2006-11-10

furcsaság

az indexen jelent meg ez az írás ma, amire egy régi barát hívta fel a figyelmemet. ha meggondoljuk, akkor klasszikus vakcinációról van szó. a legtöbb oltásnak éppen az a lényege, hogy a valamilyen (akár genetikailag, akár máshogy) legyengített kórokozót juttatunk a szervezetbe, hogy azzal természetes immunreakciót indítsunk el.
az aidsmap már részletesebben ír ugyanerről a kísérletről. úgynevezett "proof of concept", vagyis elméleti igazoló kísérletről volt szó azzal céllal, hogy bebizonyosodjon, a genetikai terápiás módszerek hatékonyak lehetnek. a hiv-fertőzés annyiban tekinthető genetikai rendellenességnek, hogy a vírus a saját genetikai örökítőanyagát az egészséges sejtek örökítőanyagába építi be. a laboratóriumban módosított hiv egyfajta trójai faló, olyan, mint egy számítógépes vírus, ugyanis eleve hibásan van programozva. bár fertőz, de csak működésképtelen vírusokat tud termelni a szaporodása során. a fertőzött cd4-es sejtek elégségesek ahhoz, hogy fokozzák a szervezet saját, hiv-specifikus immunválaszát.
a kísérletben öt, terápiában nagyon tapasztalt, általában már nem működő terápiában részesülő hiv-fertőzött személy vett részt. mindegyikük esetében kevező változást tapasztaltak a kutatók. fontos információ még, hogy az első oltást 2003-ban kapták az alanyok(igazából infúziót), és az eredményeket csak évek múltán sikerült igazolni. a második kísérletsorozat már elindult, most toborozzák az alanyokat. ilyen kísérletekben egyelőre csak olyanok vehetnek részt, akiknek semmilyen hatékony terápiás lehetősége nem maradt ("salvage therapy = életmentő terápia"). a szóban forgó kísérletről további érdekes részleteket közöl az aidsmeds is.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ezt eddig nem is tudtam! Pontosan milyen következménye lehet ennek?

shivamantra írta...

egyelőre semmilyen. hosszabb távon gyógyszer vagy vakcina lehet belőle. a jelenlegi számítások szerint hiv elleni vakcina a következő tíz éven belül nem várható.

Névtelen írta...

De ez pofátlanság! ha a világ összefogna, akár holnap lehetne vakcina. K.... anyjukat!