2006-07-11

háttér

álljon itt a háttér társaság a melegekért egyesület hiv-vonal honlapja. rövid, de tartalmas és pontos.

14 megjegyzés:

Névtelen írta...

nem tetszik, hogy ez a link megint a kezeles mellett all ki, es nem irja le, hogy valojaban a kezeles nem minden esetben mukodik, hogy a betegek meghalnak kezelessel is, hogy a gyogyszerek mellekhatasaiba ugyanugy belehalsz.
raadasul az "aids jovobeli gyogyithatosaga" mero utopia, ezt tudjuk. Szerintem egy ilyen linknek nem szabad ilyen egyertelmuen letenni a voksat egy alternativa mellett. Minden HIV+ szabadon valaszthat, hogy kezeltetit-e magat vagy sem. tessek objektiven tajekoztatni! (ezt a hatter vonalnak uzenem)

shivamantra írta...

a vizsgálatok és a gyógyszerkísérletek jelenlegi állása szerint, több százezer "betegév" (patient year) tanulsága szerint a kezelésben részesülő hiv-fertőzöttek túlnyomó része szignifikánsan hosszabb ideig és jobb minőségben él, mint a kezelésben nem részesülők. természetesen a gyógyszerek mellékhatásai lehetnek az életre veszélyesek, de egy szem aszpirinbe is bele lehet halni. nyilvánvaló, hogy mindenki maga dönti el, akar-e kezelésben részt venni, vagy sem. ahogy azt is mindenki maga dönti el, hogy hogyan él vagy hal. ha valaki az öngyilkosságnak azt a módját vállalja, hogy nem szed gyógyszert, hanem megvárja, amíg az aids végez vele, ehhez természetesen joga van. ugyanakkor ezeken az oldalakon soha nem fogsz arra vonatkozó érveket olvasni, hogy valaki ne szedjen gyógyszert, vagy ne forduljon orvoshoz. én másban hiszek, ez az én döntésem. nem, nem tudjuk, hogy merő utópia lenne a hiv-fertőzés jövőbeli gyógyíthatósága. kiderült, hogy a föld nem lapos. kiderült, hogy a himlő gyógyítható. kiderült, hogy a torokgyík nem halálos ítélet. meglehet, mi nem élünk elég ideig, hogy kiderüljön, hogy a hiv-fertőzés gyógyítható. remélni azonban mindenkinek joga van. te talán azt reméled, a halál mielőbb eljön érted. én azt, hogy még sokáig élvezhetem az életemet. elég jól élek ugyanis.

Névtelen írta...

valoban lehet, hogy ki fog derulni, hogy a HIV gyogyithato, de az, hogy a jelenlegi HIV fertozottek ezt megerjek, az utopia.
az, hogy itt mit irsz, az tenyleg a te dontesed, ez nem ketseges :-) szerencsere szabad orszagban elunk, szabadon donthet mindenki az eleterol...(vagy halálárol)

Névtelen írta...

anonymus, igazából nekem fura, hogy különbséget kell tenni a betegségek között. nem lehet ezt ugyanúgy felfogni, mint egy másikat? mondjuk egy parkinson-kórt? vagy ilyesmit? egy sokízületi gyulladást? akkor is felmerülne, hogy a beteg elutasítsa-e a kezelést, ami nem gyógyítja meg, csak elodázza a mozgásképtelenség kialakulását?
kíváncsiságból kérdezem, izgat, hogy mitől lehet az, hogy valaki nem akar a lehető legtovább jól lenni.

Névtelen írta...

Olyan sokszor szóba kerül nálunk, több okból, hogy meddig érdemes ragaszkodni az élethez. És azt gondolom, hogy kapaszkodnék minden lehetőségbe, nem azért, mert szeretek szenvedni, és jó lenne a szenvedős korszakot elnyújtani, hanem mert egyedül így van esélyem, hogy megérjem azt az időt, amikor tudnak rajtam segíteni. Tegnap valami őssejtes kísérletbe futottam bele, talán időközben vakvágányra került, de mitől ne lehetne elképzelni, hogy tíz év múlva újra lehet építeni az immunrendszert? (Volt egyszer egy film, megtörtént eset, a betegségre már nem emlékszem, valami anyagcserezavar volt; egy halálos beteg kisgyerek szülei ásták be magukat úgy a tudományba, hogy végül ráleltek egyfajta gyógymódra.) De végül is, a makkegészséges emberek közül is sokan várják a halált, ehhez a táborhoz betegen is lehet csatlakozni.

Névtelen írta...

szerintem kicsit összemosták a kezelést (gyógyszeres) és az úgymmond megfigyelést (amíg nem kell szedned semmit).
a másik kilazító dolog, legalábbis számomra: síkosításra a fenistil gél...
biztos jó, de szerintem akkor sem erre találták azt ki...
a sikosítókat pont erre találták ki!!!!

