2006-07-09

melanoma

ide teszem zora figyelmeztetését a melanómáról. azért is tartom ezt fontosnak, mert a hiv-fertőzés és a vele járó legyengült immunrendszer fokozottan kockázatossá teszi a napégést. hasonló okokból mondom újra, hogy hiv-fertőzöttként nem javasolt a szolárium használata.
a napégéssel is az a baj, hogy nagyon megterheli az immunrendszert, a bőrben hirtelen felhalmozódó szabad gyökök nemcsak rákot okozhatnak, de lekötik az immunrendszer szabad kapacitásait is.
a hiv-fertőzéssel egyébként is együtt jár a rák kialakulásának fokozott veszélye. módjával napozzatok, és használjatok napvédő szereket. a megfelelően összeállított étrend és kiegészítők is bizonyos fokú védelmet nyújtanak a szabad gyökök ellen.

20 megjegyzés:

Névtelen írta...

A kormányzati portálon keresztül le lehet kérdezni az oep adatbázisából, hogy mikor mennyit és MIÉRT költött ránk az oep. Rémes volt végignézni az elmúlt egy évem összes vérvételét, tesztjét, beavatkozását, a plusz pontokat, amiket azért kapott a kórház mert különösen veszélyes beteget látott el. És az is rémisztő volt, hogy mindezt a munkahelyemen a monitoron látom. Először nem hittem el, hogy ezt megcsinálják, de mégis. :(

Névtelen írta...

Hát... nekem csak valami ügyfélkapus rendszerig sikerült eljutnom, de munkahelyi gépen nem mennék ilyen oldalakra.

Névtelen írta...

ahol én vagyok, ott nem értik, mi ez, nem beszélnek ezen a nyelven, ezért mertem. :)

shivamantra írta...

teljesen megcsinálják, és ezt nem is tartom annyira rossznak. ami talán aggasztóbb lehet, az a titoktartás kérdése, bár a kórház tudomásom szerint csak számokat jelent. ugyanakkor az új nyilvántartási rendszerben az is egyértelmű lesz, hogy fizetsz-e társadalombiztosítást, és ha igen, mennyit, és ehhez képest mennyibe kerülsz a rendszernek.

Névtelen írta...

itt pontosan láttam, hogy melyik vizsgálatom mennyibe került.

Névtelen írta...

Számlát eddig is lehetett kérni (nem is ártana néha szó nélkül odaadni, tíz betegből kilenc sír, hogy mennyi tébét fizet, mégse kap megfelelő ellátást), csak tényleg, amikor így neten keresztül lekérdezhető az összes adat... nem vagyok számítógépes szakember, de ami egy gépen megjelenik, az többé nem titok. Legfeljebb nem kíváncsi rá a kutya se.

Névtelen írta...

Szornyu nyomaszto ez az egesz. mindig csak valami borzalom. HIV, Aids, Melanoma, Rak, kirekesztes, magany, kuzdes, halal. Kedves shiva, en ertekelem, hogy igy kuzdesz es harcolsz, de nem ertem. En nem szeretek vesztett celokert kuzdeni. Viszont valoszinuleg az olyan emberek viszik mindig elorebb a vilagot mint te.

shivamantra írta...

nem, nem. hiszen éppen arról van szó, hogy hogyan lehet ezeket túlélni. éppen erről beszélek. vagyis próbálom, de nem megy vidámabban. jaj.

Névtelen írta...

nem megy. se vidaman se szomoruan.

shivamantra írta...

mármint mi nem megy? nem megy nekem ez a dolog? vagy neked nem megy? vagy nem megy a túlélés? vagy a túlélésről beszélés nem megy? akárhogy is, én azért túlélek. dolgozom, szeretek, írok, olvasok. vagy csak félreértek valamit?

Névtelen írta...

(Zavaró egy kicsit ez a sok anonymous, mert valószínűleg több emberről van szó. Nem lehetne a végire írni valami nicknévszerűséget?)
És szerintem ez élet, túl nélkül.

Névtelen írta...

nem. neked megy. nekem kevesbe :-) szerintem ezeket nem lehet tulelni, csak elhuzni, es eldegelni vele. vegetalni. bar ez utobbi mar inkabb hozzaallas kerdese.
Anyu kedveert:
B.

