2006-08-24

felfedezés

kanadai kutatók magyarázatot találtak arra a kérdésre, hogy az immunrendszer miért adja fel egy idő után a hiv elleni harcot, és miért harapózik el a fertőzés. megállapították, hogy az ok a cd8-as sejtek "kifáradásában" keresendő - ezek a sejtek felelősek a szervezetben telálható hiv felfalásáért, megsemmisítéséért. olyan módszert is találtak, ami - egyelőre csak a laboratóriumi kémcsőben - képes megállítani ezt a folyamatot, és újra visszakapcsolni az immunrendszernek ezt a fontos funkcióját. a pd1 jelű, prgramozott sejthalálért felelős molekula blokkolásával sikerült megőrizni az egészséges immunválaszt. a módszer nemcsak a hiv, hanem a rák és más betegségek kezelésében is rendkívüli lehetőségeket hordoz. ugyanakkor még sok évnyi kutatásra van szükség, mire kézzelfogható eredmények várhatók.

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

hat mire ebbol lesz valami... ez sem a mi eletunkben lesz, az tuti :-)
B.
(es mielott kotekedtek, ugy gondolom, hogy egy ilyen kutatasnak az emberekre is hatasos eredmenye legalabb 20-30 ev, ami jelenleg egy HIV+ ember varhato elettartaman tulmutat, vagy legfeljebb megegyezzik ezzel)

Névtelen írta...

Jövök kötekedni :) Az is lehet, hogy csak 5-6 év, az pedig belefér az idődbe :)

shivamantra írta...

namost én persze hivatalból vagyok optimista, de sajnos a valóság inkább b-t látszik igazolni. ahol ez a projekt most áll, az inkább valószínűsíti a 15 évet. de addig is van ezer másik folyamatban lévő ügy, amik mér idén vagy jövőre gyógyszerré válnak.

Névtelen írta...

nembaj.
B. az ügyeletes pesszimista. valami miatt ebbe a számára és számunkra is elviselhetetlen szerepbe kényszerült bele. együtt kell élnünk ezzel. vagyis, hogy nekünk nem kell. hanem neki.
király a blogod shiva!
mck

Névtelen írta...

tessek, mar megint pesszimizmussal vadolnak, holott en objektiven szolok hozza. az objektivitas az itt pesszimizmusnak szamit :-)

Névtelen írta...

jaj, ne verd magad. objektivitás nem létezik. és senki nem vádol. pesszimista vagy és kész. a tényeket sajnos elferdíti a pesszimizmusod és a lustaságod. az egyetlen dolog, amit (elsősorban téged) szórakoztat, hogy ellentmondj. nem kevés ez?

mck