2006-08-09

opportunista 2

tovább folytatódik az opportunista fertőzésekről szóló sorozat. nyomkodjátok meg a gombás fertőzéseket. illetve - kerülő nélkül - nyomjatok ide, az is ugyanoda vezet.

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

olsvasgattam az opportunista fertozesrol szolo tajekoztatod, es mindenhol azt irod, hogy ma mar ritka a gyogyszeres kezeles miatt...
az a kerdes, es az opportunista fertozesek utan erre kell kiterni, hogy azok, akik gyogyszeres kezelest kapnak, megis miben halnak meg a vegen? ez azert erdekes, mert nyilvanvalo, meg mindig egyreszt mindenki arrol beszel,hogy a HIV nem gyogyithato, hogy vegul halalos, ugyanakkor az opportunista fertozesek sorozatban azt allitod, hogy mar szinte semmit nem lehet elkapni. Valamikor megiscsak vege van? nem?
B.

shivamantra írta...

ó, az opportunista fertőzésekből még nagyon sok van. haladunk szépen, sorjában. de csak tegnap éjjel jöttem haza szabadságról (igen, nagyon jó volt), és most majd folytatjuk.
jelenleg az a helyzet, hogy mivel haart (kombinációs hiv-terápia) még nem sok ideje van, ezért nem lehet egyáltalán tudni, hogy mi lesz húsz év múlva. az bizonyos, hogy ma már több millió "betegév" tapasztala van arról, hogy a gyógyszerek szedése mellett nagyjából azonos kilátásaink vannak. folyamatos veszélyt jelenthet a rezisztencia, de megfelelő fegyelem mellett ez sem jelentős fenyegetés. az újabb gyógyszerek egyre kevesebb mellékhatással járnak, régebben (amikor még csak azt volt) attól lehetett félni, hogy vagy a hiv, vagy az azt öl meg, de ma már ez sem igaz. a válasz tehát, hogy nyugodtan lehet tervezni ugyanúgy, mintha nem lennél hiv-fertőzött. természetesen továbbra is van esélyed infarktusra, gyomorrákra, tüdőrákra (ha dohányzol), öregkori elhülyülésre, cukorbetegségre és a többi nyavalyára.

Névtelen írta...

B?
az opportunista fertőzésekről szóló tájékoztató nagyon hasznos, mert gyógyszeres kezelés nélkül vagy akár hiv-teszt nélkül is észrveheted, ha közeledik a vég. (mondjuk felhívom a figyelmedet, hogy a vég mindig közeledik). enyhe hasmenés az elején, izzadás, levertség, pici sebek a nyelven, aphták a szájban, furcsa kiütések itt-ott. aztán egyszercsak kiderül, hogy már csak 15 t-sejted van. ehhez van akinek csak egy-két év kell. de lehet, hogy akkor hirtelen elvisz egy sima megfázás is (nem is opportunista, csak egy sima kicsike megfázás).

nagyon érdekes felvetés, hogy miben hal meg az, aki gyógyszert szed. ezt azért is nehéz vizsgálni, mert nagyon kevesen halnak meg azok közül, akik tényleg szedik. erre a válaszra tehát várnod kellene néhány évet, gondolom ez a mai terápiás lehetőségek mellett nem probléma.

DE nagyon érdekes felvetés lenne az is, hogy miben hal meg az, aki nem hives, mer tudod az is meghal egyszer. és érdekes lenne az is, hogy ki mikor hal meg? minden felvetés érdekes ugye, ami arról szól, hogy meg kell halni, ugye?

de tudtad, hogy ezen kívül van az életben más is, ami éredkes lehet? pédául egy pici sárga kígyó lila szemüvegben??? gondolkozz el ezen...

ms

Névtelen írta...

