2006-07-05

koreaner

olyan alapos, amit koreaner írt a kommentek közé, hogy kirakom ide, így többen látjátok.

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Most vettem csak észre, hogy ezt pontosan két héttel azután írtam, hogy megtudtam, fertőzött vagyok. Volt türelmem ilyesmivel foglalkozni! :)

Névtelen írta...

Belenéztem abba a fórumba, néhány helyre. És teljesen meg vagyok döbbenve, már megint. Hogy egy orvosnak benne van a pakliban. Hát benne bazmeg. Meg az egész családjának, gyerekestül, azoknak is benne van. Ne menjenek az egészségügybe, ha nem tetszik nekik a kockázat. Külön topic van arról, hogy nem illik a hivvel viccelődni. Kedves érzékeny hivesek, már ha egyáltalán jártok errefelé persze, abban mi a vicces, hogy a lacisok idegösszeomlást kapnának, ha olvasnák azt a fórumot?
"...igenis legyünk picit önzőek. Mi is elkaptuk valakitől a vírust, mi is felelősséget vállaltunk, és aki átadta nekünk, az vagy tudott a fertőzéséről vagy sem. De mennyien átadják úgy hogy nem is tudnak róla. Egy egészségügyi dolgozó amúgyis számol vele, hogy mindenféle veszélynek ki van téve. Nem muszáj elmenni olyan helyre dolgozni, ha valaki attól fél, hogy miket kaphat el." Anonim.a. Hát ja. A te felelősséged, hogyne. Vállaltad, hogy gumi nélkül dugsz egy szexpartin, mi? Hát az orvos is valami hasonló, igaze? Csak még pénzt is kap érte. Tiszta gyomorgörcs. Azér ide írom, mert semmi kedvem regisztrálni.
Nem hiszem, hogy létezik ebben az országban olyan kórház, amelyik győzné pénzzel - konkrétan például gumikesztyűvel -, hogy minden beteghez minden alkalmazottja úgy nyúljon, hogy hátha esetleg hives vagy hepatisises vagy akármi. Ez a hozzáállás elképesztő. Miért nem az van a pakliban benne, hogy esetleg elutasítják a kezelést, ha megtudják? Hm?

shivamantra írta...

kedves anyu, én magát imádom, de most egy percre nyugodjon meg, kérem. valóban tanácsosabb lenne ott, abban a fórumban leírni, amit gondol, még ha nincs is három perce regisztrálni. amúgy pedig mindenki azt ír és gondol, amit akar. és nem lóg itten ki egy kis intoleráns lóláb mégis? mit írna, ha ugyanez egy hepás fórum lenne? vagy ha egy csúf gombás fertőzésről beszélnénk? (candidiasis - meddőség, életen át diéta stb.) vagy arról, hogy a tbc-s biztonsági őr nem mer betegállományba menni, ha köhög, mert akkor elveszíti az állását, helyette két nap alatt hal meg a kórházban tüdővészben 2006-ban. inkább ott köhécsel az ábécében, ahol maga is vásárol. hiszen semmi másról nem szólok én itt, mint arról, hogy a hiv nem stigma, hanem betegség. van elég bajunk amúgy is. nem tesz senkinek jót, ha azt vágjuk egymás szemére, hogy dugott-e gumi nélkül vagy sem. maga ott volt, amikor anonim megfertőződött? meglepne. és miért nem megy orvoshoz a fájós térdével? nem luxus ilyen fiatalon elhanyagolni egy buta apróságot? és hogy történt ez egyáltalán? nem vigyázott eléggé? pedig az egészségünk megőrzése személyes felelősség, bár tényleg közügy. vagy vannak ilyen meg olyan betegségek? jó és rossz betegségek? olyanok, amik sajnálatot ébresztenek, és olyanok, amiket megérdemel, aki abban szenved? akkor buzizni is fogunk ugye? alig várom.

Névtelen írta...

Anyu!
Én is olvasom azt a fórumot, de szerintem nem az volt ott a legnagyobb por...arról van szó, hogy a pozitívok félnek elmodani más(nem lacis orvosnak), hogy fertőzöttek, mert akkor megvan az esély arra, hogy elutasítják a kezelésüket. Éppen ezért van szükség HIV-barát orvosokra vagy szimpatizánsokra, hogy bátrabban menjenek ahhoz egyéb problémájukkal. Nem egy pozitívval történt, hogy elutasították, amikor felfedte állapotát. Sajnos a magyar egészségügy sem olyan fejlett, hogy rendelkezzen mindenhol gumikesztyűvel, stb... éppen ezért ha már eleve olyan helyre mennek a pozitívak, ahol nem kell titkolózni, ott el lehet kerülni a fertőzést. Mindenki ki van téve a fertőződés veszélyének, bárki elkaphatja a HIV-et. Nem kell egyből szexpartira vagy védekezés nélküli aktusra gondolni, hiszen tudjuk: máshogy is terjed a HIV. Tényleg sokan úgy adják át és kapják meg a fertőzést, hogy nem tudnak róla. De adódhat olyan alkalom is, hogy pl. egy fertőzött balesetet szenved, eszméletlen, nagy mennyiségű vért veszít, de az ellátás során nem tudja értesíteni az ápolót/orvost, hogy fertőzött. Ilyen esetekben valóban ki van téve a dolgozó a veszélynek. Vagy pl. az illető nem is tudja magáról, hogy fertőzött és úgy járkál orvoshoz, pl. műtétekre, stb...egyébiránt az orvosnak ha megfelelő védekező eszköz áll rendelkezésre(márpedig fogászat, műtét, vérrel való kontaktus során kötelező a kesztyű, szemüveg,stb...használata), akkor nem érdemes kockáztatni, használni kell azt!
De ma már azért van egy jópár HIV-szimpatizáns egészségügyi dolgozó, szóval nem reménytelen a helyzet...

Névtelen írta...

Szerintem nem arról van szó, hogy a HIV-fertőzöttek önzőek lennének az orvosokkal szemben és nem bánnák, h megfertőződjenek, hanem arról, hogy nagyobb a félelem bennük az elutasítástól és a coming outtól.
Hazánkban szerintem azért már van olyan szinten az eü-i ellátás, h ahol vérrel érintkeznek a dolgozók, ott van kesztyű is.

Névtelen írta...

Nem nyugodtam meg egy kicsit se, fogalmam sincs ugyanis, hogyan tehetném. És nem időm nem volt regisztrálni, hanem kedvem, de már megtettem.

Névtelen írta...

A tűzoltó se menjen be az égő házba, mert veszélyes? Igen. Orvosnak lenni tényleg veszélyesebb, mint könyvelőnek. Anyu, gondolkodjon.

Névtelen írta...

(A tűzoltó is másképp közeledik az égő objektumhoz, ha az mondjuk egy pirotechnikai cég raktára. Szerintem.) Ami ebből engem közvetlenül érint, arra már nagyjából megvan a megoldás. A titkolózás nem elsősorban az én életemet nehezíti meg, és nem is az orvosokét. Azt teszem, koreaner, gondolkodom. De biztos, hogy ezen nekem kell gondolkodnom?