2006-10-23

quilt


még nem írtam eddig a quiltről és a names projektről, pedig fontos. annak idején, amikor még nem volt az aids ellen semmilyen gyógyszer, és a betegek hullottak, mint a legyek, san franciscóban az emberek elkezdtek quilteket készíteni azokról, akik túl fiatalon, túl korán haltak meg (van olyan, hogy valaki nem túl korán hal meg?), és nem volt még ideje hagyni maga után valamit. a quit egy olyan foltokból összerakott, nagy lepedő, amire a halottra jellemző emlékeket varrnak, hímeznek a hozzátartozók és barátok. egy-egy szép quilt így állít emléket az aidsben meghalt betegnek.

a names projekt keretében pedig ezeket a quilteket egyesítik egyetlen hatalmas lepedővé. egyre nagyobb. tulajdonképpen én is szeretnék majd egy quitet (ha visszajárok kísérteni, ellenőrzöm), de remélem, az nagyon sokára lesz, és akkor hatalmas nagy quiltet kell csinálni, hogy ráférjek.

11 megjegyzés:

Mrs. Sway Jesse James írta...

Ez egy nagyon szép megemlékezési forma.Tulajdonképpen bárhol megállja a helyét.
Shiv én csak minimum80év múlva szeretnék az említett dolgodra egy kis szivecskét tenni,ugyh nagyon nagyon care yourself:)

Névtelen írta...

...ez nem a keleti kultúrából, példul Iránból indult ki, hogy aki meghalt, annak az emlékeit egy ilyenre viszik, olyan jegyeket, ami a halott sorsában előfordultak és ami a halottra jellemzőek voltak teljesen független attól, hogy miben halt meg?
Ez a kézimunka ma még él? Gondolom, ahol nincs HAART és idejekorán halnak meg, ott lehet...

Unknown írta...

Én hímezek neked, a múltkori felmérésünk alapján túléllek. És szerinted mi lesz rajta? És hova kell tenni, ezt az izét, amikor kész? A tiedet.
(és nemtom, miért nem tudok rendesen írni ide)

Unknown írta...

És Pan vagyok valójában...

shivamantra írta...

még mindig készítenek az emberek quilteket, függetlenül attól, hogy van haart. terápia ide, terápia oda, még mindig meghalunk, és az esetek többségében valamilyen aids-szel kapcsolatos betegségben. a halál kitolható, de nem elkerülhető. a quilt készítése ma már inkább szép hagyomány és nem politikai tett.
kissárkány, még nyolcvan év egy picit sok lenne, a végére 120 lennék...
édes pan (tudom, hogy te vagy), egyelőre nem akarok végrendelkezni. mindazonáltal a nagyon nagy quiltemet sok év múlva majd san franciscóba kell elküldeni a names project címére.

any írta...

Csokit is lehet? Mogyorósat, nyilván. (Valami folttechnikával, mer nem tudok szépen hímezni, akkorra meg már nagyon öreg leszek, én is.

Névtelen írta...

Hát rendben. Fel is írom a zebrás füzetembe. Ahova a fontosakat szoktam.

Névtelen írta...

Pan és Shiva, kedvesek vagytok nekem külön-külön is, hát még egy postaládában...Duetteket még!

Mrs. Sway Jesse James írta...

Shiv nem baj az, majd akkor is okítod a fiatalokat az újabb hyperszonikus net keretein belül,hogy vigyázzanak magukra:)de a hitelesség kedvéért akkor majd csak ~40év múlva szeretném hímezni..:)szép napot

Névtelen írta...

Tudom, hogy ez a shiva bloggja, de errol most beugrott egy szemelyes elmenyem, ezert ide beirom.
Tavalyelott december 1-en egy tavoli nagyvarosban setalgattam es egesz veletlenul botlottam bele egy ilyenbe egy hatalmas lepedo volt, eleg szornyu. mint korabban is, en inkabb elforditom a fejem. nem akarom latni. pont kapora jott a vilagnap, mert akkor akartam HIV tesztet csinalni, es csinaltattam is, negativ volt. az volt az utolso negativ HIV tesztem. Azota is elfordulok minden HIV temaju hirnel.
IGNORANCE
es ide kapcsolodoan elmondok egy masik dolgot. Egy gimnaziumi egyfelvonasos darabban AIDS-szel foglalkoztunk. egy sracot jatszottam akinek a testvere meleg volt es Aids-ben halt meg. ott volt ez a zaromondatom:
Ignorance is prejudice and it wont stop the healing.
bocs a kiteroert
B.

Névtelen írta...

Azt hogy kell érteni, hogy

"Ignorance is prejudice and it wont stop healing."

Nem a szavakat nem értem, hanem azt hogy mi ennek az értelme?

Egy segítőkész angolul tudó anonymous elmagyarázhatná. :-)) Vagy bárki más...

Tényleg nem értem.

mck