2006-10-25

worried well

létezik ez a "szakkifejezés" aktivista körökben, hogy 'worried well'. azokat a nem fertőzött társainkat nevezzük így, akik egészségesek, sőt akár papírjuk is van arról, hogy nem fertőzöttek (voltak teszten, és az negatív lett), minden körülmény kizárja, hogy megfertőződtek volna, de mégis nagyon félnek attól, hogy már hiv-fertőzöttek, vagy mindjárt azok lesznek.
kicsit olyan ez, mint az atombombától való félelem volt néhány évtizeddel ezelőtt. irracionalitása ellenére is jogos, és nagyon is valóságos azoknak, akiket ez a szorongás gyötör.
szinte minden nap kapok egy-két levelet ilyen emberektől, akik valósággal belebetegszenek az aggodalomba, jóllehet legtöbbször semmi okuk rá. voltaképpen több ilyen levelet kapok, mint olyat, amit hiv-fertőzöttek írtak.
kissé elveszett vagyok, hogy milyen módon tudnám terjeszteni az erre vonatkozó információkat, hogy minél hatékonyabb legyen. adjatok tanácsot. vackor azt javasolta, hogy a hiv+.hu oldalon csináljam át a prevenciós részt, vagyis azt, ami a biztonságos szexről szól, de az azt hiszem, nem elég. mit tegyek, mit tegyek?

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

az érdekes kérdés, hogy ezek az emberek miért a hiv-től félnek ennyire.

rengeteg krónikus, nemi úton is terjedő betegség van, melyek lefolyása legalább olyan rossz, mint egy krónikus hiv-fertőzés. a hepatitis-fertőzés az esetek egy részében krónikussá válik és májzsugorodást és/vagy daganatot okozhat. sokan életük végéig szenvednek tőle és a gyógyszerek mellékhatásaitól is...

el lehet kapni a humán papillómavírust, mely szintén okozhat rosszindulatú daganatokat.

rákos is lehet az ember, mégsem megy el havonta rákszűrésre, akkor sem, ha erre hajlamosító életet él.

de ezektől mégsem retteg senki???vagy mindenki attól retteg, amiről épp utoljára olvasott? vagy attól amiben a szomszédnéni meghalt?

a prevenció az fontos és a betegségekről való tájékoztatás is, de itt inkább a haláltól, a testi hanyatlástól való félelemről van szó. érthetetlen számomra, hogy ebben mért jut a hiv-nek ilyen prominens szerep.

mck

any írta...

Miért pont a hiv-től félnek ennyire. Mert az kirekeszt.
Egyébként meg nem nagyon lehet semmit tenni a szorongó emberekkel. A félelmeit mindenkinek magának kell elfogadható mértékűre formálnia. (Most magamból indultam ki. Időről időre találok magamnak valami nagyon nyomasztó félelmet, igaze, shiva, de aztán gyorsan kicsire zsugorítom, hogy normálisan tudjak élni.) Eddig is nagyon sokat tettél, nem tudom, hogyan lehetne még fokozni úgy, hogy magadra is meg a családodra is maradjon egy kis időd. Egy kicsit mindenkinek muszáj tennie, az aggódóknak is.

Névtelen írta...

talán az lehet olyan riasztó, hogy akinek más betegsége van, az nyugodtan elmondhatja a családjának, meg mindenkinek, akinek szeretné, és azok rendesen sajnálják, meg minden, amit ilyenkor elvár egy beteg.

viszont azt nem nagyon meséli el az ember, hogy hiv pozitív, vagy ha igen, hát, akkor gondolom, nem pont azt kapja, mint a fenti betegünk.

(híres vagyok, híres vagyok!)

(egyébként a keménykalapon kívül itt is: www.neonspot.blogspot.com)

Névtelen írta...

Vackorral egyetertek, szerintem is eleg nyomaszto, hogy ez az a betegseg amit senkivel nem tud megosztani az ember.
En ebben a retteges kerdesben tapasztalt vagyok. en is rettegtem egesz eletemben, es meg is kaptam, ezert szerintem jogos a felelem, aki nagyon fel, az el is kapja, legalabbis nekem ez a tapasztalatom. Aki rettegni akar, az rettegni is fog, arra nincs orvossag.
B.

Névtelen írta...

nem az kapja el, aki retteg. van aki viszont annyira retteg, hogy közben letagadja azt is, hogy rizikós helyzetbe keverte magát.

aki rettegni akar, az rettegjen, de aki nem akar, az megpróbálhat valamit kezdeni a rettegéssel.

mck