2006-07-04

bűn

van ez a hír, ami ma uralja a hiv/aids területtel kapcsolatos híradásokat. kaliforniában úgy határozott a bíróság, hogy egy hiv-fertőzött nőnek joga van tudni, a férjének milyen korábbi szexuális kapcsolatai voltak (esetleg férfiakkal), hogy kiderüljön, vajon a férje fertőzte-e meg. a bíróság hangsúlyozza, hogy ez a gyakorlat csak a házasságon belüli hiv-fertőzés esetén elfogadható, az alkalmi szexuális kapcsolatokra nem terjeszthető ki.
az eset önmagában is érdekes, de egy csomó minden jutott még eszembe róla.
például, hogy a minap felhívott egy (hiv-fertőzött) barátom, hogy ha lefekszik valakivel, és nem mondta meg, hogy fertőzött, akkor mi van? hogy vigyáztak, de tényleg, de ugyanakkor nem hisz a vigyázásban, mert hát vigyázott ő mindig, és most mégis itt van (mindannyian, akik megfertőződtünk, szeretjük azt mondani, hogy mindig vigyáztunk, de tényleg). mekkora a felelőssége, és mekkora a partnere felelőssége?
hallottam olyan perről magyarországon, ami ezzel kapcsolatban folyt, de elveszítettem a fonalat. abban is az volt a vád, hogy valaki megfertőzött valakit hiv-vel, de nem emlékszem, milyen cselekmény szerepelt a vádban. tud erről valaki valamit még?
és aztán az is eszembe jut, hogy amikor az ember megkapja a diagnózisát, az (egyébként kedves és megbízható) gondozónők azonnal alaposan kikérdezik a szexuális szokásairól, kapcsolatairól. nevek, telefonszámok. az ember ijedtében mindent elmond, nem gondolkodik. pedig emberi jogi és nemzetközi hives szervezetek számtalanszor kritizálták már ezt a gyakorlatot. embertelen, jogsértő és megalázó.

13 megjegyzés:

Névtelen írta...

Van egy jogvédő társaság, ők szinte minden peres ügyet figyelemmel kísérnek. Habeas corpus vagy valami hasonló, utánanézhetek.

Névtelen írta...

http://www.habeascorpus.hu, nem találtam meg ezt az ügyet, de jó sok időt el lehet ott tölteni.

Névtelen írta...

És ha nem vallasz ilyenkor a kapcsolataidról? Mi történik?

Névtelen írta...

Nem vagy köteles elmondani kivel mikor mit csináltál. Ez nem hatóság.

shivamantra írta...

nem történik semmi. elméletben persze könnyű okosnak lenni. gyakorlatban az történik, hogy "fiatalember, sajnos az ön lelete pozitív. mutassa, kérem, a mellkasát és a hátát (kaposi szarkóma), köszönöm. az elmúlt időben kivel létesített szexuális kapcsolatot? kérem, a vizsgálat után szánjon erre tíz percet a nővérrel, köszönöm." mire te: "igen, igen... persze" de azt is csak motyogva.
én mondjuk nem mondtam neveket, mert egyáltalán nem tudtam a nevét azoknak, akikkel lefeküdtem. nagyjából összevissza, egyszerre néha nyolccal. hanem csak ültem bénultam és pislogtam. én sem emberi jogi aktivistaként születtem, de az vesse rám az első követ, aki igen.

Névtelen írta...

nyolc emberrel feküdtél le egyszerre?

j írta...

annak a pernek vádlottja egy pap volt, akit végül felmentettek.

Asszem nem a Habeas Corpus, hanem a TASZ volt és Pelle Andrea képviselte a védelmet

Névtelen írta...

de én ezt sosem értem, hogy gondolják, hogy azt mondják ennek a férjnek, hogy itt a törvény, muszáj bevallania és akkor erre bevallja? ha amúgy nem?

Névtelen írta...

Erről írtam korábban egy fórumon, itt megtalálható:
http://www.pozitiv.org.hu/forum/viewtopic.php?p=417#417

Névtelen írta...

Hogy kattintani is lehessen:
a maradandó fogyatékosságot vagy súlyos egészségromlást okozó testi sértés büntette és a HIV pozitív emberek büntethetősége

Névtelen írta...

alljunk meg egy szora kedves Shiva. lenne egy kerdesem hozzad. mit jelent pontosan az, hogy vigyazni. definialjuk, de tenyleg pontosan!!!!
es itt igazabol egy kerdesre szeretnek koncentralni. ORALIS szextol el lehet kapni????? (ez mindig vitatott kerdes, termeszetesen ugy gondolom, hogy ejakulacio nelkul... :-)

Névtelen írta...

Nagyon nem vagyok annyira képben a betegség kapcsán, de szerintem ÚGY is terjed. Megvan a témáról a saját véleményem - de úgy érzem, hogy sokakat megbántana egy esetleges vita és az ott elhangzó érveim. Egyet mondhatok csak: Kitartás!

Névtelen írta...

mivel testnedvekkel terjed, ezert azt gondolnam h oralis szexszel is. de ime az amerikai cdc allaspontja a dologrol: link.