2006-08-28

két gyógyszerosztály

még mindig a torontói konferencia hírei közül. az egyesült államokban 1400 hiv-fertőzött betegen 1999. és 2002. között megkezdett és 5 évig tartó, hosszú távú vizsgálat megmutatta, hogy a két gyógyszerosztályból álló kombináció éppen olyan hatékony, mint a három gyógyszerosztály kombinációja, viszont sokkal kevesebb mellékhatással jár, ezért kevesebben szakítják meg, adják fel a kezelést a kellemetlen mellékhatások miatt. az nnrti-ből és nrti-ből összeállított kombináció hosszabb távon hatékonyabbnak bizonyult, mint a pi-ből és nrti-ből álló kombináció. egyértelművé vált, hogy első terápiában fölösleges egyszerre szedni nrti-t, nnrt-it és pi-t. így további terápiás opciók takaríthatók meg a jövőre.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kezdőkombinációban mindenképpen érdemes előbb egy 2NRTI+1 NNRTI hármassal indítani, de ha tényleg hatékony a kettős kombináció is, akkor NRTI+NNRTI inkább.
Az NNRTI+PI szerintem azért sem szerencsés, mert NRTI elvileg minden kombinációban jó ha van, ezért is nevezik alapváznak.
A kettős kombináció előnye valóban a kevesebb mellékhatás, de szerintem hosszabb távon nem kifizetődő...

shivamantra írta...

itt két gyógyszerOSZTÁLYról van szó és nem két gyógyszerről. a két gyógyszerosztályban összesen három vegyületet alkalmaztak.

Névtelen írta...

Ja értem. A két gyógyszerosztály eddig is eredményes volt. A 2 vegyület viszont nem mindig elégséges. A 3 vegyület igen, de szerintem ez lehet 3 NRTI, 2 NRTI+1 PI, 2NRTI+ 1 NNRTI, 2 PI+1 NNRTI. Ezek a kombinációk dívanak hazánkban is és hatékonyak.