2006-11-04

perc


ezen a hétvégén megint brüsszelben vagyok az ecab ülésén. ezen a megbeszélésen a pfizer gyógyszergyár (rescriptor és viracept), az abbott (kaletra, norvir) és a valeant gyártó (taribavirin, hepatitisz c elleni új gyógyszer) voltak a vendégeink, és számoltak be a fejlesztésben, kísérletekben eddig elért eredményekről. ezen kívül nagyon sokat beszélünk a prevencióról. például arról, hogy elkerülhetetlenül egyre több hiv-fertőzött lesz, ha nincs megfelelő prevenció, mert a hiv-fertőzöttek egyre tovább élnek, és óhatatlanul megfertőznek másokat is.

de nem is ez a lényeg most, hanem hogy minden megbeszélés előtt van ez a szokás, hogy egy perc csendet tartunk, hogy megemlékezzünk azokról, akik nem voltak olyan szerencsések, hogy élvezhessék a modern gyógyszerek előnyeit vagy mert túl korán, vagy mert a világ kevésbé szerencsés részén születtek. ezen a gyógyszergyárak képviselői is jelen vannak, hogy érezzék a dolog súlyát. és nagyon megdöbbentő, hogy még mindig hat rám ez, elszorul a torkom az egypercek alatt. pedig nincs olyan közeli barátom, aki aidsben halt volna meg, és az én halálom sem áll küszöbön (vagy nem az aids miatt).

sajnos az a helyzet, hogy jobb volt nem hiv-fertőzöttnek lenni, mint igen. de ha már ez van, akkor így.

12 megjegyzés:

Névtelen írta...

Furcsa az élet

Ana írta...

"óhatatlanul megfertőznek másokat is"

Mégis hogy? Ez szerintem abszurdum.

shivamantra írta...

nem, nem abszurdum. hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy minden fertőzésnél jelen kell legyen egy hiv-fertőzött személy is (a transzfúziót meg ezeket most itt nem tárgyalom, hiszen az nálunk már kizárt). ezért van az, hogy a prevenció a fertőzöttek felelőssége is. vigyázni kell magunkra és másokra egyaránt.

Névtelen írta...

Gondolom, hogy a másokta megfertőző egyének nem tudják magukról, hogy fertőzőttek.
Vagy mégis lennének olyanok, akik tudatosan teszik, amit tesznek?

shivamantra írta...

miért gondolod, hogy valaki SZÁNDÉKOSAN fertőzi meg a másikat? szó nincs róla. megint összecsúsznak a dolgok: aki hiv-fertőzött, az nem automatikusan elmebeteg vagy sorozatgyilkos. igen, van, aki nem tudja magáról, hogy fertőzött. van, aki tudja, és vigyáz, és mégis előfordulhat, hogy akaratán kívül megfertőz valakit. és egyébként meg az emberek többsége nem vigyáz, hanem leszarja a biztonságos szex elemi szabályait is.

Ana írta...

Nekem ebben az a abszurdum, hogy én a postodban említett "mert a hiv-fertőzöttek egyre tovább élnek, és óhatatlanul megfertőznek másokat is." fertőzöttek alatt, az olyanokat értem, akik nagyon is tudatában vannak a dolognak, akik már kezelés alatt állnak, ezáltal élnek ugye tovább. Namost egy ilyen fertőzöttől tekintem abszurdumnak a tovább fertőzést. Nyilván vigyázz magára és másra is, mivel tudja, minek mi a következménye. Jobban, mint a nem fertőzöttek.

Az, hogy valaki szándékosan fertőzzön, számomra felfoghatalan.
Meg ez is: "mégis előfordulhat, hogy akaratán kívül megfertőz valakit" Az óvszer 97%os védelmére érted?

Névtelen írta...

szerintem aki szexualis eletet el az megfertozodhet, meg akkor is ha o monogam, mert a partnere nem biztos hogy az. pont.
A szexualitas azt hiszem az egyik legveszelyesebb dolog, az emberiseg tortenelmeben, allandoan betegsegekkel jart. meg vagyunk atkozva. jo azoknak, akik aszexualisok. egyebkent elgondolkodtato a dolog, hogy miert ol meg minket a szex? a szex bun?? lehet, hogy a modern felfogassal ellentetben valoban bun, es ez a bunhodes...
B.

Névtelen írta...

Borzalmas, hogy attól, mit a legjobban élvezünk, rettegnünk kell.

Névtelen írta...

Büntetésnek túl erős...

Perla írta...

Talán egyszerűen arról van szó, hogy senki sem érzi magának ezt a problémát (szinte kizárólag csak azok, akik tudják hogy fertőzöttek, vagy tudják hogy a partnerük fertőzött, vagy egy közeli ismerősük fertőzött vagy aidsben halt meg). Ahogy a médiában bemutatott tömegkatasztrófák, természeti csapások, környezetpusztítás sem érint meg bennünket, vagy csak annyira, hogy "Jaj, hát ez borzasztó! Még szerencse, hogy velünk ez nem történhet meg".

Hogy mi az abszurd? Az, hogy hamarabb kezdtem el szelektíven gyűjteni a szemetet, mint óvszert használni!

Névtelen írta...

es az ovszer sem ved meg teljesen. aki nem akar megfertozodni, es tutira akar menni, az ne fekudjon le senkivel.
B.

Névtelen írta...

Azért az óvszer 99%-os biztonságot ad, de mi lenne ha inkább megtanulná az ember helyesen használni és akkor még le is feküdhet másokkal?