2006-12-29

otthon

amint azt a velvet is megírta (és sokan mások) a bbc híre alapján, forgalomba került az első otthon is elvégehezhető hiv-teszt (nem aids-teszt, de asszem, ez reménytelen harc). felemás dolog ez, mert az otthon levett nyálmintát továbbra is laboratóriumban vizsgálják meg. az eredményt vagy telefonon vagy e-mailben közlik. pozitív eredmény esetén telefonálnak, hogy a páciens menjen el ismétlő tesztre. az igazi előnye tehát az, hogy nem kell elmenni a laborba vagy rendelőbe, ez valóban sokaknak fontos akadály.
mielőtt kitörne a pánik, hogy nyállal lehet-e fertőződni (nem lehet vagy csak nagyon ritkán), ha a teszt azt vizsgálja: ez a teszt a hiv-antigének (immunválaszt biztosító antitestek) jelenlétét vizsgálja. fertőzötteknek van ilyen, és akkor az a nyálban megjelenik. fertőzőképes vírus a nyálban elhanyagolható mennyiségben van csak jelen.
ez itt a tesztet forgalmazó cég honlapja.

20 megjegyzés:

Névtelen írta...

shiva, ezentúl mindegy nekünk, járunk-e szűrésre vagy sem, hiszen nem fogjuk bírni a gyógyszerek megvételét sem, és kész, már a fertőzés egyet jelent a HALÁLLAL. Hiába, ez "Magyarország"!:(

Névtelen írta...

a HIV-gyógyszerek tudtommal maradnak ingyenesek ugye??? 2010-ig biztosan??

Névtelen írta...

Asszem ez az otthoni teszt cirka 10ezer Ft-ot kóstol.

Névtelen írta...

mi lesz a gyógyszereinkkel? ez most komolyan megrémített!

Névtelen írta...

elvileg külön keret van a gyógyszerekre az OEP-nek 2010-ig, tehát a dobozíj szabályai szerint kellene eljárni, azaz a 100%-ban támogatott gyógyszerek esetében is kellene gyógyszerdobozonként 300 Ft-ot fizetni, illetve 100 Ft-ot a szociálisan rászorulóknak. Ha mégsem lenne 100%-ban támogatott a gyógyszer, akkor viszont mélyen zsebbe kell nyúlni. De remélem ez nem történik meg és elvileg nem történhet meg.
Vegyünk egy példát: egy havi adag többszázezer Ft-ba kerül, ennek már a 10%-a is sok pénz lenne!

Névtelen írta...

nem hinnem, hogy kivennek a tamogatas alol, de az biztos, hogy idovel egyre tobbet kell majd erte fizetni, bar ugy gondolom, hogy mikozben a tamogatas talan csokken, pontosabban a hozzajarulast novelni fogjak, addig a gyogyszer arak is szerintem kicsit csokkeni fognak. de ez lehet hogy illuzio, de talan a regota forgalomban levo gyogyszerek arai nyilvan esni fognak idovel, foleg ha lesz ujabb es ujabb gyogyszer.
ime egy nagyon pozitiv hozzaszolas
B. :-)

Névtelen írta...

Mitől csökkennének, ha eddig sem csökkentek...
És mi lesz 2010 után, egyáltalán honnan tudjátok ezt a dátumot, és mi van akkor, ha mégis fizetnünk kell majd??

Névtelen írta...

ha fizetnünk kell akkor fizetünk. kevesebb hajzselét veszünk, és ritkábban megyünk szoliba. lehet hogy nyáron eggyel kevesebb napszemüvegünk lesz és eggyel kevesebb ujjatlan pólónk.... stb. vagy többet dolgozunk, azt is lehet.annyira drága ugysem lesz, hogy ne lehessen megfizetni.

shivamantra írta...

vajon honnan vettétek ezt az újabb rémhírt a gyógyszerek áráról? őszintén érdekelne. különben elgondolkodtató, hogy megint az van, hogy évtizedeken át az volt a menő, ha valaki nem fizetett tébét meg adót. mert akkor jól ki van baszva az állammal, aztán akkor hehehe. ti, akik most aggódtok, ha mind fizettetek volna adót és tébét minden jövedelmetek után az elmúlt 20 évben, akkor most nem kellene azon izgulni, hogy kell-e fizetni a gyógyszerért (nem kell). most annyira felbaszta ez az agyamat, hogy ezt mindjárt megírom kint is.

