él majd így.

pozitívan kell gondolkodni. :-))))

Névtelen írta...

kepzeld, ha orokke elnek, ti mar mind nem lennetek, de en meg mindig itt nyomatnam a hulyesegeimet :-))