2006-11-12

gyerekcsinálás

meghajlok a népakarat előtt, és iderakom ezt az írást arról, hogy az újabb eredmények szerint a gyerekcsinálás legjobb módja a hiv-fertőzöttek esetében is a gyerekcsinálás.
egy spanyol kutatás megmutatta, hogy az úgynevezett szerodiszkordáns párok esetében, tehát ahol az egyik fél fertőzött és a másik nem, jelentéktelen a fertőződés veszélye, ha gyermeknemzés céljából közösülnek. a biztonság feltétele, hogy a fertőzött fél gyógyszert szedjen (tehát folyamatosan terápiában részesüljön), és kimutathatatlan legyen a vírusmennyisége. ebben az esetben, és ha a védekezés nélküli közösülések száma alacsony és a peteéréskor történik, az a tapasztalat, hogy a nem fertőzött fél nem fertőződik meg, és a gyermek is egészséges marad. arról már régebben is volt szó itt, hogy a placentán nem hatol át a hiv, valamint hogy maguk a spermiumok nem fertőződnek hiv-vel. ezért fertőzött apának vagy anyának nem fertőzött gyermeke születik.
a hatékony antiretrovirális terápiának köszönhetően ma már bizonyos, hogy ha valaki időben elmegy tesztre és elkezd gyógyszert szedni, akkor elég ideig él ahhoz, hogy felnevelje a gyermekét.
figyelem, senki ne próbálkozzon ezzel a módszerrel orvosi felügyelet és tanács nélkül! gondos vizsgálatokra és tökéletesen hatékony terápiára van szükség a módszer sikeréhez. továbbá senki ne gondolja azt, hogy akkor elég ha beveszem a gyógyszert, aztán kefélhetek összevissza. ennél sokkal bonyolultabb és kockázatosabb a dolog.

13 megjegyzés:

Névtelen írta...

Shiva, ha fertőzött az illető, de nem szed gyógyszert, mennyi az esélye arra, hogy megfertőződik?

Névtelen írta...

Áh, hülye vagyok... Bocsánat...
Szóval mekkora annak az esélye, hogy átadja partnerének a Hivet. Én úgy hallottam hogy csak pár százalék. Ez igaz?

shivamantra írta...

ha valaki fertőzött és nem szed gyógyszert akkor NAGY az esélye annak, hogy megfertőzi a partnerét. hiszen éppen ez a lényeg. ezért fontos a védekezés. különben miért papolnánk ennyit az óvszerhasználatról? a gyógyszerek hatékonyan csökkentik az ondóban találhtó hiv mennyiségét, bár ebben sincs egyetértés a kutatók között. a védekezés nélküli vaginális közösülés fertőzött személlyel igen kockázatos, akár nő, akár férfi a fertőzött.

Névtelen írta...

De az aidsinfo.hu szerint a kockázat pár százalékos, és még több más helyen is ezt írták. Valahogy nem áll össze a kép, nem értem...

Ana írta...

Én meg pont a szűrésen olvastam arról, hogy 100%, hogy a baba pozitív lesz, ha valakije az.

Névtelen írta...

na. van itt még egy kis felvilágosítanivaló.

amiről a bejegyzés szól, nekem egyszerűen elképesztő. és nemistudom, de megható.

Névtelen írta...

De most mi az igazság a terjedésről???
Miért nem egységes az álláspont?

Névtelen írta...

Vártam már ezt az összefoglalót.
De úgy látom, nem mindenki értette meg, amit S. leírt. Pedig elég világosan értekezett.
Ha valamelyik fél fertőzött és össze-vissza szeretkeznek védekezés és gyógyszer nélkül, akkor bizony nagy az esélye, hogy a baba fertőzött lesz.
DE, ha a fertőzött fél gyógyszert szed, méréshatár alatti vírusa van, és betartja azokat a körülményeket, amiket a cikk ír(peteérés, kevés védekezés nélküli sex, kontroll vizsgálatok), akkor annak esélye, hogy a baba fertőzött lesz konvergál a nullához, vagy max. 1-2 százalékos (belekalkulálva a hibát, balesetet, véletlenszerűséget)
Hozzátenném azt is, hogy 1000 alatti vírusszám esetén a fertőzés valószínűsége szinte 0%, a gyógyszerek pedig a vírust a vérben 50, az ondóban, hüvelyváladékban pedig 500-1000 alá tudják szorítani és ez nagyban elősegíti a HIV-negatív baba "gyártását".
A cikk vége viszont int arra, hogy nem elég "csak" gyógyszert szedni...
Minden ilyen régi cikk, amikből a Máriás gondozónéni és barátai tanulnak, elavultak és nem szabad elolvasni...

shivamantra írta...

nahát éppen azt csináljuk itt, hogy próbáljuk jobban megérteni a dolgokat és eloszlatni a tévhiteket. tudjátok: tanulunk, kérdezünk, élünk. én azt gondolom, hogy a nővérnek és a gondozónőnek is meg lehet mondani, hogy máshogy hallottad. hogy olvassa el, nézzen utána. és aztán lesz majd egy olyan orvos, akit ez érdekel, aki komolyan veszi, és segít. nyilván nagyon sok tennivaló van még, főleg egy olyan országban, ahol az emberek azért szenvednek elképesztő arányban végbélrákban, mert egy életen át szorulásuk van. mert fogalmuk sincs, hogy mit történik a testükben. a takarítónőm elvből nem eszik zöldséget és gyümölcsöt, hanem hashajtókat szed. nesze nektek aktivizmus.

Névtelen írta...

Igen, jó lenne ha már hazánkban is foglalkozna orvos/nővér/szakember a HIV pozitívak gyermekvállalásával...ez még egy bőven hátralévő feladat.
Még nagyon sokan tévhitben élnek HIV terén, gondoljunk csak arra, hogy sokat azt sem tudják hogy terjed, kik között.

Névtelen írta...

különösen azért lenne fontos ez, amit az előttem szóló írt, mert a gyerekvállalás egy nagyon érzékeny kérdés, épp elég feldolgozni azt, hogy egy családban valaki megfertőződik, a normális élethez sokak számára hozzátartozna a gyerekvállalás, és az erről való kényszerű lemondást már tényleg tragédiaként élheti meg egy pár.

Névtelen írta...

de szerintem sajnos nálunk még az a gyalázatos hozzáállás jellemző (persze tisztelet a kivételnek), hogy aki aids-es lett, az 1. megérdemelte, 2. szégyellje magát és 3. lapítson, nemhogymég gyereket is akarjon.
vagy nem így van?

Névtelen írta...

Meg eleve azért sem nagyon jönnek össze pozitívval, mert bennük van, hogy a pozitív megfertőzi őket, nem lehet gyerekük vagy fertőzött lesz és a pozitív hamar meg is hal. Ennyi éppen elég ahhoz, hogy elszigeteltté váljon a fertőzött vagy ne tervezzenek vele hosszabb távra.
Valószínű egy pozitív sem azzal kezdi az ismerkedést, hogy figyelj, lehetünk nyugodtan együtt, mert gyógyszer mellett nem fertőzök, lehet gyerekünk is, és a gyógyszerek mellett még sokáig élhetek.