2006-09-01

svéd

a karolinska intézetben egy újfajta vakcinával folyó vizsgálat eredményei nagyon ígéretesek. (ez a svéd egyetemi intézet az egyik vezető kutató a hiv-vakcinák területén.) a vizsgálatban résztvevő körülbelül 40 egészséges önkéntes 90%-a immunitást mutatott a hiv-vel szemben három oltást és egy negyedik, hiv-dns részeket ártalmatlan himlővírusban is tartalmazó vakcinációt követően. genetikai vakcináról van szó, amelynek célja, hogy a hiv által jellemzően termelt fehérjéket "megmutassa" az immunrendszernek, hogy az így felkészülten álljon egy fertőzéssel szemben. a kísérletek a kezdeti fázisban vannak egyelőre, de érdemes figyelemmel követni. az oltóanyagot tű nélküli injekció útján juttatják a szervezetbe. a vakcina jól tolerálhatónak bizonyult.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

és ezt a kísérletet úgy végezték, hogy kajakra a szervezütkbe lőtték a vírust? akkor mivan a maradék 10%-kal? [confused]

shivamantra írta...

ugyan, dehogy. azt nézik meg, hogy van-e a szervezetükben ellenanyag. ha van, az azt jelenti, hogy védettek. pont úgy, mint amikor az ember himlő vagy torokgyík elleni oltást kap, ott is az ellenanyag megléte igazolja a védettséget. a 10% nem termelt ellenanyagot az oltás hatására, ezért ők nem élveznének védettséget egy esetleges fertőzés esetén.