2006-08-04

opportunista

újabb sorozat indul: ezúttal az opportunista fertőzéseket veszem sorra. ezek azok a betegségek, amik egészséges emberekben nem okoznak különösebb gondot, de hiv-fertőzés esetében súlyos megbetegedésekhez vezethetnek. elég sok van belőlük, ezért sorban haladunk. ide kattintva az opportunista fertőzések kezdőoldalára jutsz, majd onnan először a bakteriális fertőzéseket tudod megnyitni. a többi a következő napokban készül el. talán ez a lista valamennyivel hozzájárul azokhoz az érvekhez, hogy miért érdemes minden mellékhatás ellenére is hiv-gyógyszereket szedni. csontsoványan, vakon, állandó hasmenéssel, elbutulva vegetálni évekig igazán ostobaság lenne, ha közben tulajdonképpen egészségesen lehet élni pár évtizedet - ha nem is feltétlenül a régi életminőséggel.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Shiva!

Az egyik kedvenc témaköröm az opportunista infekciók. Köszönöm, hogy felteszed az írásokat, ugyanis hálistennek ma már azért a HAART-nak köszönhetően csak pár HIV-fertőzött tudja meg, hogy mik is azok opportunista fertőzések, de azért ettől függetlenül az ismeretek elengedhetetlenek, okosodni sosem árt...
Mégegyszer köszönöm...

Névtelen írta...

Egyébként az opportunista szó önmagában lehetőséget jelent, az angolban ismeretes opportunity=lehetőség szóból eredendően.
Hozzátenném, hogy rákbetegekben vagy más immunológiai eredetű betegségben szenvedőknél is felléphetnek.