2006-08-05

mégis

a svájci kutatók által folytatott staccato vizsgálat arra a megállapításra jutott, hogy a gyógyszerszünetek nem veszélyesek, sőt kifejezetten hasznosak megfelelő állapotú immunrendszer (kellően magad cd4-es szám) esetén. ez ellentmond a sokkal nagyobb mintával elvégzett és hosszabb ideig tartó smart vizsgálat megállapításainak: ezt a vizsgálatot idén korábban le is állították, annyira rosszak voltak a gyógyszerszünetek eredményei. a svájci kutatók azt állítják, hogy a smart felépítése és céljai egészen mások voltak, és hogy a kellően strukturált szünetek igenis megkímélik a beteg szervezetét és a biztosítók (illetve a betegek) pénztárcáját is.

12 megjegyzés:

Névtelen írta...

Mindenkinek van homokórája, csak nem mindenki veszi észre. Nektek ott van a mindennapjaitokban, sajnos.

Névtelen írta...

Én bizonyos szempontból az STI ellen vagyok. Értelme szerintem csak akkor van, ha a kezelt tünetmentes és soha nem is volt tünetes, már nagyon erős az immunrendszere, azaz tartósan 1000 felett van a CD4 száma, a százalékos aránya pedig legalább 30-32%, természetesen évek óta tartó mérés határ alatti vírusszámmal.
Szerintem akkor van értelme az STI-nek, ha bizonyíték van arra, hogy a szedett kombináció később is hatékony lesz a fertőzöttben lévő vírusra, azaz szünetet tartva és újból elkezdve ugyanúgy hatásos lesz a kezelés (ennek megállapítására viszont egy rezisztencia és egy TDM teszt szükséges, ami hazánkban nem csak körülményes, de drága is)
Bár az az igazság, hogy szünetet tartva valakinél rövid időn belül megindul a vírustermelődés, ezzel csökkentve a CD4 számot és hamarosan ott tart, hogy újból elkezdheti. A szünet ideje lehet 1-3-5-7 év is, viszont ezek a kis "nyaralások" ugyanúgy megterhelik az immunrendszert, végül olyan állapotba hozhatják, hogy már a gyógyszerek és az egyéb alternatív terápiák(pl. interleukin) mellett sem képesek jelentősebb immunrekonstrukcióra. Tehát nagyon meggondolandó.
Én már beszéltem egy olyan fertőzöttel, aki szünetet tart most pár éves gyógyszerszedés után és nem is örült neki annyira, sőt fenntartásai voltak.

Névtelen írta...

de szerintem ez akkor is jól hangzik. ha akármi miatt tartósan kéne gyógyszert szednem és néha lehetne szünetet tartani, biztosan tartanék.

Névtelen írta...

Nem hangzik rosszul, de mindig nagyon indokolt esetben érdemes csak szünetet tartani (pl. a PEP kezelést követően), nagyon oda kell figyelni a páciensre, az eredményeire, több vizsgálat kell hozzá, stb...

Sajnos vannak hátrányai,pl.

1. A későbbiekben romló gyógyszerfegyelem
2. A vírusrezisztencia és a különböző mutációk kialakulásának veszélye, ennek következtében csökkenhet a lehetséges gyógyszerek racionális kombinálásának lehetősége,
3. Az immunrendszert megviselheti, vagy csak kisebb immunrekonstrukcióra lehet számítani a későbbiekben
4. Rossz esetben át lehet menni tünetes HIV-stádiumba
5. Nem utolsó sorban a vírusnövekedés következtében fertőzőképesebbé válhatnak a fertőzöttek, nem beszélve arról, hogy ők is fogékonyabbak lesznek más betegségekkel szemben.
6. Gyakoribbá válhatnak a kontroll vizsgálatok

Előnyei:

1. Nem kell a gyógyszerfegyelemre figyelni
2. Nem kell az esetleges mellékhatásokkal élni illetve adott esetben titkolózni ezek miatt

Na ezek után vonjunk mérleget!

shivamantra írta...

én most éppen gyógyszerszünetet tartok, és eddig (nyolc hónap) nincsenek nagyon rossz tapasztalataim. majd írok erről hosszabban is. kiváncsi vagyok, hogy milyenek lesznek a számaim szeptemberben, de eddig minden rendben. nagyon sok vitamint eszem, nem iszom (csak néha fröccsöt), nem dohányzom, a drogokat soha nem bírtam különösebben, egyfolytában sportolok, masszázs, jóga, fiszfasz, minden. meglátjuk, ez meddig elég.