Névtelen írta...

en fizettem tb-t, ram ne kend:)!

Névtelen írta...

én nem fizetek tb-t, de jövőre majd fogok. addig még egyszer viszont jól bekááááábíítószerezek, remélem nem visz el a mentő, jaj de várom már.
lalalala

Névtelen írta...

hulye fasz, a te fajtad miatt van ilyen szarban az orszag!

Névtelen írta...

Shivanak megint igaza van!
B-nek puszi! :-)
Az ilyen házi teszteket meg továbbra is ellenzem, mert ha pozitív az eredmény akkor esetleg nem ismétlő vizsgálatta megy a paciens, hanem a Dunának...
És különben is, jó hogy nem már a műtéteket is otthon végzik. Az ilyen postázós ügyletekben rengeteg a tévedési és a visszaélési lehetőség.

Névtelen írta...

nem ertek egyet az elottem szoloval, mert a teszttel legalabb ki lehet szurni meg tobb embert. aki meg a dunanak megy, dögöljön meg, megerdemli a sorsat az, aki ilyen konnyen lemond az eleterol.
a gyogyszerekrol meg az a velemenyem, hogyha mást el is von a kormany, a gyogyszereket nem szabadna, mivel a legfontosabb ertek szerintem az egeszseg, de hat par egyen mit szamit, csak a penzt viszi...

Névtelen írta...

...gondolhatjak joggal a torvenyhozok!

Névtelen írta...

Kicsit elkanyarodtunk a témától.
Nos, az otthoni tesztet én sem tartom jónak, egyrészt drága, másrészt hosszú az ablakperiódusa, ki tudja hol lehet megszerezni, meg küldözgetni, e-mailen eredmény, telefonon rossz hír. Ez így nem túl jó technikai szempontból sem.
És az is igaz, hogy sokan majd csak úgy csináltatják meg a tesztet, hogy na próbáljuk ki, és a pozitív eredménynek lehetnek tragikus következményei is. Nem hiába fontos a tanácsadás, ez szerves része a szűrésnek.
Mert mit tudja egy kamasz, hogy van már HAART, és nem 1 éven belül hal meg, hirtelen felindulásból elkövethet butaságot.

Más: a gyógyszerek. Mivel 2 és fél éve már az EU tagja vagyunk, és minden EU országban kötelező biztosítani a HAART ingyenes és soron kívűli hozzáférését szükség esetén. Az EU szabályok szerint az OEP-nek kötelessége külön keretet biztosítani a speciális, ritka vagy nagyon súlyos betegségek esetére(ez nem csak a HAART, hanem pl. egyes daganatos betegségek).
Így a gyógyszer marad ingyenes, legfeljebb egy dobozdíj lesz számolva, ami 100 vagy 300 Ft-ot jelent.
Viszont azok a betegek, akik nem csak HAART-ban, hanem más kezelésben is kénytelenek részesülni(pl. a szövődményekre, AIDS-re antibiotikumokat és egyéb gyógyszereket szednek, vagy a HAART mellékhatásainak kivédésére vagy enyhítésére szednek gyógyszert, vagy primer/szekunder profilaxisban részesülnek) ezek a gyógyszerárak nőnek, és sajnos ezt a betegnek kell állnia.
De ha valaki kórházi kezelés keretén belül kapja ezeket, akkor ingyenes lehet. Ha járóbeteg rendelés keretén kapja(azaz recepttel váltja ki és otthon kapdossa be őket), akkor azért fizetnie kell. Sajnos az antibiotikumok nem olcsóak.

Máskülönben ne basszátok fel Shiva bácsi agyát, mert ilyen rémhírek senkinek sem kellenek.

shivamantra írta...

bácsi?

Névtelen írta...

jaj, ne, mert akkor én stan néni vagyok és abba még nem éltem bele magam.

Névtelen írta...

Stan lány eredetileg???

any írta...

Azt hitted, István, mi? :)