2006-07-18

mellékhatások

csinálok nektek egy sorozatot a gyógyszerek mellékhatásairól, mert ez egy örök kérdés és probléma. persze ezek csak általános megjegyzések. azt hiszem, a legjobb az lenne, ha konkrét kérdéseket tennétek fel - minden gyógyszer másként hat mindenkire, vannak jellemző trendek, de nincsenek örökérvényű igazságok.
természetesen előfordulnak olyan esetek, amikor egy-egy gyógyszer valakinél végzetes mellékhatásokat okoz. az ilyesmi azonban rendkívül ritka, és jellemzően csak gyógyszerkísérletekben fordul elő. mire egy orvosság oda jut, hogy valóban széles körben forgalmazzák, addigra általában fény derül a legtöbb mellékhatásra. a hosszú távú mellékhatások nem ilyen könnyen megjósolhatók - ezen a területen még lehetnek meglepetések, hiszen a legtöbb hiv-gyógyszer nem létezik nagyon régóta. ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy egy szem aszpirin is okozhat halált szerencsétlen konstelláció esetén.
az itt megadott anyagok a leendő hivpozitiv.hu honlapról valók. ez egy olyan projekt, amin átok ül, de nagyon igyekszem megtörni.
Gyomorpanaszok

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szívesen besegítek a virtuális átoktalanításba, naggyon itt lenne már az ideje ezt az egészet egy rendes honlapra telepíteni :)
(Nekünk az oviban nem engedték meg, hogy ebéd közben vizet igyunk, és ez annyira belém rögzült, hogy azóta is ivás nélkül ebédelek. Ez még hagyján, de a vendégeket is majdnem mindig elfelejtem megkínálni.)

Névtelen írta...

na, erre gondoltam. ha ezeket a mellekhatasokat osszefoglaljuk akkor mar teljesebb a kep. igy az ember sokkal tajekozotabban es tudatosabban valaszthatja a gyogyszeres kezelest, vagy donthet ugy, hogy nem kezelteti magat. valamikor korabban a hatter honlappal kapcsolatban pont ezt a fajta tajekoztatast hianyoltam
B.

Névtelen írta...

azt mindenképpen mindenhol hangsúlyozd ki, hogy NEM KEZELTETI MAGÁT.

Ha a mellékhatás-listát mellétesszük amellé lista mellé, ahol azok a betegségek vannak felsorolva, melyeket akkor kapsz, ha nem kezelteted magad, akkor gyorsan átértékelődik a dolog: agyvelőgyulladás, limfómák, szarkómák, retinagyulladás, nyelőcsőgombásodás, fogínysorvadás.
Szóval nem hasmenés, hányinger, meg puffadás.

G.

shivamantra írta...

megígérem nektek, hogy ezekkel a dolgokkal mind foglalkozni fogunk még ezeken az oldalakon.

Névtelen írta...

igen, azokrol a dolgokrol is kell sokat tudni, es pontosan a ketto kozott kell valasztani... a tajekoztatas igy teljes, igy mindenki donthet.

Névtelen írta...

Ha valaki most mérlegelne: én pár hónapja kezdtem el gyógyszert szedni, a terápia sikeres, a t-sejtszámom szépen megugrott, a vírusszám méréshatár alatt van (ma tudtam meg), és olyan mellékhatás, amit éreztem volna, nem volt, talán a kezdetekben egy kicsit sokat aludtam, ennyi. Májprobléma még lehet, ez majd legközelebb kiderül. SZóval a mellékhatások sem kötelező velejárói a kezelésnek.