2006-08-20

spiegel

a spiegel múlt heti száma hosszú cikkben tárgyalja a hiv és az aids aktuális helyzetét németországban és a világban. az írás apropója a torontói aids-konferencia. a szokásos adatok elősorolása mellett (40 millió fertőzött, naponta 8000 ember hal meg aids-ben és 13000 új fertőzés keletkezik) arra is felhívja a figyelmet, hogy hiv-fertőzés már régóta nem csupán a melegek vagy az intravénás kábítószerélvezők betegsége, hanem bárki elkaphatja, aki nem eléggé körültekintő a szexuális kapcsolataiban. ma már a fertőzöttek majdnem 50%-a nő.
ugyanakkor igen optimista képet fest a spiegel a gyógyszeres kezelésben részesülő hiv-fertőzöttek életesélyeiről és kilátásairól. a jelenlegi terápiás módszerek, a haart bezetése óta az európai és észak-amerikai hiv-klinikák szinte elnéptelenedtek, hiszen optimális kezelés mellett egyre ritkábbak az opportunista fertőzések. jelenleg a kezelt hiv-fertőzöttek várható élettartama megközelíti az egészséges emberekét, feltéve, hogy egyébként gondos és tudatosan egészséges életet élnek.
sajnos kelet-európában távolról sem ilyen kedvező a helyzet. magyarországon például a kiszűrt betegek ijesztően nagy arányban már előrehaladott, sokszor menthetetlen aids-állapotban vannak, amikor orvoshoz kerülnek. az egyetlen megoldás tehát a megfelelő információk terjesztése, a tájékoztatás.
ugyanakkor a megbízható gyógyszeres kezelés miatt az óvatosság is alábbhagyott. sokan nem veszik eléggé komolyan a hiv-fertőzés esélyét, azt gondolják, ha beveszik a tablettákat, minden rendben lesz. pedig a gyógyszerek életen át tartó szedése fizikailag és lelkileg is nagyon megterhelő.
arról is ír a cikk, hogy a kilencvenes években sokakat azonnal leszázalékoltak vagy nyugdíjaztak, amikor kiderült, hogy hiv-fertőzöttek. ezeknek az embereknek most a tétlenség jelenti a legnagyobb gondot, hiszen várhatóan még évtizedekig tudnak elfogadható minőségben élni.
az írás címe: "a kései születés áldása". valóban szerencsésnek mondhatjuk magunkat mi, akik olyankor fertőződtünk meg, amikor már rendelkezésre áll megfelelő terápia. az idáig vezető út több százezer halott és megnyomorodott sorstársunk mellett vezetett el, és afrikában idén is mintegy 3 millió ember hal meg aids-ben.

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

más napilapok is részletesen foglalkoztak a témával a torontói konferencia apropóján. amit én olvastam, az elsősorban arra helyezte a hangsúlyt, hogy amióta hatékony kezelés létezik, és ez köztudottá vált, a fiatalok sokkal felelőtlenebbek lettek. a statisztikák szerint a legtöbb új fertőzött ebben a nyugat-európai országban a 25 év alatti korosztályból kerül ki, a náluk idősebbek még emlékeznek a nyolcvanas-kilencvenes évek sokkjára, de ők már nem.
ismerve a magyar statisztikai adatokat, rémisztő az összehasonlítás a nyugat-európaiakkal, ahol egy közel akkora országban, mint magyarország, körülbelül egy évben szűrnek ki annyi fertőzöttet, mint amennyit magyarországon összesen nyilvántartanak. persze árnyalja a képet az, hogy talán többen is szűretik magukat.

Névtelen írta...

Shiva!
Köszi a Spiegel cikkét. Valóban igaz, amit leírnak és az optimista szemlélet is reális.
Hazánkban egyébként a kiszűrtek legnagyobb része a 24-34 év közötti korosztályból kerül ki, míg világviszonylatban a 15-24 év korosztályból. Ebből talán arra tudok következtetni, hogy nálunk a 15-24 év közötti korosztály alig jár szűrésre vagy hiányosak az ismereteik a HIV-ről. Hiszen ne feledjük, a kilencvenes évek közepétől(ahogy bejött a HAART), onnantól a prevenció tova illant a mai napig ez a helyzet:( És akik most huszonévesek, azoknak tíz éve kellett volna kellő alapokat kapni, illetve a mostani tizenévesek ma nem kapnak:(

Névtelen írta...

nem kap senki semmit sajnos:-(((

Névtelen írta...

Szerintem itt ket ellentétes érv feszul egymasnak.
egyreszt nagyon kell nyomatni, hogy ovszer, vedekezes, stb, hogy ne legyel HiV fertozott.
ugyanakkor ezzel azt is elered, hogy a HIV a tarsadalom Pestisekent lesz nyilvantartva tovabbra is.
ugyanakkor ott vagyunk mi, HIV fertozottek, akiknek azert valami kis pozitiv propaganda megiscsak kell, mert hat mi is emberek vagyunk, es kell remeny stb. stb.
szoval mindket uzenetet celba juttatni egyszerre eleg nehez. szerintem
B.

Névtelen írta...

szerintem az óvszer nyomatásával nem azt érjük el, hogy a betegség a társadalom pestiseként lesz nyilvántartva, hanem azt, hogy tudatosul az emberekben, hogy ez egy fertőző betegség, ami ellen védekezhetnek. (és most ne kezdjük újra, hogy de nincs 100 % biztos védekezés). az óvszer hiv-prevención túl még sok más dolgot is megold.
ugyanakkor arról is fontos tájékoztatni az embereket, hogy rendelkezésre áll hatékony terápia, aminek köszönhetően nem kell mégsem olyan hamar meghalniuk, ha megfertőződnek.
sajnos ez utóbbi elkerülhetetlenül oda vezet, hogy az emberek nagyvonalúbbak, hiszen nem kell már rettegniük annyira, mint régen. ez pont inkább az elfogadás egy furcsa formája.
mindkét üzenet fontos, az óvszeres üzenet, mindekit érint. a terápiás üzenet csak annak fontos, aki fertőzőtt. és így aztán majdcsak minden célba is ér.

ms