2006-10-08

oltás

ebben a rövid írásban a vakcinakutatásokról ismert dr. letvin nyilatkozik egy leendő hiv-vakcina esélyeiről, lehetőségeiről. dr. letvin intézete - ami persze csak egy az ezzel foglalkozó szervezetek tucatjainak - nemrégiben jelentősebb támogatást kapott a bill és melinda gates féle alapítványtól.
a kutató is elmondja itt, hogy a teljes védettséget nyújtó vakcina kidolgozása egyelőre nem elképzelhető. ennek oka a vírus jellemzőiben keresendő - túl gyorsan és könnyen szaporodik és mutálódik ahhoz, hogy ellene telje védelmet lehessen biztosítani. ezért a kutatások fő célja egy olyan oltóanyag kidolgozása, ami lényegesen lelassítja a vírus szaporodását, és ezzel megvédi az immunrendszert. ilyen módon a fertőzöttek sokkal tovább maradhatnak egészségesek, a gyógyszeres kezelés megkezdése kitolható későbbre, és esetleg kisebb adag gyógyszer is elég, ami a mellékhatások miatt fontos. egyébként a magyar dermavir tapasz is nagyjából ezt akarja elérni.
hosszú távon azt szeretnék elérni a kutatásokkal, hogy a gyerekeket lehessen hiv ellen oltani éppen úgy, mint himlő vagy szamárköhögés ellen.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Húsz éve ezt mondják...

shivamantra írta...

a pestis kábé 700 évig volt velünk. (és néha még mindig előfordul.)