2006-09-19

semmi

egyáltalán semmi nem történt mostanában hiv/aids fronton. vagyis történt egy dolog, de arról még pár napig nem beszélhetek, mert titok. izguljatok!
amiről viszont az jutott eszembe, hogy milyen furcsa volt fokozatosan felismerni: a hiv-fertőzés és az aids már távolról sem politikai kérdés európában, biztosan nem annyira mint akár 10-15 évvel ezelőtt. európa fejlett régióiról beszélek most, közép- és kelet-európa nem áll ilyen jól. a gyógyszerek elérhetők, az életminőség stabilan megtartható, a szenzáció elült. mondjuk, nem is nagyon hiányzik.
ebből a szempontból magyarország furcsa hibrid: minden objektív feltétel adott ahhoz, hogy az ember hiv-fertőzöttként teljes értékű életet éljen. ugyanakkor szubjektív szinten pedig továbbra is vállalhatatlan maradt a betegség. az eredmény hazudozás, titkolózás, alakoskodás, és ami a legrosszabb (hiszen mindezeket a stratégiákat mindenki más is gyakorolja ezer ok és titok miatt), az az alacsony hatásfokú felvilágosítás és megelőző munka. senki nem hajlandó egy ilyen dolog élére állni, felvállani; én sem.

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

nem csodálom...

any írta...

Izgulok. És a beharangot személyes kínzásnak tekintem - ilyet csinálni velem, tudsz egy titkot, de nem mondod el még egy darabig, hát ezt érdemlem én?! Nahát akkor én meg mondok majd neked valami nagyon fontosat, de csak holnap reggel, hogy nyugodtan tudj aludni.
És hülye helyzet ez a felvállalással - ilyen környezetben persze hogy senki nem akar első lenni; de a környezet nem nagyon akar magától változni...

Névtelen írta...

Shiva!

Annyira jól megfogalmaztad a fentieket, hogy ennél jobban nem is lehetne. Pont ezek keringtek a fejemben is, csak nem tudtam formába önteni.
Így van, ez teljesen igaz Magyarországra. Én Ránk is.

j írta...

én már lassan ott tartok, hogy állnék én előre, mert más úgysem teszi, a kérdés az, lennének-e mögöttem...
a "Pozitívan" gondolkodók baráti köre ebbe az irányba indult, de a segítő erők valahogy elmaradnak. Mintha azt mondanák: "menjetek szépen az aknamezőn, és ha már megtisztítottátok a terepet, majd akkor elindulunk mi is".

Névtelen írta...

Kedves J.
nagyon bator lennel, ha ezt megtenned, de en sajnos nem tudlak biztositani a bakcup-rol, mert meg a tukorben sem tudom magamnak azt mondani, hogy pozitiv vagyok, nemhogy kiallnek vele ...
B.

any írta...

Aztán a tükörben miért nem? Nem azt kell mondanod, hogy kifosztottál három kisnyugdíjast a metrón. Hanem hogy van egy betegséged. Az nem bűn.

j írta...

B!
ez nem bátorság kérdése, inkább elkeseredettség.

lehet, hogy a tükörben nem tudod mondani, de már leírtad :)
megy ez :D

shivamantra írta...

érdekes, eddig nem lehetett kommentelni régiből újba és vissza. örülök, hogy már lehet.