Névtelen írta...

akinek nincs kedve elhúzni, ne tegye. de sajnos nagyon sokan vannak, akiknek nincsen kedve elhúzni és aztán mégis elhúzzák, éldegélnek és 10, 15 vagy 20 évet vegetálnak. nem fárasztó ez, ha lehet másképp is? mert az idő ugye azt igazolja, hogy lehet.

ha valaki vegetálni akar csak, az is egy döntés. mindig van több lehetőség, ami közül választ az ember. a meggyógyulást nem lehet választani. abból kell választani, ami van. de abból érdemes a legjobbat. a vegetálás nem az. ez az én véleményem.

ja és szerintem nem fair dolog másokat a vegetálásról meggyőzni sem.

G.

Névtelen írta...

ja még a szoláriumról eszembe jutott: ha megnézzük a bőrgyógyászokat: mindegyik hófehér. ez talán nem véletelen. ez nekem elég érv arra, hogy kerüljem a szoláriumot.

G.

Névtelen írta...

Tényleg hófehérek :)) (Szerintem az még nem vegetálás, hogy valaki tudja, hogy a mai viszonyok közt 10-20 évig élhet. Volt valahol egy cikk, de most nem találom, hogy húsz évvel ezelőtt ez az idő csak 2-3 év volt. Most senki nem tud olyat mondani, hogy 40 évig is el lehet vele élni, mert az "első generáció" már nem él, a korszerűbb kezelés meg egyszerűen nem tart negyven éve.)

Névtelen írta...

Az szerintem sem vegetálás, hogy tudja valaki, hogy még 10-20 évig élhet. A vegetálás az, hogy valaki elméletben(!) abbahagyja az életét, és nem csinál semmit, csak azt hajtogatja: nincs értelme. és így eltölt 10-20 évet és mások agyára megy. csak erre írtam, hogy ez nem a legjobb döntés.

nekem az is jó, hogy most 10-20 évet élek, aztán utána majd meglátjuk, mennyit élek még. ha nem lennék pozitív, akkor se lehetnék benne biztos, mi lesz 20 év múlva. de ez nem baj. az a baj, ha ma azért nem tudok boldog lenni, mert azon gondolkozom, mi lesz 20 év múlva. 20 év múlva meg, azért leszek boldogtalan, mert azon gondolkozom, mennyire elrontottam 20 éve (azaz ma).

meghalni elég lesz, amikor jön a halál. nem kell előtte 10-20 évvel.
G.

Névtelen írta...

jogos, nem kell sokkal elotte meghalni. de lehet :-)) mindenkinek szive joga, hogy hogyan eli le az eletet. eljen a szabadsag!
B.

Névtelen írta...

nem értem, pontosan mire célzol...
te vagy az aki azt hangsúlyozza, meg lehet halni sokkal hamarabb is, csak épp te nem halsz meg sokkal hamarabb. mire jó ez???? vagy másokat akarsz biztatni erre???

ez is a szabadság része?

G.

Névtelen írta...

En pont akkor fogok meghalni, amikor meghalok. es nem biztatok senkit semmire. az, hogy a HIV virusat ki hogy viseli, az mindenkinel mas, es mas. en csak annyit mondtam, hogy mindenki maga dont hogy mit kezd ezzel a szituacioval. en spec. nem nagyon tudok mit kezdeni, ezt is irtam. es arra is utaltam, hogy ha valaki a vegetalast valasztja, az is egy megoldas.
B.

Névtelen írta...

az lényeges, hogy ne nagyon izgasd fel magad. szerintem a türelem nagyon fontos, ha akarsz valamit kezdeni ezzel a dologgal. és biztos vagyok benne, hogy akarsz. csak vegetálj nyugodtan, ha most nem megy máshogy. majd megy később. lehet, hogy kicsit nehezen szánod el magad, de hidd el menni fog.

a vegetálás az szerintem inkább átmeneti állapot. a gyáváknak és lustáknak lehet cél is, szerintem merj nyugodtan élni, hisz tényleg úgyis pont akkor halsz meg, amikor meghalsz. élni nem könnyű így, és megtanulni sem az. és sokkal küzdelmesebb, mint a vegetálás. azt is megértem, ha ezért így csak vegetálni van kedved.

segíteni próbálok, remélem észreveszed. :-)

G.