Névtelen írta...

Nem tudom az ember miert ragaszkodik az eletehez, de ragaszkodik. nyilvan ennek fontos szerepe van az emberiseg fejlodeseben. ha az ember nem ragaszkodna az eletehez, mar reg nem lennenk :-)) Viszont szenvedni (akar fizikailag akar lelkileg) nem jo, es nem mindenki vallalja, ez is biztos (es persze itt nemcsak HIV-hez kapcsolodo esetekre gondolok)
Meg millio betegseget fel lehet sorolni, ami legalabb olyan szornyu mint a HIV, vagy rosszabb. Ugyanakkor HIV-hez kapcsolodik egy tarsadalmi megiteles, es egy oriasi teher, ami sok mas betegseg eseteben nincsen. Ha egy komoly daganatos betegsegem lenne, akkor is ugyanilyen rosszkedvu lennek, mint a HIV-vel, de nem kellene magammal es a kepzeletbeli kornyezetemmel egy kepzeletbeli harcot vivni...
Egy daganatos beteget lehet sajnalni, egy HIV+-ot nem...
es akkor mert kertetek, ezentul alairom, mondjuk egy
B. betuvel :-)

Névtelen írta...

Az, igen, arra határozottan emlékszem, hgy olaj volt a központi téma.

Jóvan, akkor B. betű foglalt.
Hát, B., a hiv pozitívot ugyanúgy lehet sajnálni, mint a többi beteget. Azt hiszem, a hiv pozitívok a negatívumokra sokkal érzékenyebben reagálnak, mint mások. Az a kör, amelyik a hiveseket gyűlöli, többnyire másokat is gyűlöl. A cigányokat, a zsidókat, az arabokat, a kínaiakat, a négereket, a buzikat, a fogyatékosokat, az elmebetegeket, az öregeket, a gyerekeket, a kövéreket, a csúnyákat, a hajléktalanokat, a csórókat, a gazdagokat, és így tovább. Ezzel egyet lehet tenni, kerülni az ilyen gondolkodásúak társaságát, ez nem is olyan nehéz, ők is leginkább egymás közt érzik jól magukat. De ők nem a társadalom, ők csak annak egy része.
Nem kell mindenkivel harcolni, legyenek boldogok az örökös gyűlölködésükkel. Magaddal meg minek harcolnál ugyan.

Névtelen írta...

tisztára anyuval értek egyet, van egy csomó barom, lehetőség szerint ki kell kerülni őket. én is belefutok sokszor, amikor például a banditának keresek ovit, akkor olyan vadul néznek rám, mintha azt mondanák, hogy anyuka, nem kellett volna hülye gyereket szülni, most már ne akarja ránk sózni, ide csupa egészséges jár!
tényleg vannak ilyen emberek. meg másfélék is szerencsére.
nem akarok, hogy a HIV fertőzötteknek rossz legyen a kedve akármi miatt. nekik pont sok jókedv kéne.

Névtelen írta...

Anyu, szeretlek! jedi

Névtelen írta...

Ma már a HIV jól karbantartható, hosszú évekkel kitolható a tünetmentesség. Mellékhatás minden gyógyszer esetében lehet. Nyilván nem kellemes dolgok, de azért vannak más szerek is, melyek a mellékhatások tüneteit csökkentik, vagy a HAART tagjai közül lecserélnek egy/több tagot a gyógyszerek racionális kombinálás mellett.

Névtelen írta...

Most ezt lehet hogy késő, ide beírni, de miről kell a háttér-nek obketíven tájékoztatni? Feljebb olvastam...

Arról, hogy bele lehet halni a hiv-be? vagy arról, hogy ha nem akarsz, akkor ne szedj gyógyszert és akkor hamarabb meghalhatsz? Ezt kellene leírni és hosszasan taglalni?

Jól értem??? Nem tudja ezt mindenki magától is?

Névtelen írta...

de tudjuk. de pontos informaciok arrol hianyoznak, hogy a gyogyszeres kezelesnek milyen mellekhatasai vannak, es hogy milyen veszelyei stb, hogy az sem fenekig tejfel.
B.

Névtelen írta...

ha érdekelnek a mellékhatások idegennyelvű honlapokon nagyon sok infomációt lehet erről találni. magyarul valóban nemsok információ van róluk, de az orvos szerintem elmondja, ha megkérdezed.

egyébként szerintem is teljesen jogos, hogy tudni akarja az ember, mi vár rá.

(mert ugye azt már mindenki tudja, hogy mi vár rá ha nem szedi be.)

G.