2006-07-09

levelek

az elmúlt napokban hosszabban leveleztem anyuval több kérdésről. anyu felzaklatta magát azon, hogy azt olvasta a hiv-fórumon, egyes hiv-fertőzöttek nem árulják el az orvosnak a státuszukat, és úgy gondolják, az orvos felelőssége, hogy vigyázzon magára. a kép persze ennél sokkal árnyaltabb, erről szól az, amit a levélváltásból kicsit szerkesztett formában ideraktam.

18 megjegyzés:

Névtelen írta...

Jó, hogy ezt feltetted. Kicsit árnyaltabb a dolog így. De mégis!! Tudatosan halálos beteggé tenni egy másik embert???
Szerintem, ebben az országban, csak akkor kap egy beteg, -legyen az bármilyen- maximális ellátást, ha nagyon gazdag és valamilyen kötődése van az egészségügyhöz. A többiek a létra különböző fokain állhatnak.

shivamantra írta...

dehát senki nem akar tudatosan megfertőzni senkit sem. éppen hogy nem, hanem attól fél az, aki nem mondja meg az orvosnak, hogy fertőzött, hogy nem kap ellátást, ha megmondja. nem fertőződsz meg attól, ha hozzányúlsz egy hiv-fertőzötthöz. ahhoz sokkal több kell.

Névtelen írta...

Itt vagyok ezen a blogon jóformán a születésétől kezdve, Tyche. És fogalmam sincs, hogy én mit csinálnék, ha pozitív lennék. Jó eséllyel ugyanazt, mint az összes többi. Valójában a hozzá tartozó indokok váltották ki belőlem az indulatot, pontosabban néhány ostoba hozzászólás. Számolni kéne tízig - nem csak a hivesek ejtenek ki a szájukon igazaságtalan megjegyzéseket, hanem mindenki más is, mondjuk én :)

Névtelen írta...

Kapsz a seggedre.

shivamantra írta...

a fizikai erőszak hosszú távon nem célravezető a nevelésben. ha mégoly csábító is.

Névtelen írta...

Elég régóta figyelem ezt a blogot, érdeklődöm, érdekel, olyan téma, amit nem ismerek, vidéken élek, még csak nem is ismerek hív-est.
Nem vagyok orvos, még csak egészségügyben sem dolgozom, mégis úgy alakult, hogy a rákos betegek életébe jobban ráláttam. A társadalmi kirekesztettség megfigyelhető náluk is, ők sem kapnak meg minden kezelést, még ma sem. Tízen évekkel ezelőtt sokkal fokozottabb volt a félelem velük szemben.
Shiva, nagyon tetszik, amit csinálsz. A legtöbb beteg úgy gondolja, ha nem foglalkozik a betegségével, az már egy fél gyógyulás. Minden tiszteletet megérdemelsz, kellenek az ilyen aktivisták, lesz változás itt is.
Te, a válaszodban, az orvosi hozzáállásról írtál, számomra nem ez a rémisztő, a „meleg” két bejegyzésben nem erről van szó, hanem a beteg hozzáállásáról.

Az én olvasatomban ez tudatos gyilkosság. Csúnya a szó, megkövezhettek érte, de ez a nyers valóság. Hogy lehet akkor így védekezni, mikor ez ilyen alattomosan támad.
Mert az úgy van, hogy a cukros, az azért lett cukros, mert nagyon szerette a hasát, a tüdőrákos lehet, hogy erős dohányos volt, az aids-eknek valószínűleg fokozottabb a szexuális intenzitásuk, mikor betegek lesznek, pont azt veszik el tőlük, ami a legfontosabb volt az életükben. Nagy trauma ez minden embernek, nehéz feldolgozni. De elképzelni sem tudom, hogy egy tüdőrákos cigarettát tukmáljon bárkinek is. Nem találom a motivációt, hogy miért?? Miért kell ártatlan embereket beteggé tenni??

Névtelen írta...

Nem egészen erről van szó. Azt gondolja minden hives, hogy az az egészségügyi dolgozó, aki betartja a szakmája előírásait, nem tud megfertőződni - és ez többnyire így is van. Azt meg a saját bőrükön tapasztalták, hogy még egy abszolút veszélytelen vizsgálatot is megtagadnak tőlük, ha megmondják, hogy betegek. Nagyjából ennyi a motiváció.

