2006-06-06

járvány

az ungass ülése kapcsán is aktuális anyu kérdése, hogy voltaképpen miért is terjed a járvány, ha ennyi mindent tudunk róla, és ha viszonylag hatékonyan lehet védekezni ellene.
mindenek előtt látni kell, hogy mára jelentősen megváltozott a járvány arca. míg régebben a jól szituált, fehér, meleg férfiak betegsége volt, addig mára már egyre több nő fertőződik meg, és a járvány "szociális profilja" is megváltozott. a valóban veszélyeztetett csoportok az alacsonyabb jövedelmű, rosszabb körülmények között élő, kevésbé művelt rétegekből kerülnek ki, sokan prostituáltak (nők, férfiak egyaránt), vagy olyanok, akik a védekezés szabályaival nincsenek tisztában, vagy ha tisztában vannak vele, akkor sem tudnak védekezni.
nem szabad abból a néhány száz meleg férfiból ítélni, akik aztán aktivistaként is megjelennek, mint én is.
és feltétlenül fontos tudni, hogy ha mégoly kevés szó is esik róla, az intravénás droghasználat (közös tűhasználat) az egyik elsődleges fertőzési veszély. ez a probléma magyarországon egyelőre kevéssé jellemző, de másutt kelet- és közép-európában annál égetőbb.
magyarországon nagyobb problémát jelent a betegséggel kapcsolatos információhiány, tájékozatlanság. az oktalan félelmek és szorongások, és az a szűnni nem akaró kincstári optimizmus, hogy magyarországon nincs hiv/aids-probléma. pedig van.

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

A trend globális szinten igaz lehet, Magyarországon viszont nem így van. Jól szituált meleg férfiak fertőződnek meg mostanában is a leggyakrabban, és úgy látom, ebben nem nagyon változik a helyzet. És nagyon sok olyan új fertőzött van, aki nem a tudatlansága miatt frtőződött meg. Tulajdonképpen nem is ismerek olyat, aki ne lett volna nagyon pontosan tisztában azzal, hogy hogyan kerülhető el a fertőzés.

Valakivel nemrég beszélgettem arról, hogy biztosan jó-e az, ha mindenki nagyon sokat tud a hivről. Nem a terjedéséről, arról tudjon mindenki sokat, és ha lehet, kerülje el, hanem a kezelésről és arról, ami velünk történik a fertőzés kiderítése után. Nekem jó az, hogy ha valaki disznó módon belenyúl a táskámba, és ott talál valami gyógyszert, akkor eszébe sem jut róla, hogy az hiv gyógyszer lehet, vagy hogy ha észreveszi valaki, hogy minden nap ugyanabban az időpontban megcsörren a telefonom, és elvonulok, akkor nem is gondol arra, hogy valójában miért teszem ezt. Ha mindenki tudja, melyek a lipodystrophia látható jelei, akkor nyilván több kellemetlenséggel kell szembenéznie annak, akinek ez van (és annak is, akinek nincs, csak úgy néz ki).
Tehát az ismeretterjesztés jó, de vannak hátrányai, amelyekkel szembe kell néznünk.

Névtelen írta...

Magyarországon olyan rohadt pesszimista mindenki, hogy az hihetetlen, ebben viszont irreálisan optimista. beszarás.

Névtelen írta...

anonymous ne haragudj már, de érdekelne, honnan veszed, hogy magyarországon elsősorban "jólszituált" ????? meleg férfiak fertőződnek meg. van erről egy statisztikád? vagy ismersz kettő ilyet és ebből gondolod... szerintem, meg fogalmad sincs.

az emberek nagy része nem tudatlansága miatt fertőződik, hanem mert nem tartja be azokat a szabályokat, melyekkel egyébként tisztában van. ettől még ugye fontos a felvilágosítás. egyetértesz?

és tényleg, ha eddig nem tudtad elmondhatom: ha valaki hiv negativ, kicsit sem érdekli, mi a lipodystrophia és melyik gyógyszert hogy hívják.

nem kellene kisajátítanod ezeket az infokat, csak mert nem vagy képes félrevonulni, ha szól a vekker és be kell venni a gyógyszert. kis fantáziával leplezheted ezt a helyzetet.

tényleg nem értem minek írsz hülyeségeket ide.

shivamantra írta...

én mondjuk leginkább pozitívoknak írok ide, és külön megtisztel, hogy annyian olvassák nem pozitívok is. nincs jó és rossz információ, mindenkinek joga van tudni mindent.

Névtelen írta...

Gp, én nem akarok kisajátítani semmilyen infót, és kár ennyire kikelned magadból, nyugalom.
A jólszituáltat nem az ujjamból szoptam, itt van pl. egy hír a sok közül:
http://index.hu/politika/belfold/hiv0512/
"Az új fertőzöttek szinte kivétel nélkül a jó egzisztenciájú, magasan képzett fiatalok (például bankvezetők, közhivatalnokok, tanárok) közül kerülnek ki, mondta Balogh."
Nem kell mindjárt olyan idegesen reagálni.

shivamantra írta...

anon, miközben igazad van, a statisztika mégis csalóka, ugyanis nagyon sokan a nem jólszituált meleg férfiakon KÍVÜL soha nem mennek el tesztre, hanem egyszerűen csak meghalnak aids-ben úgy, hogy senki soha nem is sejtette, mi a bajuk. és éppen ez a legnagyobb baj. de erről majd még írok odakint is hosszaban. (és ne itt veszekedjetek má, ejnye fiúk/lányok.)