2006-07-15

atripla

ahogy arról anonim.a barátunk is tájékoztatott már, az egyesült államokban végre engedélyezték az atripla gyógyszer forgalmazását. ez az a bizonyos egy nap egy tabletta kombináció, amiről már korábban is írtam itt.

ezt írja anonim.a:
"Mint a neve is mutatja, egy gyógyszerben 3 kombináció található. Nevezetesen a Truvada (Emtriva és Viraed kombinációja) és a Stocrin (Efavirenz) együtteséből. Abszolút ajánlott kezdőkombinációban, mert2 NRTI + 1 NNRTI hármas kombináció alapú. Ezidáig a Combivir (AZT+Epivir) és a Stocrin kezdőkombinációt adták és adják hazánkban a legtöbb betegnek. Ez napi 2-szer 2 tablettát jelentett, 12 óránkénti szedéssel. Az új tablettát csak napi egyszer kell bevenni és 24 óránként. Éhgyomorra szedendő, és érdemes az esti időpontokban szedni. A mellékhatásait tekintve, a 3 tag mellékhatásaira lehet számítani: leggyakrabban szédülés, hányinger, hányás, kiütések és fáradtság jelentkezhet az első hetekben. Azok, akik hepatitis B vagy C fertőzéssel is rendelkeznek, azoknak az első hetekben a májfunkciókat gyakrabban vizsgálják. Terhes hölgyeknek nemigen ajánlott, mert a Stocrin teratogén hatású. Egy adag kihagyása már rossz gyógyszerfegyelemnek számíthat. Havi 2 adag kihagyása pedig alulteljesíti a 95%-os szabályt, tehát rezisztenciához vezethet. Egyes kísérletek arra utalnak, hogy a Combivir+Stocrin és a Truvada+Stocrin csoport szedői közül az utóbbi kombinációt szedők eredménye virológiai és immunológiai szempontból kicsivel hatékonyabb."

hozzáteszem, hogy az atripla forgalmazását egyelőre csak az egyesült államok gyógyszerhatósága engedélyezte az usa területére. ráadásul az amerikán kívüli ára mindeddig nem ismert - az egyesült államokban kb. 1100 dollár a havi adag ára (kb. 240e ft), a forgalmazó cégek (gilead és bms) ígérete szerint a fejlődő országokban olcsóbb lesz a készítmény. magyarország azonban nem számít fejlődő országnak már, különösen nem, amióta az eu tagja.
ráadásul mindeddig nem sikerült megállapodnia a fejlesztésben és a forgalmazásban résztvevő cégeknek arról, hogy európában milyen rendszerben forgalmazzák a gyógyszert. az eddigi gyakorlatnak megfelelő rendszert (ami szerint azonos hatóanyagot két különböző néven forgalmaznak: sustiva és stocrin, mindkettő efavirenzt tartalmaz) az európai unió felelős hatóságai nem engedélyezik. a júniusi állás szerint az európai forgalmazás megkezdése még hónapokig elhúzódhat.
a magyar engedélyezési eljárás csak ezt követően kezdődhet el.
az efavirenz szedése csak a terhesség első három hónapjában ellenjavallt, habár akinek esze van, az ezzel nem kockáztat.
mentő terápia (salvage therapy) része ez a gyógyszer bizonyosan nem lehet, hiszen salvage kategóriába azt soroljuk, aki legalább két gyógyszerosztályra már rezisztens. ebbe az nrti vagy az nnrti osztály már bizonyosan beleesik - nincs értelme olyan gyógyszert adni, ami ilyet tartalmaz. a gyártók first line therapy-nak, vagyis kezdő kombinációnak ajánlják, már csak azért is, mert a mellékhatások az első időszakban nagyon megviselik a beteget, ráadásul előrehaladott aids-ben a tabletta hatalmas mérete is gondot okoz (tényleg kurva nagy) - nagyon könnyű kihányni hipp-hopp.
végezetül pedig az atripla európában és másutt nem rózsaszín lesz, hanem fehér. sajnos csak az egyesült államokban lesz rózsaszín, legalább is ezt állítják a gyártók itt: http://www.voanews.com/english/2006-07-14-voa26.cfm
a forgalmazási engedélyről szóló sajtóközleményt lásd itt és itt.

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

"sajnos csak az egyesült államokban lesz rózsaszín" :D
Én is úgy ettem volna rózsaszín gyógyszert, a kutyafáját!

Névtelen írta...

(Meg se mertem kérdezni, hogy ez miért probléma... gyerekkoromban a legszebb gyógyszernek egy kétszínű, áttetsző kapszulát találtam.)

Névtelen írta...

A gyógyszer színének lehetnek lelki, pszichológiai hatásai is.
A fehér semleges, a piros érzelmekkel teli, a kék hűvös, a sárga vidám, a zöld természetes hatást kelthet, de lehet még sorolni...a rózsaszín??Amolyan ártatlan, szűzies, babaformájú hatást kelthet:)

Névtelen írta...

én semleges és hűvös gyógyszereket szedek.

shivamantra írta...

miért, mi lenne a baj a rózsaszín gyógyszerrel és velem együtt?
sajnos én ilyet úgysem szedhetek, mert allergiás vagyok az egyik összetevőjére.

Névtelen írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.