A dohányzás a létező legrosszabb példa. Mindenki tudja, hogy nagyon veszélyes, hogy a passzív dohányzás az pont olyan kockázatos, mint az aktív, mégis alig van dohányos, aki csakis magában szívná a cigarettáját. Bárkire, aki valaha is megkínált egy másik embert egy szál cigarettával, vagy társaságban gyújtott rá, vagy terhesen szívta a saját vagy a mások füstjét, arra ugyanígy rá lehet fogni, hogy tudatosan gyilkol. És akkor most sokadszor is előhozakodok a gyorshajtókkal, a részegen vezetőkkel. Nagyon kevesen mondhatják el magukról, hogy minden körülmények között vigyáznak a környezetükre. (Pályát tévesztettem.)

Névtelen írta...

(Jojj, nagyon csábító. Kijár már neki :D)

Névtelen írta...

Sziasztok.Szintén pozitív vagyok.Az egyik legkedvesebb barátnőm főnővér egy budapesti kórházban.Hozzá szoktam menni vérvételre,tüdőszűrésre.....,hogy ne kelljen állandóan a Lászlóba menni ha vmi. gondom akadna.Többször mondtam neki,hogy jobban érezném magam,ha elmondhatnám,hogy pozitív vagyok.Nagyon szépen megkért többször is,hogy ne tegyem.Minden nap gyógyít,és életet ment,teljesen tisztában van vele,miről van szó.Az egyik válasza,tele van az osztály hepatitis C-s betegekkel,az ugye veszélyesebb a hív-nél,főleg ha azt nézzük ,hogy jelenleg kezelhetetlen betegség.Róluk sem akkor derül ki,amikor bekerülnek vmilyen tünettel hozzájuk.A félelmek elkerülése végett,minden beteget úgy kell kezelni,mintha fertőző beteg lenne.Ugyanis aki soha nem megy el szűrésre,arról senkinek nem jut eszébe,hogy pozitív lehet,neki saját magának sem.Tavaly 32 ember került úgy be a László Kórházba,hogy évekig kezelték őket ,és senki nem jött rá,hogy pozitívak.Ha jól tudom,csak hármukon nem tudtak már segíteni,a többiek,már jobban vannak.Én például csak akkor tudok együtt lenni vkivel,ha ezt tisztázhatom.Sokkal jobban odafigyelek magamra,és a másikra mint előtte bármikor.Bármilyen meglepő,azért hogy a másiknak ne legyen baja,és azért,hogy nekem ne legyen már más gondom ezen kívül.Szerencsémre,működik az életem,és több pozitív élmény ért az elmúlt két évben mint visszautasítás.Akikkel együtt voltam,azóta jártak szűrésen,mert amúgy is rendszeresen megtették,és senkinek semmi baja,mert csak oda kell figyelni egymásra.Nekem a volt partnereim feléről utólag derült ki,hogy pozitívak voltak.Mindig megkérdeztem,hogy tudnak-e róla,és védekeztem.Egyik sem tisztelt meg a bizalmával,így nem dönthettem,mit vállalok,és mit nem.Nagyon haragudhatnék,de attól már nem lenne jobb senkinek.Hát ennyit hírtelen.

Névtelen írta...

Anyu, tudatlanság áll mögötte. Közvetett a megbetegítés, míg a hívnél közvetlen.
Dohányzásról leszokni a legkönnyebb, én már 10-szer megtettem, mondta állítólag Mark Twin, meg én. Zugdohányos vagyok, én már csak így hívom magam, mert nem dohányzom sem társaságban, sem a gyerekeim előtt, mert tudom, hogy büdös, hogy árt.
Én ezen a két mondaton akadtam meg, az egyik a tiéd.
„az elmúlt 24 órában elmerültem egy hives fórumban, ahol számomra világossá vált, hogy a fertőzöttek többnyire csakis a legközelebbi hozzátartozóikra vigyáznak úgy, hogy azokat ne betegítsék meg.”

„Én mindig megkérdeztem,a partneremtől,hogy tud-e arról van-e vmilyen fertőzése,konkrétan a hív-et is.A válasz mindig nem volt.Azóta kiderült hogy a partnereim fele pozitív volt.Egyik sem tisztelt meg azzal,hogy őszinte legyen velem.”
Nekem az a bajom, ha a híves tudja, akkor miért? A többség nem úgy gondolkodik, mint Scamp ezek szerint.
Az egészségügyben nagyon nagy a baj, nem csak a hívesek érzik.

