2006-06-01

szolárium

nagyon nehezen akar nyár lenni, és nyilván többen közületek is járnak szoláriumba.
inkább ne tegyétek, vagy csak módjával!
a szoláriumban alkalmazott ultraibolya sugarak ugyanis mélyen behatolnak a bőrbe, és ott nemcsak roncsolják a kollagénrostokat (amivel korai bőröregedést idéznek elő), hanem elérik és módosíthatják a sejtek genetikai örökítőanyagát is. ha nem lenne ennyire agresszív módszer, akkor hogyan is barnulnál le hat perc alatt?
nem véletlen, hogy gyakori jelenség szoláriumozás után a múló hőemelkedés, a könnyebb rosszullét. az immunrendszert ugyanis nagy mértékben megterheli a hirtelen és intenzív ultraibolya sugárzás. hiv-fertőzöttként ez túlzott kockázat azért is, mert a bőr különböző rétegeiben megtalálható (és szaporodó) hivet is ugyanígy módosíthatja, nem kívánt mutációkra késztetheti a szoláriumban alkalmazott fény. a bőröd a legnagyobb immunszerved, a szervezet elsődleges védvonala, a bőrben található langerhans-sejtek alapvetően fontos szerepet játszanak az egészséges immunválasz fenntartásában. hiv-fertőzés esetén a szolárium inkább ártalmas, mint jótékony hatású.

10 megjegyzés:

Mrs. Sway Jesse James írta...

Meg úgy ahogy írtad, általában véve sem jó a szoli senkinek. Kár h erről a minden második, napbarnított plázacica nem tud.Vagy csak nem akar tudni?
Egyetemen is annyi ilyen rohangál. Rossz rájuk nézni.Mindig a bőrrák jut eszembe:(
De szerintem ez olyan dolog, hogy mindennek megvan a maga ideje-nyáron általában lebarnulsz ha napozol,télen nem ennek van itt az ideje. Nyáron eszünk mi is görögdinnyét és epret, télen narancsot és mandarint:)Mindent a maga idejében.

Névtelen írta...

Annyira örülök, amikor erről ír valaki. Egyszerűen nem tudom ép ésszel felfogni, hogy miért járnak szolizni. Gyakorlatilag az összes orovos ellene van. Mindenki elmondja, hogy ez hosszútávon rossz, de mennek. Miért?

Névtelen írta...

Hát kilinkelni nem tudlak, de megoldom majd, összerándul a gyomrom, mikor a fafej húgomat meglátom barnára szolizva, ő meg mindig olyan ingerülten állít le, ha megpróbálom vele megértetni, hogy a világ baromsága a szolárium... és elég régen ki van találva ahhoz, hogy mindenkinek legyen néhány ismerőse, akin tíz év alatt nagyjából harmincat öregített a műnapozás. Sok hülye.

Névtelen írta...

Igen sokan nem gondolják, hogy a bőr egy szerv, mert mindenhol ott van, ez igazán csak az égési sérüléseknél derül ki, hogy mennyire fontos szervünk. Agyonszolizva 40 évesen borzalmas kinézetet lehet nyerni.

Molly Bloom írta...

Már csak 10 év kell hozzá, hogy Budapest teljes lakossága bőrrákban elpatkolja

Mrs. Sway Jesse James írta...

Nem teljes lakossága fog. 2 alainről már tudok akik nem fognak..:))sőt azért többről is. Inkább a nagyon"szép" általában hidrogénszőke plázamacsekokra vonatkozhat ez.Még a végén a műkörmük is letörik és a műmellük is leereszt , rosszabb esetben az is rákot fog okozni..szegények:)De valamiben meg kell halni, ők erre voksoltak.

Molly Bloom írta...

Persze, tudom,iróniának szántam, de sajnos nemcsak a klónokat fenyegeti a veszély...viszonylag normális emberekről is tudok, akik szoliban - még kimondani is rémes:) - múlatják az időt.Szerencsés esetben néhány tetkót is magukra varratnak és mind beléjük ég...szegény ember! Mit ki nem talál, hogy teljen az idő!

Mrs. Sway Jesse James írta...

A tetkó ellenességgel nem értek egyet.:)mondjuk nekem nincs de egy jól megválasztott mintát, saját tervezésűt vagy amiben úgy érzem hogy kiteljesedek, ha egy rajznak kéne jellemeznie engem, akkor azt magamra tetováltatnám. De csak alaposan átgondolva és igényeset,nem fél testet betöltőt:)
Addig meg marad a henna:)

Molly Bloom írta...

tetkóban kiteljesedni?! Ezt nem mondod komolyan...

Mrs. Sway Jesse James írta...

mint szimbólum. Ami jelképez Téged.Én nagy jelentőséget tulajdonítok minden szimbólumnak, de inkább henna mint tetoválás, annak különleges varázsa van, míg felfested, amiért azt választod, persze csak ha tájékozott vagy benne, összekapcsolódva a hindu hagyományokkal, na ez így hosszú meg ne shiva blogján vitatkozzunk egy posthoz nem kapcsolódó bejegyzésről nem?