2006-09-08

cékla néni

mint tudjátok, annyira sok tennivalót látok a hiv/aids területen európában és főleg magyarországon, hogy csak ritkán foglalkozom afrikával.
mégsem tudok szó nélkül elmenni dél-afrika és thabo mbeki dél-afrikai elnök aids-politikája mellett.
a hiv és az aids kutatásával foglalkozó nemzetközi kutatócsoport éles hangú bírálatban ítélte el mbekit és főleg egészségügyi miniszterét, manto tshabalala-msimang asszonyt, akit közismert nevén csak "doktor céklaként" emleget mindenki. a miniszterasszony ugyanis a denialisták ma már igen szűkös táborát gyarapítja, akik tagadják, hogy az aids és a hiv között bármilyen összefüggés lenne. tshabalala-msimang asszony véleménye szerint az aids ellen nem antiretrovirális szerek szedésével, hanem egészséges táplálkozással, konkrétan pedig fokhagyma, citrom és afrikai burgonya (egy nálunk nem honos célkaféle) fogyasztásával kell védekezni. a torontói aids-konferencián a dél-afrikai állam által állított standon ezeket a növényeket népszerűsítették, amivel kivívták a többi delegált őszinte felháborodását és haragját.
bár thabo mbeki elnök nem foglalt állást sem a denialisták mellett, sem ellenük, abból, hogy a miniszterasszonyt hivatalában tartja, és korábbi nyilatkozataiból is egyértelművé válik, hogy nem hisz az aids és a hiv összefüggésében.
dél-afrikában 5 millió hiv-fertőzött él, és a legnagyobb hiv-ellenes programok is itt folynak. a nemzetközi segélyszervezetek és kutatócsoportok aggódalmuknak adtak hangot amiatt, hogy tshabalala-msimang asszony vezetése mellett az egészségügyi minisztérium lehetetlenné teszi a munkájukat.

közben eszembe jutott, hogy erről már írtam itt.

1 megjegyzés:

any írta...

Jaj. (Pedig mintha már olvastam volna róla...)