2006-06-22

elnök

bush elnök látogatása kapcsán feltétlenül emlékezzünk meg arról, hogy hiv-fertőzöttek nem utazhatnak be az egyesült államok területére. a vízumkérő lapon szereplő, majd az úgynevezett "landing cardon", az országba való belépéskor tett nyilatkozaton megismételt kijelentések része, hogy nem szenvedsz közegészségügyi kockázatot jelentő fertőző betegségben. a hiv ebbe a kategóriába tartozik. ez a diszkriminatív, értelmetlen és sértő rendelkezés már több mint tíz éve keseríti meg a hiv-fertőzöttek életét.
a legtöbben illegálisan utaznak be az országba. a szerencsésebbeknek amerikai barátaik szereznek gyógyszert az ott tartózkodás idejére, így kisebb a lebukás veszélye a vámnál.
a másik lehetőség, hogy az ember a követségen nyilatkozatot tesz, hogy hiv-fertőzött, és ennek megfelelő vízumot állítanak ki. ez azonban onnantól kezdve mindig szerepel majd az útleveledben, és nagyon sok országban megtagadhatják a belépést hiv-fertőzötteknek. az amerikai határőr (immigration officer) ennek ellenére bármikor megtagadhatja a beutazást. az egyesült államokban egy-egy hiv-konferencia szervezése éppen ezért borzalmas logisztikai feladat. mindeközben a legnagyobb gyógyszergyárak szintén amerikaiak, nekik is érdekük lenne e megalázó rendelkezés eltörlése, de az eddigi lobbizás és tárgyalások eredménytelennek bizonyultak.
a legutóbbi hírek szerint már nem veszik annyira komolyan ezt a dolgot. az utóbbi időben nem érkezett hives szervezetektől hír arról, hogy valakit emiatt fordítottak volna vissza a határról. ugyanakkor az elvi lehetőség, vagy inkább kockázat továbbra is fennáll.
az amerikai állampolgárságú hiv-fertőzöttek szabadon utazhatnak. nem igazságos.

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Az Európai Unió ebben az értelemben jól jön a HIV-fertőzötteknek: kitágult az a világ, ahol nem ellenőriznek és nem fordítanak vissza, illetve ahol ez nemcsak nem valószínű, de nem is következhet be.

Névtelen írta...

pont ezen gondolkoztam, hogy van ez, átjöttem hozzád megkérdezni és már leírtad. :)

shivamantra írta...

hát nem vagyok szuperügyes?

Névtelen írta...

aki a kossuth téren is át tud menni, ugye...

Névtelen írta...

Proaktív. És full extrás :)

szilvus írta...

én most jól megdöbbentem.

Névtelen írta...

ó, de buta vagyok, nem is a blogspot-os account-ommal akartam írni :)

Névtelen írta...

Hát...igen.
A bort iszunk vizet prédikálunk tipikus esete.
Csak tudnám, miért nem sikerült azt az országot megszeretnem...:)