pici sarga kigyo lila szemuvegben? ez olyan arany viragcserepes hangulatu... abban vannak ilyenek.
majd elgondolkodok rajta. kulonben valoban meg kell halni, es ha az ember egyszeruen egy nathaba bele halhat (a HIV-nek koszonhetoen) az vegulis mennyire jo, hiszen nem evekig szenved. nekem a felvazolt verzio, amivel mindenki fenyeget a legszimpatikusabb. ha ugy fogynak el a T sejtek, hogy kozben meguszom a komoly problemakat, es aztan hirtelen jon valami es gyorsan belehalok, szerintem az sokkal jobb mint evekig huzodo betegsegben (es itt nem a HIV-re gondolok) meghalni.
de persze most megint mindenki nekem fog rontani. en akkor is igy gondolom
B.

Névtelen írta...

Elblicceltem, pedig kötelező olvasmány volt. (Szerintem olvashatatlan.)

Névtelen írta...

Én olvastam az Arany virágcserepet, de nem a kedvencem.
Más: jogos a felvetés, hogy miben halnak meg a HIV-fertőzöttek, ha a HAART-nak köszönhetően az opportunista fertőzések kivédhetőek. Nos, Shivának abban igaza van, mivel csak egy évtizede van HAART, ezért messzemenő következtetéseket nem vonhatunk le, hogy most 5 vagy 10 vagy 25 évvel tolja ki az élettartamot.
A HAART közvetve fejti ki hatását az immunrendszerre, hiszen a vírus reprodukcióját gátolja, olyan alacsony szintre leviszi, hogy kimutathatatlanná válik. Ha hatékony a kezelés, nincs rezisztencia és a kezelt rendesen szedi a gyógyszereit, akkor ELVILEG hosszú évekig nagyon alacsony lesz a vírusszáma, ami azt jelenti, hogy a betegség progressziója megáll és ezáltal a T-sejtek pusztulása is megszűnik, nő a CD4 szám, jelentősen javul az immunrendszer és olyan szintre juthat, amikor az opportunista fertőzések messze távol állnak a kezelttől. Tehát a vírus alacsonyan tartásával a HIV progressziója megáll, miközben az immunrekonstrukció szép lassan megtörténik. Gyakorlatilag olyan immunrendszer is elérhető, mint egy HIV-negatívé, tehát csak az antitest kimutatás során fedezhető fel a fertőzés megléte.
Manapság az orvosok bizakodóak. Ha valakit időben elkapnak, akkor akár minimum 20-30 évet is jósolnak. Az is elképzelhető a betegség még akkor sem törne ki a fertőzötten, ha nem kezelnék(ez kb. a lakosság 5%-ra jellemző), de a HAART mellett ugyanúgy 5% az esély, hogy kitör a betegség előbb-utóbb.
Ma már egy krónikusan kezelhető, de nem gyógyítható betegséggé vált a HIV/AIDS, egyes szakemberek azt mondják, hogy bármeddig el lehet vele élni, feltételezve, ha vigyázunk minden másra is(mert meglehet halni tüdőrákban is a dohányzás miatt, ami nem HIV-vel összefüggő eset).
Ha eltelik kb. 50-100 év
a gyógyszeres kezelés történetében, akkor már sokkal biztosabban meg tudják mondani, hogy a kezeltek hány százaléka élt 20 évvel vagy akár 50 évvel tovább a kezelésnek köszönhetően.
Nem beszélve arról, hogy egyre több kombinációt fedeznek fel és végigmenve a menüsoron, kipróbálva minden adjuváns kezelést is nagyon-nagyon sok év eltelik, amíg kordában tarható a HIV.
Nekem pl. a Lászlóban többen is kifejezetten azt mondták: ezzel a fertőzéssel bármeddig elélhetek.

Névtelen írta...

na lassan meggyoztok, lehet, hogy elmegyek a Laszloba :-)
bar rengeteg a Ha es Elvileg, es Esetleg...
B.

Névtelen írta...

nagy szívességet tennél vele mindenkinek.