Névtelen írta...

Hátööö.. szerintem a dohányzásnál pont annyira közvetlen a megbetegítés, mint a hiveseknél :)(Dohányzásról roppant egyszerű leszokni: nem kell többé rágyújtani. Ki van próbálva :D) Egyébként meg már az ikszedik hozzászólást olvasom, hogy a nembevallást maguk az egészségügyi dolgozók javasolják, úgyhogy tulajdonképpen nem tudom, hogy akkor ez miért izgat engem. (Különben is, már rég túlléptem az eredeti problémán, már kezdem magamon felfedezni az aktivista-tüneteket, sose lesz saját blogsablonom, mindig közbejön valami.)
Kérdezed, hogy miért teszik. Hát képzeld el, hogy mondjuk megtudod, hogy az osztálytárs, akivel a gyereked barátkozik, az hiv-fertőzött. Vagy a fodrászod. Vagy az eladó, akitől a péksüteményt veszed. Vagy a közvetlen kollégád. Tényleg képzeld el. Nekem több kollégám nem volt hajlandó a cég melletti kisboltban felvágottat vásárolni, mert cigány volt az eladó. Érted. Nem fertőző beteg, csak cigány. Hát azért. Mert azonnal megszűnik körülöttük minden normális emberi érintkezés, mert ez megy huszonéve, hogy ez a világ legocsmányabb betegsége, mert fertőz, mert halálos, mert szexuális úton terjed, és mert túl gyakran bukkannak fel köztük drogosok meg melegek. Én nem csak hives nem szeretnék lenni manapság, hanem meleg se, meg cigány se, meg zsidó se, meg néger se, meg törpe se. Volt valahol egy cikk, arról szólt, hogy egy közösség mindig igyekszik kirekeszteni azokat, akik eltérnek az átlagtól - mindegy, hogy milyen irányba.

Névtelen írta...

és halló, scamp :)

Névtelen írta...

Ez nemcsak az egészségügyben van így. Pár éve egy pozitív fiú nem tudott beiratkozni a középiskolába, mert megmondták a szülei, hogy pozitív. Érdemes elolvasni:
KATT!
A butaság veszélyesebb, mint a fertőzés.

shivamantra írta...

én mondjuk elvált, meleg, zsidó, hives férfiként (és egy kamaszgyerek apjaként) nagyon köszönöm anyunak, hogy egy kicsit helyettem érvel.

Névtelen írta...

Én is úgy szoktam, leteszem és kész. :D Néha évekre. :D
Az egészségügyet ketté lehet választani, hivatásosok, akik szólnak, figyelmeztetnek, és az alkalmazottak, akik pénzért építik a kariert. Nem lesz feles a választóvonal.
Mi nem szeretnék lenni listával egyet értek, én sem, és sajnálom őket, nekik nehezebb, sokkal.

Névtelen írta...

szerintem az alapvető lenne, hogy az orvosok legyenek úgy felszerelve, hogy munka közben ne fertőződhessenek meg és ne az amúgy is beteg embereket utasítsák el félelemből és hozzák még lehetetlenebb helyzetbe.
bár erről eszembe jut az a beszélgetés, amiben egy helyes kislány azért kampányolt egy reggeli műsorban, a maga nagyjából 16 évével, hogy azok, akiknek a vastagbelük a hasfalukon van kivezetve, ne napi egy zacskót kapjanak (kb. 200 ft/db), mert az nem elég.

Névtelen írta...

ebben az összefoglalóban talán az a legérdekesebb, hogy még egy olyan ember mint Shiva, aki ilyen lelkesen küzd, beismeri, hogy nem fogja megélni a nagypapa kort, vagy nagyon ramaty állapotban. Teljesen igazad van, amikor azt mondod, hogy pont elég teher ez a betegség. Viszont azt hiszem a mi eletunkben nem fog elmulni a társadalom "aidses buzi" hozzáállása. ezt magamon is tapasztalom. en is aidses buzi vagyok, es az is maradok halálomig. te megprobalsz nem az lenni, remelem neked sikerul, én drukkolok.

Névtelen írta...

Hát... fordult már nagyobbat is a világ 10 év alatt, annyit pedig bőven lehet jósolni a dolgok mai állása szerint :)