2006-05-07

példa

ma palacsintát sütöttem reggelire, mégiscsak vasárnap van. közben mesélt a barátom erről az asszonyról, aki hiv-fertőzötten hordott ki és szült meg egy gyereket németországban. tavalyi történet, de a tanulság aktuális.

sokan - tévesen - azt gondolják, hogy hiv-pozitív embereknek nem lehet egészséges gyermeke. pedig a hiv-fertőzött anyák 98%-a esetében a gyermek negatívan születik. vannak ugyanis bizonyos óvintézkedések, amikkel elkerülhető a fertőződés. a méhen belül nem fertőződik a magzat, a placentán nem hatol át a vírus, ilyenkor pedig általában az antiretrovirális terápiát is leállítja az orvos, hogy a magzat ne károsodjon a gyógyszerektől. közvetlenül a szülés előtt rövid, intenzív terápiás időszak követezik, hogy az anya vírusszintje minél alacsonyabb legyen szüléskor. szülni csak császármetszéssel tanácsos, hogy az újszülött lehetőleg semmiképpen ne sérüljön meg, hiszen egy friss seben keresztül megfertőződhetne. aztán az újszülött is kap egy nagyobb dózis gyógyszert, hogy a szülés közben esetleg bekövetkező fertőzés azon frissiben eltüntethető legyen.
szoptatni sajnos nem szabad, mert az anyatej tartalmaz vírust.

szerencsére ma már attól sem kell tartani, hogy nem lesz idő felnevelni a gyereket. a jelenlegi gyógyszerek mellett nagy biztonsággal lehet számítani hosszabb, kielégítő minőségű életre.

a férfiak esetében még könnyebb a helyzet, hiszen a spermamosás technológiájával könnyen, gyorsan és olcsón el lehet tüntetni a vírust az ondóból. ilyenkor persze csak mesterséges megtermékenyítéssel lehet gyermeket nemzeni. spermamosás még nincs magyarországon, de ausztriában vagy olaszországban könnyen elérhető. van egy ismerősöm, aki erre szakosodott.

és akkor lesz egy csomó helyes kis gyerek.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Itthon,Magyarországon,sok minden nem elérhető még,ami 200km-el arrébb ,már megoldható.Sajnos az egészség fenntartása,pláne ebben az esetben az anyagi lehetőségeken is múlik.Amitől én rendesen depressziós lettem,az az volt,hogy az itthoni helyzet,felér egy partizán mozgalommal.Elhallgatás,elhallgatás,és némi bíztatás,hogy a gyógyszerek legaláb ingyen vannak,de ha sokat ugrálunk,akkor még ez sem lesz így.Nagyon felemelő érzés.Tudtam pár dolgot a hívről,de azt hogy konkrétan az ellátás hogyan működik gőzöm nem volt.Mikor először mentem az osztályra,akkor kerestem az útbaigazító táblát,aztán megkérdeztem egy nővérkét merre találom,láthatóan köpni nyelni nem tudott.Szóval alapvetően egyáltalán nem kedvelem a horror filmeket,de amit már itt láttam és tapasztaltam,abból kifutná egy dögös forgatókönyv.

Névtelen írta...

scamp: a horrortól eltekintve, legalább vannak bogyóid. Máshol még az sincs...
Ezért (is) kellene az oldalunkat rendesen felfuttatni. Legyen sok-sok hasznos és használható infó az érdeklődöknek!
(Én magam még mindig nem térek magamhoz egy decemberi infótól - shivától - miszerint ne zabáljak grapefruitot. Pedig qrvára szeretem - szerettem... és zabáltam, mint állat a bogyók alatt is)