Névtelen írta...

Shiva!
Nem akarok személyeskedni, de tudjuk, hogy Te PEP utáni STI-t tartasz, ami teljesen normális. Én elvileg a krónikus szakaszban elkezdett gyógyszerszedést követő STI ellen lennék. A PEP utáni és a krónikus szakasz utáni szünet között azonban óriási különbség van! Ugyanis eleve a PEP sem minden akut fertőzöttnek javasolt, míg a krónikus szakaszban elindított kezelés (HAART) mindig nyomatékosított és szükséges. Persze aki akar szedni gyógyszert... Aki nem akar soha szedni, annak szünet sincs...
Szóval a kettőt nem szabad összehasonlítani, mert más egy akut és más egy krónikus fertőzés, ezáltal a kezelésük, lefolyásuk, nyomonkövetésük, szinten tarthatóságuk is más. Nem beszélve a tünetes HIV stádiumról és az AIDS stádiumról. Ez a kettő megint külön eset.

Névtelen írta...

Shiva!
Még valami! Amúgy nagyon kíváncsi vagyok a tapasztalataidra és mindenképpen hasznos lenne, ha nyitnál egy külön blogot, hogyan alakulnak egy akut szakaszban kiszűrt HIV-fertőzött laboreredményei PEP kezelést követően. Érdemes lenne megfigyelni az eredmények alakulását, de semmiképpen sem szabad messzemenő következtetéseket levonni, mert ez csak EGY eset.

Előre is köszi

Névtelen írta...

azt elfelejtetted megírni hogy nem minden gyógyszerrel lehet szünetet tartani..pl sustivával nem/amit én szedek/
más:mindenütt írod hogy kérd ki az orvos tanácsát..tanácsot kérni a lászlóban?..két értelmes mondatot nem lehet az én orvosommal váltani,mindig úgy csinál mintha sietne valahová..

shivamantra írta...

érdemes lenne tehát összefogni valahogy, és tenni azért, hogy jobb legyen a helyzet a lászlóban is. lehet, hogy csak meg kell próbálni partnerként fellépni, lehet, hogy ezt eddig nem próbáltuk. évtizedekre vagyunk egymásra utalva az orvossal.

külön blogot nem nyitok az eredmények kedvéért; ahogy eddig, úgy ezután is közzéteszem az eredményeimet. a korábbiak itt olvashatók: http://shivamantra.blogspot.com/2006/06/adatok.html
nem vagyok benne teljesen biztos, hogy ami velem történik, az pep-nek minősül-e. végtére is körülbelül négy hónap telt el a fertőzésem és a gyógyszerszedés elkezdése között. kétségtelen, hogy az akut fázisban, a teljes szerokonverzió előtt kezdtem el, de mára már éppen olyan krónikus hiv-fertőzött vagyok, mint bárki más.
de nem kétséges, hogy nem a szokványos dolog történik velem. részben magamnak is köszönhetem: a szerokonverziós tünetek jelentkezésekor azonnal tudtam, hogy fertőzött lehetek (bár nagyon reméltem, hogy nem). és így igen korán kerültem orvoshoz.

Névtelen írta...

Szerintem nagyon érdekes dolgot mondtál most. Ez nem nagyon hangzott el eddig, hogy nem mindegy, hogy ki mikor kerül orvoshoz.

Névtelen írta...

en nem ertek hozza, de biztos nem mindegy, hogy az ember mikor kezdi el. en ugy latom, hogy errol nincs egyseges allaspont meg mindig.
B.

Névtelen írta...

Shiva!

PEP-es vagy. Mégpedig mert 4 hónapon belül kerültél orovoshoz. De nemcsak ezért. Amikor adták a gyógyszert Neked, akkor igen magas vírusszámod volt, Te is erősen gyanítottad az akut fertőzést, sőt szerokonv. tüneteid is voltak. Ez a 4 feltétel teljesen jogossá tette a PEP-et. Most nem akarom leírni a PEP lényegét és feltéteteleit, de nyilván 4 hónap elteltével mindenki krónikus fertőzötté válik(ha kap PEP-et, ha nem) de legkésőbb félév elteltével. Mindenkinek másképp dolgozza fel a szervezete a vírust a kezdeti időszakban.


Sustivával is lehet STI-t tartani, én ismerek olyat, aki azzal tart.
Hogy mennyire van előnye és hátránya ezt fentebb taglaltam.