2006-07-03

kaletra

jó hír azoknak, akik kaletrát (lopivanir+ritonavir) szednek (mint például én is), hogy az EMEA (az európai gyógyszerhatóság) engedélyezte a kaletra tabletta forgalmazását. eddig európában csak a lágyzselatin kapszula formájú kaletra volt elérhető, amit hűtőszekrényben kell tartani, szobahőmérsékleten egy hónapig áll csak el. a meleget és a párát nem bírja - nekem egyszer külföldön a zsebembe olvadt egy egész adag, borzalmas volt.
az új kaletra tabletta egy kicsit nagyocska, de kevesebbet kell bevenni belőle: az eddig 2×3 kapszula helyett 2×2 tablettát. további nagy előnye, hogy mivel már nem olajban oldva tartalmazza a hatóanyagot, kevesebb mellékhatással jár a szedése (kevesebb hasmenés!) . ráadásul míg a kaletrát eddig étellel kellett bevenni, addig az új tabletta nincs ételhez kötve. sajnos várhatóan valamivel drágább is lesz, ugyanis az új előállítási módszer igen bonyolult.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ez tényleg nagy előrelépés, mert a hűtőhöz és az étrendhez való igazodás nagyon körülményes tud lenni. Nem beszélve az enyhébb mellékhatások előnyeiről.
Shiva! Még messze vagy nagyon a krónikus gyógyszerszedéstől, de szerintem nem kellene a Kaletrával folytatnod.
Beszéld meg a kezelőorvosoddal, hogy a Kaletra helyett adhatna Viramune-t(ha jó a májad és nincs hepatitised) vagy Delavirdinet. Mindkettő NNRTI típus és kiválthatja a PI-t krónikus gyógyszerszedés kezdőkombinációjanként.

shivamantra írta...

köszönöm a tanácsot. az a helyzet, hogy az elején stocrinnal kezdtem, de arra nagyon erősen allergiás vagyok: kiütések, vízvisszatartás, súlyos cns tünetek. ezért nem próbálkoztam egy másik nnrti-vel, hanem elfogadtam a kaletrát. elég jól megtanultam élni vele. most gyógyszerszünetet tartok már hetedik hónapja.

Névtelen írta...

Tudom, hogy a Stocrinnak kellemetlen mellékhatásai voltak Nálad, amikor azzal kezdted, de ez még nem jelenti, hogy más NNRTI is ezt produkálná. Egy próbát megér és ha amellett is lennének kellemetlenségek, akkor még mindig ott van a Kaletra vagy más PI. De szerintem Neked egy négyes kombináció túl sok lenne a krónikus szakaszban is, még az sem lenne rossz, ha 3 NRTI-vel próbálkoznál (bár az nem biztos hogy annyira hatékony).